Volatilitás - Öveket Bekapcsolni!

volatilitás

Az opciós kereskedők egyik legjobban kiaknázható eszköze az opciós volatilitás, de egyben a legjobban félreértett jelenség is. Enélkül viszont esélytelen sikeresen opcióval kereskedni...

Sok kezdő opciós kereskedő rémül meg, amikor saját bőrén érzi meg a volatilitás hatását. Tudom, hogy nem egyszerű azoknak megszokni, akik eddig csak alaptermékkel kereskedtek, mert abban nincs beárazott volatilitás, azaz az alaptermék árat nem befolyásolja a jövőbeni elmozdulás valószínűsége és nagysága ennyire közvetlenül.

Az opciós világban viszont létezik egy Implied Volatility (IV) nevű fogalom, ami nagyon erősen érezteti hatását az opció árában. Röviden: ha az IV magas, akkor a jövőbeni elmozdulás mértéke is magas és ebből kifolyólag az opció drága. Ennek az ellentéte is igaz, ha alacsony az IV, akkor alacsony a jövőbeni elmozdulás beárazott mértéke is, így olcsó az opció.

A piaci IV legjobb mérőfoka a VIX, ami az SPX 30 napos opcióinak átlagos IV indexét jeleníti meg egy termékként, így könnyebben értelmezhető azok számára is, akik nem kereskednek opcióval.

Piaci szentiment példa (2014.10.15)

Nézzük meg az alábbi VIX grafikonokat. Szépen látszik, hogy az utóbbi időben intenzív emelkedésnek lehettünk szemtanúi. A piac már nem csak árazza az esést, hanem vastagon benne is vagyunk az esésben. (Klikk a képre a nagy felbontásért)

VIX napi chart

VIX heti chart

VIX havi chart

Ehhez álljon itt még egy SPX napi grafikon is ahol szépen látszik, hogy a VIX és az SPX inverze egymásnak. Azaz, amikor a piac szakad (SPX) akkor a VIX emelkedik, mert nő a pánik, egyre nagyobb a kereslet az opciók iránt fedezési / spekulatív céllal.

SPX napi chart

Opció vétel vagy eladás?

Az opció kiírójának az a jó ha az IV magas, mert akkor drágábban lehet az opciókat kiírni. De ez csak az egyik oldala az éremnek, ugyanis ha drága az opció, akkor magasabb is a volatilitás, azaz intenzívebb mozgásra is kell számolni az alaptermékben így jobban képben kell lenni a különféle fedezeti technikák alkalmazásával. Én a 20 feletti VIX-et preferálom, mert akkor sokkal jobban lehet keresni kiírásokkal, mint nagyon alacsony VIX környezetben.

Az opció vétele önmagában nem javasolt magas VIX mellett, hacsak nem spread-ben vagy egyéb olyan ügyletben gondolkozol, ami a volatilitás hatását csökkenti. Ugyanis ha magas IV mellett vásárol az ember opciót és közben csökken a volatilitás, sokkal nehezebb lesz nyereséget realizálni az opción, mert többet kell majd mozognia az alapterméknek.

Ha nő a VIX, nő az iránymentes csatorna is

Íme egy kép arról, hogy a mai napon mekkora sávot lehetne kiírni 36 napra az SPX-re.

SPX csatorna kereskedés

Az egyértelműen látszik, hogy a valószínűség és a piac ismét aszimmetrikus. Azaz lefelé sokkal nagyobb a tere a mozgásnak, mint felfelé, azaz lefelé messzebb van a sáv alja. Értsd: a felső és az alsó vonal elérésének az esélye mindkét esetben 10%-10%. Viszont a 10% esély lefelé sokkal messzebb van, mint felfelé, hiszen a Put mindig drágább és az esés mindig vehemensebb, mint az emelkedés.

Ahogy nő az IV / VIX, úgy nő a kiírható csatorna szélessége is. Így az opció kiíróinak érdemes a puskaport ilyen időszakra tartogatni, mert ezekben a helyzetekben lehet igazán jól keresni opciós kiírásokkal (de persze nem veszélytelen).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-10-15



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.