Tartalomjegyzék

Alábbiakban találod az Opciós Kereskedés és a Tőzsdepszichológia blog cikkeinek tartalomjegyzékét.

Opciós Kereskedés Blog

1. FOMC előtti "lapos" VIX görbe

09.21-én lesz a FED döntés arról, hogy 75 vagy 100 bázispontos alapkamat emelést hajtanak-e végre. A VIX határidős görbe ennek ellenére szokatlanul "lapos".

2. Inflációs hiszti

Tegnap kijött az augusztusi inflációs adat (CPI), ami rosszabb lett a vártnál, de nem sokkal, mégis hatalmas esést okozott a piacon.

3. FED pénzkivonás padlógázzal

2020 és 2022 között több mint kétszeresére nőtt a FED mérlege. Ennek oka a Covid pánik általi gazdasági sokkra adott monetáris lazítás volt.

4. A mondat, amire beszakadt a piac...

A pénteki Jackson Hole-os Powell beszédben volt egy mondat, amit nagyon nem akart hallani a piac. Eddig is volt erről szó, de most sokkal direktebb és egyértelműbb volt, mint eddig.

5. A FED a foglalkoztatás és a kamatszint fogságában

Meddig tarthat az USA gazdasági visszaesése?

6. Iránymentes kereskedés másképp...

Évekkel ezelőtt a kedvenc opciós stratégiám a fedezetlen határidős iránymentes stratégia volt. Aztán változott a piac és nekem is alkalmazkodnom kellett hozzá.

7. 2022 eddig ideális daytrading környezet

Alapvetően nem vagyok egy daytrader tipus, de nyilvánvaló, hogy az SPX 2022-es mozgása nagyon kedvező a daytrading stratégiáknak. Opciókkal is lehet napon belül kereskedni.

8. Recessziós indikátorok, kilátások

2022 nyarán mindenki azt találgatja, hogy vajon melyiktől kell jobban félni, a további inflációs nyomástól vagy attól, hogy a FED sorozatos kamatemelése recesszióba taszítja az amerikai gazdaságot.

9. A strand test télen készül...

Fitness körökben elterjedt mondás, hogy a strand test (beach body) télen készül és nem nyáron. De mi köze ennek a jelenlegi helyzethez?

10. Diverzifikáció másképp...

2022 első felében elég jelentős esést láthattunk a világ részvénypiacain. Két szektoron kívül (energy, utilities) minden esett és nem is keveset.

11. Calendar spread kombinációk keresése

Közeledve a 2022-es második gyorsjelentési szezonhoz érdemes ismét Calendar spread-ek keresésével foglalkozni.

12. Kereskedés volatilis, csapkodó piacon

Van néhány irányelv, amit érdemes betartani akkor ha az ember olyan volatilis és csapkodó piacon kereskedik, mint a mostani.

13. Mi az a Wheel Strategy?

Wheel strategy névre hallgat az egyik legnépszerűbb részvénnyel kombinálható opciós stratégia, amit még azok is néha használnak, akik nem nagyon értenek az opciókhoz.

14. Amikor az SPX esik, de a VIX nem emelkedik...

Ritkán látok olyat, hogy 70-100 pontot úgy esik az SPX, hogy közben a VIX vagy meg sem mozdul, vagy éppenséggel esik. De ilyet láttam múlt héten...

15. Tasytworks adózási riportok

Közeledve a május 20-i határidőhöz, nézzük át, hogy Tastyworks esetén melyek az adóbevallást támogató riportok és honnan tölthetők le.

16. Earnings Calendar spread keresése

A gyorsjelentési szezonban az egyik legjellemzőbb opciós stratégia a Calendar spread, mert alacsony kockázat mellett magas profit potenciállal bír.

17. IBCE belföldi HUF utalás elérhető!

Az IBCE 2020-as átalakulása óta eddig Németországba kellett utalni HUF-ot, ami lassú volt és drága. Mostantól elérhető a belföldi HUF utalás is.

18. Long vagy short, vagy mindkettő egyszerre?

A hétköznapi kereskedésben megszokott, hogy egy termékben vagy long vagy short elképzelést vesz fel a trader, de egyszerre nincs mindkettő jelen. Az opciós stratégiák lehetővé teszik ezek egyidőben történő kombinálását is.

19. Gyorsjelentések opciós kereskedése

Hamarosan indul a 2022 Q1 gyorsjelentési szezonja, amiben biztosan elég sok meglepetés lesz, így várhatóan a volatilitás se marad el.

20. 200-as olajár 12% eséllyel, 38 nap alatt?

Az orosz ukrán elhúzódó konfliktus miatt az olaj közel került a 2008-as történelmi csúcsához. Az opciós piaca is közel áll a robbanáshoz.

