Erről Még Sosem Írtam...

tőzsdei bukások

Az első komolyabb tőzsdei bukási sorozatomról még sosem írtam részletesen. Nagyon sok befektetési és emberi hibát követtem el, így szeretném ha mindenki tanulna belőle...

Előre vetítem, hogy a történetem szubjektív és nem kívánom általánosan minősíteni a befektetési szolgáltatókat. Az én rossz tapasztalatom nem jelenti azt, hogy neked is az lesz és azt sem, hogy a szolgáltatást nem szabad igénybe venni, pusztán azt szeretném csak, hogyha hasonló helyzetbe kerülsz, dönts tudatosabban mint én anno...

Vissza az időben!

2004-et írunk, amikor a hazai és nemzetközi tőzsdék ismét erőre kaptak a dotcom lufi kidurranását követő szakadás után. Akkoriban nem volt sok közöm a piacokhoz. Annyit tudtam, hogy pénzt akarok keresni. Azt is éreztem, hogy a befektetési alapok lagymatagsága nem nekem való, így komolyan fontolgattam a "részvényezést", de mivel zéró tapasztalatom volt, keresnem kellett valakit aki ért hozzá.

Tágabb ismeretségi körömben volt valaki, aki akkoriban alapított tőzsdei céget, így hosszas dilemmázás után felkerestem. Személyes találkozót kértem. A srác egy nagyon elegáns brókeri irodában fogadott. Ott voltak a falon a New York, London, Tokyo pontos időt ábrázoló órák, a csinos titkárnő, a modern és drága berendezés, szóval minden, ami megteremti a hozzáértés látszatát.

A srác vázolta a lehetőségeimet, én izgatottan hallgattam. Első csalódás akkor ért, amikor közölte, hogy a minimális számlanyitási limit 12 millió Forint. Emlékeztetnélek, hogy 2004-et írunk. Mivel ismerős ajánlotta, így sikerült elérnem, hogy megnyithassam a számlát 5 millió forinttal.

5 millióval is lesajnáltak

Az 5 millió ellenére is kicsit úgy éreztem, hogy le vagyok sajnálva, hogy "csak" ennyivel nyitok számlát. Miután megegyeztünk az összegről, elkezdtünk beszélgetni a termékek köréről. A legtöbb nekem totálisan új volt, de így visszagondolva vicces volt, ahogy dobálózott a szakszavakkal: kötvény határidő, DAX index, BUX index, Dow Jones, hedge-elés, stop megbízások, tőkeallokáció, stb. Ezek is a hozzáértés látszatát keltették.

"Szuper, Gery csinálunk neked is egy kis pénzt."

Még ma is tisztán emlékszem a beszélgetés zárására. Közölte, hogy "Szuper, Gery csinálunk neked is egy kis pénzt." A mondat sajnos igazzá vált, az 5 millióból csak egy "kis pénz" maradt. Na de nézzük miért és hol hibáztam.

Hogy még tovább növelje a bizalmam, elköszönés előtt még hozzátette: "Gery, a legjobb brókerem fog hívni téged, amint beutaltad a lóvét". Hatalmas lelkesedéssel léptem ki az irodából és mentem az autómhoz. Emlékszem, hogy mentem vissza a munkahelyemre és arról fantáziáltam útközben, hogy mekkora hozamokat fognak elérni és ez 5-10 év után milyen szép summa lesz. Mennyire naiv kezdő voltam....

A nagy befektetési stratégia

Gyorsan nekiláttam az utalásnak és az 5M hamarosan megérkezett a brókercég számlájára. Másnap hívott is a "legjobb bróker" és közölte, hogy már ki is dolgozta számomra a megfelelő befektetési stratégiát. Izgatottan vártam, hogy mi lesz az, majd közölte, hogy az 5M forintot 5 részvényre osztotta: MOL, MATÁV, RÁBA, EGISZ és még 1 amire nem emlékszem.

