Te Is A Visszapillantó Tükröt Nézed?

Statisztika vagy valószínűség?
Sokszor merül fel az oktatáson, hogy mi a különbség a statisztika és a valószínűség között és miért vagyok inkább híve a valószínűségekben való gondolkodásnak, mint a statisztikának. Ahhoz, hogy ezt megértsük, előbb nézzük meg a két világ közti különbséget és azt, hogy a technikai elemzés alapvetően mire épít. Ugyebár a tömeg mit használ? Technikai elemzést. Múltbéli "mintákat" keres a grafikonon és abból próbálja "megtippelni", hogy merre mehet a piac a következőkben, azaz irányt próbál kereskedni.

Mi az alapvető gond ezzel?

Gondolom neked is ismerősek azok az apróbetűs részek a különféle befektetési szerződésekben, ahol arról tájékoztatnak, hogy a múltbéli teljesítmény nem mérvadó a jövőre nézve és semmiképpen sem tekinthető kiindulási alapnak. Ezt a kijelentést a tömeg elfogadja kérdés nélkül. Na de itt álljunk is meg egy szóra. Miben más a technikai elemzés mint a múltbéli teljesítmény jövőre való kivetítése? Semmiben!!! Ugyanis a technikai elemzés nem más, mint múltbéli mintákból való jövőbeli elmozdulás feltételezése. A múltbéli minta semmit nem mond a jövőről, ezt látjuk a befektetési szerződések láblécében is és el is fogadjuk. Mégis a kereskedés során szinte mindenki csak erre alapoz. Miért?

Tehát a technikai elemzés nem más, mint statisztika, múltbéli mozgás elemzése és egy jövőbeli elmozdulás megtippelése. Sajnos minden "beárazott" valószínűségi faktort nélkülöz ez az elemzési forma. (Elnézést azoktól akik még mindig hisznek a volume jelentőségében).

Ezzel szemben miben más a valószínűség, ami az opciós árakból származik?

Az opciós valószínűség a lejáratig hátralévő időből és az opció árából feltételezett (beárazott) volatilitásból indul ki. Azaz nem csak a múltbéli adatokra támaszkodik, hanem a beárazott idő és volatilitás faktorból számítható egy jövőbeni elmozdulása valószínűsége (nem az iránya). Azaz nem a visszapillantótükörbe nézve próbálunk az úton közlekedni, hanem előre nézünk!

A technikai elemző a visszapillantó tükröt nézi folyamatosan, az opciós kereskedő néha belenéz a visszapillantóba, de alapvetően előre néz és az utat figyeli. Ez egy hatalmas különbség a szokványos technikai elemzés és az opciós valószínűséggel való kereskedés között.

A tömeg technikai elemzést használ, ami szimpla statisztika és nem valószínűség! Sajnos ez tény. A profik max. 1%-a használ technikai elemzést (pl. Birger Schafermeier), a profik többsége a valószínűséget és az időt igyekszik az oldalára állítani és úgy megteremteni a mindenki által keresett piaci előnyt (the edge).

Szerény véleményem az, hogy a konzisztens profit sokkal nehezebben érhető el statisztikai alapon, mint valószínűségi alapon! Természetesen azt is meg kell jegyeznem, hogy a valószínűség sem a Szent Grál, de sokkal "valószínűbb", mint a statisztikai elemzési módszerek, ld. technikai elemzés.

Legjobb példája a statisztikai kereskedés veszélyének az FX világban működő MT4 programozás során használt backtest jelenség. Nagyon sok gyönyörűszép backtest-et elő lehet állítani, de az mind statisztikai mintára épül és nem valószínűségre. Azaz éles futás közben nem fogod észrevenni, mikor változott meg a minta, mert semmi nem jelzi azt "előre". Ezzel szemben ha valószínűséget használsz, ott azonnal látni fogod a beárazott volatilitás változásából, hogy mit áraz a piac és milyen mozgás valószínűsége van kilátásban!

Ha jósólhatnék, azt mondanám, hogy a jövő kereskedése nem a technikai elemzésről és arról fog szólni, hogy a piac long vagy short, hanem sokkal inkább a valószínűségekben való gondolkodásról. De erre meg kell érnie a piaci tömegnek. Itt még nem tartunk sajnos...

Következő cikkemben kifejtem, miért gondolom, hogy az opciózás esetén a több idő egyben kevesebb idő is...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2013-04-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.