Ne Ítélj Elsőre!

kereskedési valószínűség

Minden kezdet nehéz. De nem mindegy, milyen eredménnyel indul a széria. Megmagyarázom.

Az oktató anyagaimban sokat beszélek a valószínűségről az iránymentes kereskedés esetén. Többször elhangzik, hogy a stratégiám valószínűsége 80-90%-os. Ilyenkor általában a kezdők megnyugodnak, hátradőlnek, és már a zsebükben érzik a profitot. De mi van akkor, ha az a 10-20% következik be rögtön, amikor elkezded a kereskedést? Akkor ha olyan vagy, mint a többség, kiábrándulsz és abba fogod hagyni. Ez a legnagyobb butaság. Miért?

Statisztikai mintavétel

A fenti valószínűség annál pontosabb, minél több kötésen vagy túl. 10 kötés esetén nagy valószínűséggel nem lesz pontosan 8, de 100 kötés esetén közelíteni fog a 80-hoz.

Nézzünk erre egy teljesen hétköznapi példát. Fogyóban a benzin, elmész tankolni. Tudod, hogy az autód átlagban 8 litert fogyaszt. Tankolást követően lenullázod a fedélzeti computer-en az átlagfogyasztás mérőt. Majd elindulsz és elkezdesz következtetéseket levonni. Nézzünk két esetet.

1. Közvetlen tankolás után autópályára hajtasz fel: ez esetben 8 alatti átlag fogyasztást fogsz látni az első pár percben, hiszen egy normális autó 7 körül fogyaszt autópályán. Így ha most vetted az autót, és nem vagy tudatos, akkor azt hiheted, hogy az autó 7-et fogyaszt.

2. Tankolás után beállsz a belvárosi dugóba: ez esetben azonnal 9-10 közötti átlagfogyasztást fogsz látni a kijelzőn. Ebből pedig azt a következtetést vonhatod le, hogy egy tragacsot vettél, ami zabálja a benzint.

Ha viszont vársz napokat, heteket és beleteszel több száz km-t, akkor észre fogod venni, hogy mindkét érték közelíteni fog az átlaghoz. Se nem fogsz 7-et fogyasztani végig, se nem 10-et. Mire akarok ezzel rámutatni?

Arra, hogy nem vonhatsz le semmilyen következtetést a kezdeti teljesítmény alapján. Az átlag és a valószínűségi statisztika nagy elemű mintán fog csak érvényesülni. Ahhoz, hogy biztosan meg tudd állapítani, mennyit fogyaszt az autód, bele kell tenned több ezer km-t, különféle utakon és időjárás mellett. Olyan ez akár a csillapodó rezgés görbéje:

csillapodó rezgés görbéje

Trading?

Ugyanez igaz a tradingre is. Az első pár hónap teljesítménye nem vetítheti előre az elkövetkezendő néhány évet, főleg akkor, ha kezdő vagy. Gondolj mindig a tankolásra. Ha túl vagy 2 kötésen, abból nem vonhatod le a következtetést, hogy egy stratégia működik-e vagy sem, és ha igen, mekkora a valószínűsége.

Adj időt és esélyt magadnak. Vonj le következtetést akkor, ha már túl vagy legalább 100 kötésen adott stratégia mellett. Ezért fontos, hogy alacsonyan tartsd a pozíció méretét, hogy legyen esélyed arra, hogy kijátszd a valószínűséget. Ez különösképpen igaz az iránymentes kereskedésre. Ha az első 5 kötésben elfüstöl a számlád, sosem fogod megtudni, mit érhettél volna el a stratégiával.

Az első néhány kötés kimenete pusztán a "szerencse" műve ezért nem érdemes belőle profitabilitásra vonatkozó következtetéseket levonni. A nagyobb minta már inkább statisztika és valószínűség.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%

Tags: valószínűség, statisztika,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-04-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.