Amerikai vs. európai opciók

Az európai és az amerikai opciók közötti fő különbség az, hogy mikor lehet őket lehívni. Az európai opciókat csak a lejárat napján lehet lehívni, míg az amerikai opciók a lejárat napjáig bármikor lehívhatók.

Ez azt jelenti, hogy ha az európai opció vevője úgy véli, hogy a mögöttes eszköz ára a lejárat napja előtt a kötési ár fölé fog emelkedni, akkor meg kell várnia a lejárat napját az opció lehívásával, és az alacsonyabb kötési áron kell megvásárolnia az eszközt. Ezzel szemben az amerikai opció vevője a lejárat napjáig bármikor gyakorolhatja opcióját, így korábban kihasználhatja a mögöttes eszköz árfolyamának emelkedését.

Emellett az amerikai opciók általában drágábbak, mint az európai opciók, mivel a vevőnek nagyobb rugalmasságot biztosítanak.

Az amerikai opciók gyakrabban fordulnak elő a részvénypiacon és más olyan piacokon, ahol a korai lehívás előnyös a vevő számára, míg az európai opciókat inkább a határidős és devizapiacokon használják.

Összefoglalva, az európai és az amerikai opciók közötti fő különbség a lehívás időpontjának rugalmasságában rejlik. Az amerikai opciók a lejárat előtt bármikor lehívhatók, míg az európai opciókat csak a lejárat napján lehet lehívni.Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-18Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.