Hogyan Védekezzünk Szakadás Ellen?

piaci szakadás

Minden trader első számú prioritása, hogy megvédje a számláját. Ezt mondani könnyebb, mint megtenni, mert néha nehéz a sokféle módszer között eligazodni. Nézzünk párat.

Jelen cikkemben kizárólag az opciós fedezés témakörét fogom tárgyalni, azon belül is az index hedge lehetőségeket.

Ezen kívül ugyebár létezik a klasszikus veszek egy Put-ot a papíromhoz verzió, de most szándékosan azt nézzük, hogyha a portfólió sok elemből áll, akkor hogyan alkalmazandó az index hedge.

Index fedezés alaptermékei

Kétféle termékről beszélhetünk, ha szakadás ellen kell fedezni. S&P500 index vagy a VIX (volatility index). Az előző esetén választhatunk különféle változatokat, mint pl. SPY (ETF), /ES (határidő), SPX (index). Most maradjunk a klasszikus indexnél és nézzük az SPX-et. A VIX esetén is léteznek ETF és ETN változatok, de ott is nézzük a VIX-et az egyszerűség kedvéért.

Az tudni kell elöljáróban, hogy a VIX és az SPX inverz korrelált, azaz amikor az SPX esik, a VIX emelkedik. Ugyanis amikor a piac szakad, a szereplők nekiállnak opciókkal fedezni, ami a VIX emelkedését eredményezi. Mivel a VIX csak egy derivált termék, így mindig az SPX az, ami vezérli. Ha a piacon óriási optimizmus uralkodik, akkor az SPX emelkedik, a VIX pedig esik.

Melyik a jobb fedezési módszer, SPX vagy VIX

SPX vagy VIX

Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, valamiféle korrelációt érdemes felállítani a VIX és az SPX között mozgásban. Azaz hány pontot mozdul a VIX, ha x pontot mozog az SPX. Múltbéli adatok alapján azt lehet mondani, hogy 20 pont esés az SPX-ben 1 pont emelkedés a VIX-ben.

Ezek után nézzük mivel lenne érdemes fedezni. Vehetünk Put opciót az SPX-re, vagy Call opciót a VIX-re. Na de melyik a hatékonyabb és hoz többet, ha az index beszakad?

SPX Put vagy VIX Call

Nézzük mi történne, ha a piac 2 standard deviation-t (statisztikai szórás) esne a jelenlegi árszintről a májusi lejáratra (2016.05.18). Mai nap 2016.05.11. Azt megjegyezném, hogy a 2SD esésnek a valószínűsége 2.5%.

  • SPX: ebben az esetben a májusi lejáratra az árfolyam 2010 lenne (3.5% esés). Jelenleg 2084.
  • VIX: 74 pont esés az SPX-ben, a fentiek alapján 3.7 pont emelkedés a VIX-ben, azaz a jelenlegi 14.1-es VIX fent lenne kb. 18-nál (30%-os emelkedés).

2SD szerint tehát annak az esélye, hogy az SPX 7 nap múlva 2010 lesz, jelenleg 2.5%.

Ezek után nézzük meg azon opciók jelenlegi árát, ahová az elmozdulást várjuk.

  • SPX 2000 Put: 1.5 (jelenlegi ATM Put ára: 18.2)
  • VIX 18 Call: 0.20 (jelenlegi ATM Call ára: 1.30)

Na most ezek alapján hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a "jobb"? Ismét a dolgot leegyszerűsítve nem figyelünk oda az időközben esetlegesen változó volatilitásra és az időre, csak az árakat hasonlítjuk össze. Az SPX Put ára 1.5-ről 18.20 lehet, míg a VIX Call ára 0.20-ről lehet 1.30.

Tehát az SPX Put 12.1x-es hozamot produkált, míg a VIX Call csak 6.5x-et. Azaz az SPX Put opció piaci szakadáskor többet tud profitálni, mint a VIX Call opció.

Fekete Hattyú esetén mi a helyzet?

Nézzük meg most a brutálisan nagy eséskor mi a helyzet. Tegyük fel, hogy a fenti lejáratra az árfolyam nem 2SD-t esik, hanem sokkal többet. Legyen mondjuk az esés 184 pontos és így a célár az SPX-ben 1900. Ezek alapján hasonlítsuk össze az árakat ismét.

  • SPX 1900 Put: 0.25
  • VIX 23 Call: 0.05

Azaz ekkora esés esetén az SPX Put hozama 72.8x, míg a VIX Call hozama 26x. Ezt azét mutattam meg, hogy lásd, hogyha extrém a szakadás, akkor sokkal jobban lehet járni SPX (vagy SPY vagy /ES) távoli Put opciók vásárlásával, mint VIX Call opciókkal.

Azt ne felejtsd el, hogy a fejtegetésemből kimaradtak a folyamatosan változó és nehezen szimulálható tényezők, mint a volatilitás átmeneti változása és az időérték. A fentiek közelítő jellegű számítások csak, de azt gondolom, hogy az eltérések volumene miatt adhat egy szilárd kiinduló elképzelést arra nézve, hogy mit érdemes csinálnod ha opciókkal szeretnél fedezni.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 91%

Tags: VIX, short, SPX, Fekete hattyú,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-05-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.