Kockázati tájékoztató

Az oldalon található anyagok tájékoztatási célokat szolgálnak és semmilyen formában, sem kifejezetten, sem hallgatólagosan, illetve sem közvetlenül, sem közvetve nem minősülnek befektetési tanácsnak, hirdetésnek, reklámnak, toborzásnak, pénzügyi eszközre vonatkozó befektetési stratégiához kapcsolódó ajánlásnak, vagy javaslatnak.

Az opciós kereskedés magas kockázatot hordoz és nem megfelelő minden befektető számára.

Az opciós kereskedés származtatott kereskedés, ami azt jelenti, hogy többek között a hozzá kötött alaptermék árától függ az opció árfolyama (ezen felül még számos tényező befolyásolja, mint pl. idő, volatilitás, stb).

Tőkeáttételes termék, ami az jelenti, hogy felnagyítja az alaptermék mozgását. Ezáltal adott alaptermék elmozdulás esetén sokkal többet lehet keresni és veszíteni is, mintha az alaptermékkel kereskedtél volna. A tőkeáttét egy kétélű fegyver.

A tőkeáttételes opciós kereskedés kockázatai

  1. A nagyobb tőkeáttétel egyben magasabb kereskedési kockázatot is jelent!

  2. Az opciós kereskedés során fennáll a teljes vagy akár a teljes tőkét meghaladó veszteség lehetősége is, pl. fedezetlen opciós kiírás esetén.

  3. Az opciós kereskedés során szükséges letéti követelmény bármelyik pillanatban megváltozhat a bróker döntése alapján, így adott pozíció további letét bevonását is igényelheti. Ennek hiányában a pozíciót likvidálhatják is (margin call). Ezért fontos a megfelelő pozícióméretezés!

  4. Az opciós piac likviditása jelentősen alacsonyabb, mint a részvénypiacé, így előfordulhat az, hogyha adott pozíciót nagyon közel a lejárathoz kell lezárni, akkor a széles bid/ask miatt extra veszteséget okozhat. Ezért kell időben zárni a pozíciókat és nem az utolsó órára hagyni.

  5. Tekintettel arra, hogy az opció egy származtatott termék, így adott esetben előfordulhat az is, hogyha nem zárod le az opciót lejárat előtt, hogy az opcióból alaptermék lesz, azaz szállítási kötelezettséged keletkezhet. Akár opció kiíró vagy, akár opció vevő, ha lejáratkor az opció tartalmaz valós értéket és az alaptermék leszállítható (azaz pl. nem index) akkor a konverzió megtörténik és az opcióból a következő kereskedési napra alaptermék lesz. Ez innentől egy új kockázati helyzet, amiről jó ha előre tudsz.

Általános jótanácsok

  1. Mielőtt kereskedni kezdesz, gondosan mérlegeld a pénzügyi helyzeted és kereskedési tapasztalatod. Az opciós kereskedés összetett, így komoly felkészültséget igényel.

  2. Kérlek, tudatosítsd magadban az összes felmerülő kockázatot (piaci, partner, opciós, stratégiai) és bármilyen kétség esetén fordulj független pénzügyi tanácsadóhoz.

  3. Az opciós kereskedés kockázatos, így kérlek csak olyan pénzzel kereskedj, amelynek az elvesztése nem okoz problémát.

  4. Ha csak nem tudod pontosan, hogy mit csinálsz, ne kereskedj korlátlan kockázatú opciós stratégiákkal, mert azokkal akár a befektetett tőke többszörösét is elveszítheted, hiszen korlátlan kockázatot hordoznak.

  5. A partnerkockázatot figyelembe véve javaslom csak szabályozott tőkepiaci brókernél nyiss számlát, olyannál aki régóta van a szakmában, tőkeerős és vonatkozik rá a befektetői tőkevédelem.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.