Célkitűzés - rendszerben gondolkodni

kereskedési célkitűzés

BÚÉK mindenkinek. Elérkezett az új év, új lehetőségekkel. Elég közhely, de az új év kezdete fogadalmakkal és célkitűzésekkel szokott kezdődni. Ha az életed többi területén nem is tűzöl ki célokat, a kereskedésedre mindenképpen érdemes.

Erre azért van szükség, hogy a későbbiek során a fejlődésed tudd követni, illetve visszaigazold a pozitív változásokat. Az ember hajlamos a jó dolgokat elfelejteni és csak a kudarcokra emlékezni. Sajnos ez a tradingre is sokszor igaz. Általában az ember jobban és tisztábban emlékszik egy nagy bukóra, mint egy nagy nyerőre...

Mire gondolok trading célkitűzések alatt?

Az alábbiakat - ha eddig nem tetted meg - ismét szögezd le, tűzd ki magad elé a kereskedéseddel kapcsolatban:

Kockázatmenedzsment
Milyen kockázati szinttel dolgozol? Azaz, a kereskedésre szánt tőkéd hány %-át kockáztatod egy adott pozíción. Ezt érdemes előre tudni, sőt be is tartani, mert így nem kap el a "hév" egy általad jónak, vagy tuti tippnek tartott szituációban. Sokan buktak már el mindent egy tuti tippre...

Kereskedésre szánt idő
Tűzzél ki magad elé egy minimálisan kereskedésre szánt időt havonta. Túlzásokba sem kell esni, tartani kell tudni az egyensúlyt. Pl. azt mondod magadnak, hogy hetente 10 órát vagy havonta 40 órát fordítasz kereskedésre. Ez lehet a technikai alakzatok nézegetése, a konkrét kötések, a pozíció menedzsment, stb.
Ne felejtsd, hogy a kereskedésen kívül is van élet:)

Nyitott pozíciók száma
Határozd meg előre, hogy hány nyitott pozíciót tudsz elfogadható szinten kezelni párhuzamosan. Ezt az értéket soha ne lépd túl még akkor sem, ha jön a "tuti tipp".

Kereskedések száma
Minimálisan hány kereskedést akarsz havi szinten végrehajtani. Ezt is érdemes tudni előre, hogy ne ess a túlzások hibájába. Ha azt mondod magadnak, hogy havonta 10 trade, akkor ha ez összejött 3 hét után, pihenhetsz. Nem kell folyamatosan hajszolni a piacot, holnap is van nap, holnap is van egy újabb technikai setup.

Veszteségek kezelése
Határozd meg előre, hogy x db egymást követő veszteséges trade után mennyi időt adsz magadnak a "rehabilitációra". Ne akard a piacot megbüntetni és "csak azért is visszakeresni". Ilyenkor dőlj hátra és egy ideig pihenj, rá se nézz a piacra. A sikeres kereskedéshez tiszta fej kell, ez viszont általában nem adott egy sorozatos veszteséges időszak által felhalmozott érzelmi állapotban.

A miért?
Ez az egyik legfontosabb kérdés. Mégis miért kereskedsz? Mi vele a célod? Havi bevétel generálás, vagy egy kis adrenalin, vagy mellékjövedelem, vagy főállás? Mi a célod a kereskedéssel idén? Miért csinálod? Mit akarsz elérni a kereskedéssel és miért?

A mennyi?
Attól függően, hogy milyen távon kereskedsz, határozd meg a minimálisan elvárt hozamszintet. Ha rövid-, középtávú kereskedő vagy, akkor tűzd ki, hogy havonta mennyit szeretnél ezzel keresni minimálisan. Ha több az ugye csak jobb:). Ha hosszabb távon fektetsz be, legyen egy profit célod az évre.

Javaslom a fenti kérdések tisztázását még így az év elején. Mielőtt ezeket nem tisztázod magadban ismét, ne ugorj megint fejest a kereskedésbe. Nem éri meg. Legyen tiszta a kép, alaposan kidolgozott a rendszer, úgy lehet sikereket elérni.

Kívánok Mindenkinek nagyon boldog és kereskedésben végtelenül sikeres 2010-et!!!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-01-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.