21. Mit ne csinálj háborús helyzetben!

A háborús konfliktus tőzsdei hatása egyértelműen a volatilitás növekedése, hiszen a tőzsde nem szereti a bizonytalanságot.

22. Hogyan keresem a következő pozíciót?

A legáltalánosabban felmerülő kérdés egy kereskedő fejében az, hogy mi alapján válassza ki a következő beszállót. Hol a "jó" setup?

23. Google earnings trade: +434% profit

Alábbiakban egy gyorsjelentésre játszó Calendar spread pozíciómat szeretném megosztani, amit a GuruScan segítségével találtam február elején.

24. Néha túl sok az opció...

Az opciózást nem véletlenül tartják az egyik legösszetettebb kereskedési formának, hisz nagyon sok változós és a megfelelő eszközök nélkül nehézkes tud lenni a stratégia kiválasztása.

25. Változó piaci kontextus

A trader személyiségfejlődésének fontos eleme, hogy képes legyen felismerni a változó piaci kontextust és annak megfelelően alakítsa a kereskedési stratégiáját.

26. Egy pozíció túlzott fontossága

Sok aktív kereskedő követi el azt a hibát, hogy túl nagy hangsúlyt fektet a következő pozíció kiválasztására.

27. Interactive Brokers-nél is elérhető néhány kripto

A napokban olvastam, hogy az Interactive Brokers-nél is elérhető vált néhány alap kriptodeviza kereskedése egy harmadik fél letétkezelő segítségével.

28. Az időarányos figyelem

A valós élet és kereskedés között az egyik legnagyobb különbség az aktivitás és tétlenség szerepének a jelentősége.

29. SPX, VIX közel 5x24-es nyitvatartásban

2021.11.21-től az SPX és VIX index termékek közel 5x24 órás nyitvatartásban elérhető váltak a CBOE jóvoltából.

30. IBCE HUF váltás és bázisdeviza

Az Interactive Brokers Central European zRT (IBCE) migrációja óta az USD és HUF váltás nem olyan egyszerű, mint régen volt. Ennek az oka egy MNB engedély hiánya.

31. Potenciális metaverse célpontok

Mostanság elég nagy hype lett a metaverse, miután a Facebook hivatalosan átnevezte a cégét Meta-ra és kifejtette a jövővel kapcsolatos metaverse vízióit.

32. Deribit BTC, ETH opciós kereskedés

Most, hogy egyre népszerűbb az opciós kereskedés, sokan keresik a kripto opciós lehetőségeket, de egyelőre szűk a kínálat ezen a téren. Bemutatom azt a platformot, amit én használok.

33. BITO: az új Bitcoin határidős ETF

2021.10.19-én indult útjára a BITO ticker-re hallgató Bitcoin határidős árfolyamot követő amerikai piacon kereskedhető ETF.

34. Egy zárhatatlan pozíció története...

Az alábbi írást az egyik legrégebbi tanítványom (Nándi) készítette, amiben azt részletezi, hogyan futott bele az IB-n egy hónapokig zárhatatlan pozícióba.

35. Miért fontos a volatilitás volatilitása (VVIX)?

A közismert félelem és kapzsiság index a VIX, ami az SPX opciók árából számított volatilitás. Azonban ennek is van volatilitása...

36. Buy the dip - a pavlovi reflex

2021-ben (eddig) az összes SPX korrekciót elég hamar megvették és a korrekciók egyre kisebbek. Gyakorlatilag hetente szinte új csúcsra megy az index...

37. IBKR - töredék részvénykereskedés

Az Interactive Brokers platform is lehetővé teszi azt, hogy kevesebb mint 1 db részvény vásároljon valaki, kvázi töredék részvényt (fractional shares).

38. Tőzsdei kripto kereskedés kis pénzzel

A kriptopiacot lehet szeretni, lehet utálni, de egyre kevésbé hagyható figyelmen kívül. Aki kis pénzzel, tőzsdei környezetben szeretne kriptoval kereskedni, ma már az is megoldható.

39. Micro Olaj Futures (WTI)

2021 júliusban a CME elindította a Micro Olaj futures kereskedést, ami tized akkora kockázattal kereskedhető, mint a nagy kontraktus WTI határidő.

40. Micro Bitcoin Futures

2021 májusban a CME elindította a Micro Bitcoin futures kereskedést, ami tized akkora kockázattal kereskedhető, mint a nagy kontraktus.

41. "Cash is trash" - FOMC hatások

2021 júniusi FOMC kapcsán csak Ray Dalio elhíresült mondása jutott eszembe: "cash is trash", azaz a készpénz szemét.

