A Piacot Nem Érdekli A Véleményed

piaci vélemény

Ha sikeres akarsz lenne az opciós kereskedésben, akkor félre kell tenned a piaci véleményed és valószínűségekben ill. kockázatokban kell gondolkodnod.

Tudom, hogy a legtöbb embernek ezt nehéz megemésztenie, mert nem erre tanítottak minket. Tudom, hogy még sokan hisznek a piaci irány megtalálásában és hát a sok elemző is folyamatosan ezt erősíti. Ez egy komplett iparág. A világon leggyakrabban előforduló és legolcsóbb "commodity" az emberek véleménye. Mindenkinek van véleménye és akár akarod akár nem, téged is befolyásol.

Vélemény vagy profit?

Én személy szerint nagyon sok pénzt buktam már a piaci irány találgatása közben. Általában rosszul lőttem be vagy az irányt vagy az időtávot. És tudod mi az érdekes? Még ennyi év után is bennem van, hogy el kellene találnom. Annyira mélyen gyökerező dolog, hogy hihetetlen. Arra vagyunk kondicionálva, hogy legyen véleményünk és többnyire legyen is igazunk. De ezt a piac megbünteti.

Miről maradsz le?

A kimaradok érzés is nagyon erős. Elindul egy trend és végignézed, majd a legtetején beszállsz és fordul. Legközelebb már nem akarsz kimaradni, így az elején beszállsz, amikor még ki sem alakult és azért fordul. Múltkor az egyik diákom arra panaszkodott, hogy sokszor érzi azt, mintha pont az ellentettje történne annak, mint amit ő csinál, mintha "figyelné valaki". Ez persze nonsense, de mégis sokan érzik ezt.

Nem 50% az esélyed!

A pályám kezdetén nagyon sokat gondolkodtam a következő kérdésen: "miért sokkal könnyebb bukni, mint nyerni, ha 50% az esélyem a piaci irány eltalálására?". Sokáig nem esett le. Pedig remélem tudod, hogy nem 50% az esélyed. Nézzük miért nem:

  • spread
  • bróker költség
  • pszichológia
  • türelmetlenség
  • fegyelmezetlenség
  • inkonzisztencia

Belegondoltál már, hogy miért sokkal könnyebb bukni? Ha jobban a dolgok mélyére nézel, akkor brutális erőfeszítéseket teszel annak érdekében, hogy profitábilis legyél, de azért szinte semmit sem kell tenned, hogy bukj. Nem érdekes?

Felejtsd el az irányt!

Ha valami nem működik, azt abba kell hagyni. De sokaknak ez nem megy, ami mögött komoly pszichológiai jelenség húzódik meg. Ha valaki 20 évig szenvedett, majd jön valaki és megmutatja a kiutat, nem fogja elfogadni. Miért nem? Azért, mert ha elfogadná a kiutat, azzal beismerné, hogy az elmúlt 20 éve elpazarolt idő volt és ezt nem képes senki sem beismerni.

Ha viszont az elmúlt x éved sikertelen volt mint iránykereskedő, akkor érdemes ezzel szembenézni, mert minél tovább próbálkozol sikertelenül, annál több pénzt és időt fogsz veszíteni. Ha még van benned remény és hit, akkor érdemes beleásnod magad az iránymentes kereskedésbe és letenni a piaci véleményed. A piacot hidegen hagyja a véleményed.

Gondolkozz valószínűségekben és kockázatban, ne pedig légből kapott piaci véleményekben, ami naponta változik.

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%

Tags: valószínűség, tőzsdepszichológia, iránykereskedés,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-03-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.