Opciós Kereskedés = Sakkjátszma

opciós kereskedés és sakk

Pár éve az egyik oktatásomon odajött hozzám egy diák a szünetben és közölte: "Gery, ez az opciózás totálisan olyan, mint a sakkjátszma." Mennyire igaza volt. Nézzük miért.

Mielőtt megnéznénk, gondolj bele a hagyományos kereskedésben rejlő kereskedési "rugalmasságra". Veszel valamit, beteszed a stop megbízást és a take profitot. És itt meg is állt a rugalmasság. Megy a piac ellened és várod, hogy a stop mikor teljesül vagy kezdőként reménykedve picit lejjebb húzod a stopot. Tehetsz mást? Ja igen, még zárhatod is. Ennyi. Ezt nem mondanám sakkjátszmának, inkább sakk matt-nak. Ezzel szemben az opciós piacon...

Ami rugalmas az nem törik el...

Azaz nem törik le a kedvem, ha a piac ellenem megy. Számos dolgot tehetek. Az opciós piacon 4 alapművelet létezik, és ezek kombinációja adja a lehetőséget szinte kimeríthetetlen tárházát. Nézzünk néhányat ezek közül.

#1 Vettem opciót (Call) és emelkedésre játszom (ugyanez igaz Put esetén is fordítva):

  • piac oldalazik: megy ellenem az idő, így átalakítom lassabb emelkedésre készülve
  • piac ellenem megy: átalakíthatom egy másik Call segítségével lefelé játszásra, de ezzel növelem a kockázatot
  • piac irányomba ment: átalakítom kockázatmentessé és még ráépítve további teret adhatok az emelkedésnek

#2 Iránymentesen csatornát kereskedek:

  • piac oldalazik: elégedett vagyok, semmi dolgom, számolom az időértékből befolyó prémiumot:)
  • piac picit mozog fel/le: alapvetően semmi dolgom, de nézegetem az átalakítási lehetőségeket
  • piac ellenem megy valamelyik irányba: felkészülök az átalakításra akár egy kisebb veszteséget is realizálva (profitot csökkentve), de közben igyekszem a sávot mozgatni / tágítani

#3 Makró hír előtt két irányban kereskedek:

  • piac egyik irányba elmozdul: másik opció zárás, adott irány átalakítása, vagy ráépítés
  • piac nem mozdul semerre: veszteség, nincs mit tenni
  • hatalmas elmozdulás egyik irányba: kasza:)

És még sorolhatnám...

Az átalakítások kombinációja szinte végtelen. Lehet az opciókat adni, venni, lehet egyik oldalon több short mint long vagy éppen fordítva, szóval a tárház elég széles. Éppen ezért nagyon jó hasonlat a sakkjátszma. A piac lép valamit és én mindig tudok rá reagálni nem csak a szokásos stop és lezárás módszerekkel.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a piac a legprofibb sakkmester. Sosem tudhatod előre mit fog lépni, éppen ezért kell neked felkészülnöd arra, hogyan reagálsz adott lépésére. Az opción kívül semmi mással nem tudsz erre ilyen hatékonyan felkészülni.

Viszont a sakk sem való mindenkinek. Van aki megrémül az összetettségétől, van aki imádja a benne rejlő kontroll lehetőségeket. A választás a tiéd.

Millásreggeli

Néhány hete elindítottunk egy opciós rovatot a Millásreggeliben a Jazzy Rádión és az eheti adásban éppen ezt a témát fejtegettük. Itt tudod meghallgatni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-05-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.