Milyen Elme Kell Az Opciózáshoz?

milyen elme kell az opciózáshoz

Sokszor teszik fel nekem a kérdést, hogy vajon mihez hasonlít a legjobban az opciós kereskedés. Múltkor ebédnél Szilvinek informatikai párhuzamot vonva jellemeztem az opciós kereskedést.

Azt gondolom, hogy a kereskedésben soha nem az objektív, tárgyilagos részt a nehéz megérteni. A szubjektív rész az, amit örökké tanulni kell. A rendszert sokkal könnyebb megérteni, mint annak működési környezetét...

Mit jelent az objektív rész?

Az opciós kereskedés működési modellje totálisan objektív és tárgyilagos. Ha megérted azt, hogy miként függ össze a volatilitás az időértékkel, a lejáratokkal, strike-okkal és azzal, hogy melyik oldal a long vagy a short akkor egy komplett rendszer bontakozik ki előtted. Ez az objektív része a kereskedésnek. Jómagam informatikai háttérrel rendelkezem és azt kell hogy mondjam, hogy az opciós kereskedés elméleti része sokkal de sokkal könnyebb mint az informatika vagy a programozás. Ha még nem opciózol, de informatikus vagy, akkor nagyon könnyű dolgod lesz. Miért?

Informatika vs. opciós kereskedés

A minap belegondoltam, hogy milyen hihetetlen tudáshalmaz van egy jó képesítésű informatikus birtokában. Sokszor amikor két ITs beszélget egymással az olyan egy kívülállónak mint amikor két orvos latin kifejezésekkel dobálózik - többnyire érthetetlen. Aki már dolgozott informatikai területen az tudja, hogy pl. progamozni sokkal nehezebb megtanulni mint opcióval kereskedni. Ezért sem értem az olyan képzéseket, ahol a nem programozó vénájú embereknek próbálnak forex robot programozást eladni. Elég esélytelennek érzem. Ahhoz, hogy valaki jó programozó legyen, sokkal több időre van szükség, mint ahhoz, hogy jó opciós kereskedővé váljon.

12 évig dolgoztam IT területen. Ennek az időnek a felét informatikai üzemeltetéssel töltöttem, a másik felét banki biztonságtechnikával. A szakmában valamit magára adó emberhez méltóan megszereztem az összes neves nemzetközi képesítést ezen területeken, pl. Microsoft területen: MCSA, MCSE, Security területen pedig: CISA, CISM, CISSP. Ezek a témák több tízezer oldal angol nyelvű tananyagot fednek le és még annál is több gyakorlati tapasztalatot. 

Ha ma az ember informatikus, már nem ijed meg az opciós nyelvben használt néhány rövidítéstől, mint ITM, ATM, OTM, stb. ugyanis az IT területen többszáz olyan kifejezés és modell van az informatikus fejében, amit nap mint nap használ.

Csak az összehasonlítás végett megemlítek néhány közkeletű rövidítést, amit minden valamire való informatikus álmából felébresztve is kívülről fúj. Ilyenek pl: XML, HTTP, SMTP, POP3, SSL, RPC, RDP, SFTP, SOAP, C++, OOP, CSMA, API, COM, ASP, .NET, DRP, BCP, OSCP, TCP, UDP, RSA, PGP, CSS és még sorolhatnám. Egy átlagos informatikusnak többszáz rövidítést kell fejben tartania. De ez még csak a kezdet. Ahhoz, hogy egy program vagy rendszer működőképessé váljon, nem elég az elméleti tudás, gyakorlatban is tudni kell azt alkalmazni. Hiába tudja a programozó a szintaktikát (nyelvhelyességet), ha a kód szemantikailag (logikailag) helytelen, akkor működési hibára fut vagy végtelen ciklust generál és indulhat a debuggolás:).

Szellemi kihívás?

Tudom, hogy furcsán fog hangzani, de mióta kiléptem az informatika világából picit hiányzik a szellemi kihívás magasabb szintje. Minden nagyképűség nélkül az opciózás elméleti része nagyon könnyű a magas szintű informatikához képest. Az opciózás objektív részére gondolok természetesen. A tárgyilagos, logikusan felépített opciós összefüggésrendszer elsajátítása nem nagy ördöngösség ha valaki picit is képes strukturáltan és rendszerben gondolkodni.

Akkor mi a nehéz a kereskedésben?

A szubjektív rész. Az, ami a piacok állandó változásának lekövetését és a pszichológiát jelenti. Soha nem tudhatod mit hoz a holnap, soha nem lehetsz benne biztos, hogy mi lesz a pozíciód eredménye. Az objektív tudás ehhez kevés.

Ebből a szempontból viszont sokkal nehezebb mint az informatika. Ott ugyanis ha egy protokoll vagy kódrészlet jól volt megírva, akkor végtelen számú futás során is ugyanazt az eredményt adta. A tőzsdei kereskedés során nincs biztos eredmény: ez az egy a biztos. Ezt kell megszokni, ami a legnehezebb az egészben. Hiába vagy profi az objektív részekből, csúnyán elvérezhetsz a piacon.

Szintetizálás

Éppen ezért az objektív és szubjektív elemeket kell harmonizálnod a sikeres kereskedéshez. Annak ellenére, hogy elég gyorsan megtanulhatóak az opciós összefüggések elméletben, a szubjektív részen múlik a dolog nagy része. Éppen ezért olyan nehéz... Ami működött két hete, lehet, hogy ma már nem működik. Az ITban ez nincs így.

Nem informatikusoknak

Kérlek ne értsd félre a fentieket. Akkor sem vagy hátrányban ha nem vagy informatikus, de én csak ehhez tudom hasonlítani, mert 12 évig dolgoztam benne.

Az informatika az objektív részben előny, a szubjektívben hátrány. Ha a te munkád vagy előéleted inkább a szubjektív részt erősíti, lehet, hogy éppen azért lesz neked könnyebb mint másnak. Ha strukturált gondolkodást és rendszerlátást igényel a hivatásod, könnyű lesz az opció elméleti része, de nehezebb a gyakorlat, ahol a szubjektum bejön a képbe.

Ha pl. pszichológiai területen dolgozol vagy emberekkel, ott inkább a szubjektív elem az erős, így a piacot fogod jobban "érezni", de az objektív rész lesz nehezebb. Kinek mi. Nekem a szubjektív a sokkal nehezebb, mert az ITvel ellentétben, itt nem lehetek control freak:). Az IT Security területen mindenre ki tudtam dolgozni egy adott kontrollt, amik pontosan mindig ugyanúgy működtek. Az opciózásban is ki tudok dolgozni sokféle kontrollt (stratégiát), de azok egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt hozzák, mint pár hete. A kereskedés környezete sokkal változékonyabb éppen ezért kap kiemelkedően nagy hangsúlyt a gyakorlat és a tapasztalat.

Amiben segíteni tudok

Az objektív tudást 100%-ban át tudom neked adni egy oktatás keretein belül. Nem ez a nehéz része. Az igazi kihívás a szubjektív rész, ami nem más mint a pszichó és a gyakorlás útján történő megtapasztalás. Ebben csak magadra számíthatsz.

Ahol a két út összeérik, ott indulsz el a profitábilis kereskedés útján.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-05-28



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.