Amikor Te fizeted az osztalékot - ooops :(

Létezik egy olyan opciós együttállás, amikor hatalmas meglepetést és veszteséget tud okozni, hogy neked kell fizetned az alaptermék osztalékát. Nézzük mikor és hogyan kerülheted el.

Egy korábbi diákom jött el hozzám személyes konzultációra ezzel az esettel kapcsolatban és megfogadtam, hogy cikket írok belőle, hogy mások ne fussanak bele ebbe a hibába. A termék amire spekulált a SPY ETF volt, ami az S&P500 teljesítményét követi le és rendszeresen fizet osztalékot, amit kevesen tudnak róla.

Opciós stratégiai hiba

Krisztián elképzelése az volt, hogy a piac nem emelkedik tovább, így kiírt egy Call Spread-et a SPY-ra, ami két Call opcióból áll. Az egyik Call opciót veszi, a másikat kiírja és arra számít, hogy a kiírt Call opciós strike-ja alatt marad az árfolyam (szint eladás). Sajnos a kiírt Call opció bement ITM-be (azaz a piac tovább emelkedett), ami azt jelenti, hogy volt benne valós érték és ilyenkor fennáll annak az esélye, hogy rád hívják.

Lejáratig volt még hátra 1 nap. Ha ennyire kevés az időérték benne, akkor nagy az esély, hogy lehívják a Call opciót. Na de itt nem csak az idő volt a kérdés, hanem az, hogy a SPY éppen ex-dividend napján történt mindez, azaz 2018.09.21-én, amikor az opció lejárata is volt. Ex-dividend az a nap, amikor ha birtokolod a részvényt, jogosult leszel annak osztalékára. Mivel a SPY osztalékot fizet, így legkésőbb 2018.09.21-én a birtokolni kell ahhoz, hogy az osztalékot kifizessék.

Mi történt a Call opcióval?

Krisztián 100 kontraktussal (!) kereskedett, amiből 60-at ráhívtak. Ez annyit jelent, hogy 60x100=6000 SPY-t azonnal shortolt (short Call = eladási kötelezettség). Mivel SPY shortban ült ex-dividend napon, ő volt az, akinek ki kellett fizetnie a SPY osztalékot annak, aki éppen long-olta a SPY-t.

Mivel egy SPY-ra eső osztalék mértéke $1.323 volt, így 6000 x 1.323 = 7938 dollár osztalékfizetési kötelezettsége keletkezett. Azaz ekkora nem várt vesztesége keletkezett ezen az ügyleten. Ez egy nagyon kellemetlen meglepetés volt a számára, mert azt hitte, hogy korlátozott kockázattal kereskedik, hiszen az opciós stratégia valóban korlátozott kockázatú. Igen ám, de olyan ETF-re kötötte, ami osztalékot fizet, ráadásul a short Call ITM lett ex-dividend napon.

Mi ebből a tanulság?

Elég sok, sorolom:

  1. Legyél tisztában azzal, hogy mekkora pozit is kötsz be. Krisztiánt meglepte ez a mértékű kötelezettség, mert nem számolta át, hogy a 100 konti opciós spread az tulajdonképpen 100 x 100 SPY terméket kontrollál, azaz 10.000 SPY-t, ami 290-es árral számolva 2.900.000 dollár! Ebbe nem gondolt bele. A mázlija az volt, hogy "csak" 60 opciót hívtak rá, a többiből ki tudott szállni.
  2. Legyél tisztában azzal, hogy, amivel kereskedsz az fizet-e osztalékot és ha igen, mikor.
  3. Tudd, hogy létezik egy olyan együttállás, amikor a lejárat napja egybe esik az ex-dividend nappal és ha akkor ITM Call kiíró vagy akkor te állod az osztalékot.

Sajnálom Krisztiánt, mert ez egy elég drága lecke volt, de az biztos, hogy egy életre megtanulta. Nem az opciós stratégiával volt gond, hanem az együttállással. A Call Spread kiírással nagyon szépen lehet keresni, csak tudni kell mikor és mire szabad alkalmazni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-10-25



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.