Oldalazás közben hogyan keress pénzt?

oldalazás

Jelen cikkemben azt vizsgáljuk meg, hogy tudsz pénzt keresni részvény birtoklása esetén, azonban oldalazó piaci körülmények mellett.

Ismeritek a szimpla részvény birtokláshoz való hozzáállásomat, ezért ezt most nem fejtem ki bővebben. Legyen az a kiindulási alap, hogy van 100db AAPL részvényed. Valamiért megvetted és tartod, ez a Te dolgod. Közben használod a részvénypiacon jól bevált - de többnyire elég gyenge - kockázatmenedzsmentet, a stop-ot. Tartod a papírt és várod, hogy felértékelődjön, mert még mindig a Buy and Hold stratégiában hiszel...

Tegyük fel, hogy ez a kiindulási alap. Közben az egyik ismerősödtől hallottad, hogy az opciós piacon bevételi stratégiákat is lehet alkalmazni a meglévő részvények birtoklása mellett. Na ez kellőképpen fel is keltette az érdeklődésed és ki is akarnád próbálni, de nem tudod hogyan fogj hozzá. Szóval jó helyen jársz, mert épp ezt fogjuk itt megvitatni. Vagy legalábbis felvázolni, mert a megvitatáshoz kevés egy blognyi bejegyzés, ahhoz picit több időre és gyakorlásra lenne szükség.

Tegyük fel, hogy tegnap megvettél 100db AAPL részvényt 189,27-es árfolyamon. Ehhez elköltöttél egy elég szép összeget, 18.927 dollárt. Telnek múlnak a hetek és nem nagyon mozdul a papír szignifikánsan. Tegyük fel, hogy eltelt 3-4 hét és nem történt igazán semmi, csatornában mozgott a papír. Ekkor a részvénykereskedő egyre türelmetlenebbé válik és esetleg ki is lép a papírból egy másik papír után nézve.

Mit tehetsz, ha tudod kezelni az opciókat?

Tegyük fel, hogy már az elején - amikor megvette magát a 100db AAPL részvényt - úgy döntött, hogy kiegészíti a stratégiát egy opciós struktúrával. Nem akar túl bonyolult dolgot magára rántani, ezért csak egy szimpla Call kiírásában gondolkozik. Tudja, hogy a Call kiírása akkor jövedelmező, ha az alaptermék mozgása kiegyensúlyozott lejáratig és nem hívják le ellene idő előtt. Tegyük fel, hogy a technikai elemzései alapján úgy dönt, hogy az árfolyam nem nagyon fog elmenni a 200-as szintig egy hónapon belül, de ha mégis, akkor hajlandó eladni azon a szinten.

Feltételezzük, hogy az árfolyam egy hónapon belül megérintette a 200-as szintet. Ekkor a szimpla részvénykereskedőnk profitja: 20.000 - 18.927 = 1.073 dollár.

Az opciós kereskedésben jártas trader profitja egészen másképp alakul. Feltételezzük, hogy kiírt egy novemberi 200-as Call-t, amiért kapott 520 dollárt. Ha a lejárat előtt pár nappal lehívják a Call opciót a 200-as szinten, az időértékének nagy része eltűnt, vagyis kb. 500 dollár nyereséget ért el az ügyleten. Mivel lehívták ellene, a 100db AAPL részvényt el kellett adnia, így az ő teljes profitja: 20.000 - 18.927 + 500 = 1.573 dollár.
Vagyis 50%-al többet keresett mint a részvénykereskedő, pedig mindkettő ugyanazt a célárat játszotta meg.

50% - elég jelentős különbség egy szimpla részvény kereskedés esetén, nem igaz?

Persze a dolognak - mint mindennek - vannak árnyoldalai is. Pl. ha az emelkedés túl gyors, de kiírtál egy Call opciót, az a lehetséges profitot jelentősen csökkenti. Fenti elképzelés oldalazó, vagy volatilisen oszcilláló piacon működik a legjobban.

Fenti stratégiát egyébként Covered Call-nak hívják. Erről oldalakat lehetne még írni, mert sok benne a trükk, de ehhez kevés itt a hely és az idő:). Azonban az Opciós Oktatásokon ezt a témát is kivesézem.

Tanulság:
- Részvények kereskedése opciókkal kiegészítve jóval jövedelmezőbb

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 92%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-10-09



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.