Első meglepődésem ekkor ért. Mivel nem értettem a dologhoz csak három józan paraszti kérdést tettem fel:

  • Miért fektetjük be a teljes összeget 5 cégbe azonnal?
  • Miért éppen most, mindegyik ideális?
  • Mi a kockázata és hogyan kezeljük? 

A válaszadás után érzett intuíciómra kellett volna hagyatkoznom és azonnal kivenni a pénzt, ugyanis nem kaptam megnyugtató választ. A kockázatot nem kell kezelni, mert ezek "jó cégek és dübörögnek", az időzítés lényegtelen, mert a részvények csak felfelé mennek és minek szétosztani többfelé ha ez az 5 legjobb cég...

Könyörgöm Gery, hogy mehettél ebbe bele? Még ma is ostorozom magam emiatt. Arra emlékszem, hogy olyan 29.000 körül sikerült ÉGISZ-t venni és 11.000-en adtuk el... No comment.

Hallgass a megérzéseidre!

Rossz érzésem volt miután megadtam a telefonos megbízást. Az irodában ültem, letettem a telefont és csak meredtem magam elé. Nem voltam boldog vagy lelkes. Féltem. Féltem attól, hogy rossz döntést hoztam, nem éreztem a szakmaiságot. Ugyan nem értettem a piacokhoz, de éreztem, hogy ez a megközelítés sántít.

A következő néhány hétben több telefont is kaptam, hogy adjunk el és vegyünk másikat. Amikor belekérdeztem, hogy miért, totál ködösítés volt és szakmai zsargon, így nem vitatkoztam. Heti rendszerességgel szálltunk ki és be. Akkoriban extrém magas volt még a telefonos jutalék, így sokszor a havi kimutatásokon azzal szembesültem, hogy még azok az ügyletek is bukták lettek, amin lett volna profit a magas jutalék miatt.

Elindult a darálás

Kezdett összeállni a kép: a jutalék fontosabb mint a profitom. Sajnos nem voltam elég határozott, így csak későn avatkoztam be. Amikor a kezdeti összeg a felére csökkent, már nem akartam kivenni, mert reménykedtem benne, hogy visszahozzák majd. Ma már tudom, hogy ez esélytelen reménykedés volt. Ők sosem akarták visszahozni, csak kötni, kötni és kötni. Amikor végre meghoztam a döntést, hogy elviszem a pénzem, olyan 500.000 körüli összeg maradt belőle. 90% elment.

A brókert egyáltalán nem zavarta mindez. Többször találkoztam vele és annyival letudta, hogy ilyen a piac, nem volt szerencsénk. Majd távozáskor beült a céges Audiba...

Hogy miért írtam mindezt le?

Nem azért, hogy sajnálj. Azért írtam le, hogy tanulj belőle.

Mik a tanulságok?

  • A pénzed sehol nincs olyan biztonságban mint saját magadnál. De értened kell ahhoz, amit csinálsz.
  • Nagyon nézd meg, hogy kinek adod át a pénzed kezelésre. Senkiben se bízz elsőre a látszat és a szakzsargonok miatt.
  • Ha rossz a megérzésed, hallgass rá és menekülj.
  • Az önképzésnél nincs kifizetődőbb befektetés (ha akkor értettem volna picit is a trading-hez, ebbe nem ugrok bele és nem bukok el ennyit).
  • Ha valaki elvesztett neked már 50%-ot, nagyon kicsi az esély (közel 0), hogy visszatermelje (ahhoz 100% hozamot kellene generálnia).

Van remény?

Naná. Azóta megismerkedtem számos olyan üzletkötővel, brókerrel és befektetési szolgáltatóval is, akik maximális korrektséggel és fegyelmezettséggel kezelik az ügyfelek pénzét, és nem a jutalék az elsődleges, hanem az ügyfél profitja. A befektetési piac is olyan, mint minden más, vannak szélhámosok és profik, csak itt nagyon sokba tud kerülni az, ha valaki rossz lóra tesz. Ezért is osztottam meg a kis tanmesét, hogy legyél tudatos és válaszd a profikat!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-10-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.