42. A meme stock-ok ismét beindultak...

Az utóbbi napokban ismét extrém volumen és volatilitás jellemezte a 2021 év eleji WSB célpontokat: AMC, BBBY, GME.

43. Kis pénzzel is lehet opciózni?

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy csak nagyon komoly tőkével lehet elkezdeni opciókkal kereskedni. Ez óriási tévedés. Nézzünk rá egy példát.

44. SPY & Gamestop backtest

Az opciós tőkeáttét és profitabilitás bemutatására készítettem két backtest szimulációt a Thinkorswim segítségével.

45. Hogy néz ki az opciós elemzés?

Az opciós kereskedés elengedhetetlen része az adott opciós stratégia kockázati profiljának elemzése. Ez teljes egészében hiányzik a hagyományos kereskedésből.

46. Ez már nem 2020 Q4...

2020 utolsó negyedéve a legkönnyebb pénzkereseti időszakok egyike volt a piacon, főleg a growth szektorban. Szinte bármit vett az ember, néhány nappal, héttel később nagy eséllyel feljebb volt az árfolyam.

47. Utalás Interactive Brokers-ről Tastyworks-re

Az IB Brexit átállása óta többször merült fel a kérdés, hogyan lehet közvetlenül IB-ről a Tastyworks-re utalni dollárt anélkül, hogy előtte haza kellene utalni és ismét ki.

48. Miért opcióznak a WallStreetBets követői?

Korábbi cikkekben már hoztam statisztikákat az opciós piac elképesztő volumen növekedéséről a pandémia óta. A retail kereskedők imádják több ok miatt is.

49. Social trading szentiment követése

A social trading egyre növekvő ármozgató hatása miatt számos olyan ingyenes és fizetős oldal jelent meg, ahol anélkül lehet követni egyes csoportok szentimentjét, hogy végig kellene bogarászni a teljes fórumot.

50. Az egyre több pénz tőzsdei hatása

2020-ban 30%-al nőtt a forgalomban lévő USD mennyisége. Az emberek otthon ragadtak és elfoglaltságot kerestek maguknak. Sokan a tőzsdét találták meg, aminek meg is lett a hatása.

51. Tastyworks kriptó kereskedés elindult!

2021 február elején értesített a Tastyworks, hogy már elérhető számomra is a kriptó kereskedés rajtuk keresztül.

52. IBCE Zrt. - HUF utalás

Az Interactive Brokers Central Europe Zrt. esetén jelentősen változtak a forint átutalási részletek, így ezekről készítettem egy rövid bemutató videót.

53. Sólyomi Dávid és a TSLA short

Sólyomi Dávid azzal a kérdéssel keresett meg, hogy nézzünk körbe az opciós stratégiák között, hogyan lenne érdemes shortolni a Tesla mániát.

54. Tesla Call Butterfly 10x felértékelődés

Nem sokkal azután, hogy kijött a hír, hogy a Tesla bekerül az S&P500-ba, úgy döntöttem, hogy többféle opciós stratégiával is megjátszom az emelkedését.

55. A vásárlási mánia még tovább nőtt...

2020 év végéhez képest, 2021 januárban még tovább nőtt az eddig sem túl alacsony Call opciós volumen. Eltűntek a medvék, már mindenki csak emelkedést lát...

56. Tastyworks & crypto trading

Úgy tűnik, hogy a Tastyworks se akar kimaradni a kriptó kereskedési lázból, ugyanis a promójuk alapján hamarosan náluk is elérhető lesz a kriptó piac.

57. Capitolium támadása vs. tőzsde

2021.01.06-án történelmi eseményeknek lehettünk szemtanúi. A választások végleges elektori szavazatainak számlálása közben tüntetők vették be a Capitolium épületét.

58. IPO őrület: Airbnb, DoorDash

2020 december elején két elég nagy méretű IPO-nak lehettünk szemtanúi: Airbnb és Doordash. Elképesztő mennyiségű tőkét vont be mindkét IPO.

59. Interactive Brokers Central Europe - MNB engedély

2020.12.14-i sajtóközlemény szerint MNB engedélyt kapott az Interactive Brokers Central Europe Zrt.

60. Interactive Brokers - írországi átállás

Egy Németországban élő korábbi tanítványom már megkapta a végleges kommunikációt a Brexit kapcsán.

61. Brutális opciós volumen emelkedés

Régóta lehet olvasni róla, hogy 2020-ban óriásit nőtt az opciós volumen a piacon, de végre kijött egy hivatalos és pontos statisztika is ennek alátámasztására.

62. VIX mini határidő & pair trading

Jó hír azoknak, akik VIX határidővel akarnak kereskedni, hogy a CBOE nemrég bevezette a mini változatot, ami 1/10-e a nagy VIX határidős kontraktusnak.

