$38.000 a számlán, mégis tiltott a daytrading?

$25.000-es daytrade szabály

A minap kaptam egy levelet az egyik kedves diákomtól, aki daytrade-elni akart az IB-nél és annak ellenére letiltották, hogy $38.000 volt a számláján. Nézzük, mi a teendő!

Régebben már írtam a PDT szabályról, aminek értelmében $25.000 (25K) alatti számlán a daytrading csak korlátozottan engedélyezett. Árpi számláján viszont $38.000 (38K) volt és mégsem engedték kereskedni. Ennek több oka van, nézzük meg.

Árpi levele és a problémafelvetés

Árpád levele

 Csatolt mellé még két képernyőképet, amit az alábbiakban lehet látni (klikk a nagy felbontáshoz).

Interactive Brokers felülete

Az látszik a képen, hogy Árpi ismét napon belül akart venni 100db TSLA részvényt, de a piros ablak figyelmeztette, hogy már a PDT szabály alá esik. Azt is közlik vele, hogy a "Universal Account" securities szegmensben csak 23.438 dollárja van és a törvény azt írja elő, hogy min. 25K-ra van szükség a folyamatos daytrading esetén (részvény, ETF és azok opcióira vonatkozik csak). Egyébként az üzenetben azt is leírják, hogy egyszer kérheted a tiltás feloldását a "PDT status reset tool" segítségével.

Árpi elmesélte később, hogy használva ezt a "tool"-t egy hatalmas kérdőívet kellett kitöltenie és az életre megesküdni, hogy soha többet nem szegi meg a törvényt, így a zárolást feloldották. Ezt csak 1x lehet eljátszani, utána 180 napra blokkolnak, és amíg le nem telik ez az időszak, csak zárni tudsz pozíciókat. Ezt érdemes elkerülni...

Árpi azt nem értette, hogy miért kap ilyen üzenetet, hogyha a számláján 38K van. Nézzünk egy kicsit mélyebbre, hogy megtaláljuk ennek az okát. Ehhez meg kell vizsgálnunk a második képernyőképet, amit küldött.

Interactive Brokers felülete

Ha ránagyítasz a képre, akkor a bekarikázott piros részt figyeld. A net liquidation value értéke 38.055, azaz Árpinak igaza volt, hogy 38K van a számláján. A UK Securities viszont csak 20.361, ami ténylegesen alatta marad az elvárt 25K-nak. Azt ne kérdezd, hogy az előző képernyőképen miért éppen 23K van. A lényeg, hogy akármelyiket is nézem, 25K alatti a számla securities szegmense. Az IB a számlán belül 3 szegmenst tart nyilván: securities, commodities és regulated. Ahhoz, hogy a daytrading követelményeket kielégítsük, a securities szegmens alatt mindig 25K-nál magasabb összegnek kell lennie.

Mi a megoldás?

A kérdés, hogyan lehet a szegmensek között a szabad tőkét priorizáltan mozgatni. Erre szerencsére ad lehetőséget az IB, amire rá is mutattam Árpinak. Az alábbi két képet küldtem vissza válaszként, ahol ez a beállítás elvégezhető.

Az első képen az látszik, hogy az IB account management felületen belül melyik menüpont rejti ezt a beállítási lehetőséget.

Interactive Brokers account management

Az alábbi képen pedig azt látod, hogy mit kell beállítani ahhoz, hogy a szabad cash-t elsődlegesen a securities szegmens alá allokálja az IB.

Interactive Brokers beállítás

Az alap beállítás az, hogy "Do not sweep excess funds", ami ebben az esetben nem megfelelő. Éppen ezért a másodikat kell választanunk: "Sweep excess funds into my securities account". Ebben az esetben az összes szabad tőke a securities szegmensbe kerül és nagy eséllyel nem fog többé előfordulni az, hogy nem lesz elég pénz egy 38K számla esetén a daytradingre.

A témáról bővebben is olvashatsz az IB honlapján ebben a cikkben.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: Interactive Brokers, Margin, 25K szabály,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-06-01



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.