63. Tesla bekerült az S&P500-ba

2020.11.16-án bejelentették, hogy a Tesla bekerül az S&P500 indexbe, még idén, 12.21-én.

64. Beszélgetés Zsolttal, aki az OG-vel talált állást...

Korábbi ügyfelemmel, Zsolttal beszélgettem a kereskedési tapasztalatairól és arról, hogyan talált állást a pénzügyi szektorban az OpcioGuru nevének említésével:).

65. Elnökválasztás - kiárazódott a félelem

2020.11.05: még mindig nincs meg az amerikai elnökválasztás hivatalos eredménye. Vannak már sejtések, de végleges döntés eddig nem született. Ennek ellenére a VIX 33%-ot esett.

66. Beszélgetés Sólyomi Dáviddal a piacról

2020.09.17-én Sólyomi Dávidot arról kérdeztem, hogy mit gondolt a jelenlegi piaci szintekről értékalapú befektetőként.

67. Interactive Brokers - Brexit változások

2020.12.31-től elég komoly változások várhatók azok életében, akik EU rezidensként az IB ügyfelei.

68. Opció az új Bitcoin?

A koronavírus olyan jelenségeket hozott a piacon, amiket eddig még sosem láttunk. Most a rövidtávú Call opció vétele az új Bitcoin mánia, ami elképesztő szintekre hajtotta a piacokat.

69. Futures pair trading

Az Opciós Mesterképző Klub tagjai számára készítettem egy Pair Trading alapozó képzést, amelyből most megosztom azt a videó részletet, amiben a futures pair trading témáról értekeztem.

70. Kereskedés nagy tételben: IB vs. Tastyworks

Közelmúltban egy webináron felmerült a kérdés, hogy nagyobb tételben, összetett opciós stratégia esetén (4 láb) az IB vagy a Tastyworks olcsóbb-e jutalékban. Ezt jártam körbe videósan.

71. Iránymentes stratégiák 2020-ban?

2020 nem az iránymentes opciós stratégiák éve, ez teljesen egyértelmű. Idén mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a termékek oldalaznak. Nézzük, hogy mit csinálok ilyen környezetben.

72. Opciós daytrade Butterfly-al: 281% profit

Nem vagyok egy nagy daytrader típus, de olykor beleugrok 0 napos lejáratú opciós struktúrákba, ha jó risk/reward-ot látok. Jelen cikkemben egy ilyen pozíciót vettem videóra.

73. Olcsó vagy drága az opció (IV Rank)?

Az opciós árak relatív drágaságát az Implied Volatility mutatja. Ennek az egyik "indikátora" az IV Rank, aminek segítségével könnyedén leolvashatod, hogy jelenleg túlárazott vagy alulárazott az adott termék opciós piaca.

74. Likvid opciós alaptermékek

Opciós kereskedés során elengedhetetlen, hogy az adott alaptermék kellően likvid opciós piaccal rendelkezzen. Hoztam egy friss listát ezen termékekről.

75. Tőzsdepszichológiai tapasztalatok

Jelen cikkemben egy konferencia előadásomból osztok meg egy részletet, amiben a tőzsdepszichológiai tapasztalataimról beszélek.

76. Konferencia előadásom az opciós piacról

2019.11.29-én a Magánpénzügyi Akadémia konferenciáján meghívott vendégelőadóként tartottam egy alapozó előadást az opciós kereskedésről. Ebből láthatsz most egy részletet.

77. Nyitvatartáson kívüli részvénykereskedés

Az általam használt két kereskedési platform esetén megnézzük, hogyan lehet nyitvatartási időn kívül részvényekkel kereskedni.

78. Facebook trade: 302% profit 4 nap alatt

Jelen cikkemben egy haladóbb, éles opciós kereskedésem osztom meg, hogy lásd milyen formában igyekszem segíteni az elmélet gyakorlatba ültetését a tanítványaim számára.

79. Tastyworks beutalás, hazautalás

Tastyworks esetén is többször felmerült már, hogyan kell utalni, így készítettem erről is egy videós útmutatót.

80. Olaj ETF: siralmas teljesítmény

Az utóbbi időben történt (2020.05.06) olajár emelkedést egyik ETF sem tudta megközelíteni. Videóban hasonlítom össze, mit sikerült elérniük.

81. USO 8:1 reverse split

2020.04.29-én az egyik legnagyobb olaj ETF, az USO 8:1-es reverse split-et hajtott végre. Nézzük meg mit jelent ez.

82. Negatív olajár - járjuk körbe!

2020.04.20-án történelmet írtunk, ugyanis az aktuálisan lejáró (/CLK20) olaj határidő egészen -40 dollárig esett. Azaz be tudott menni 0 dollár alá. Soha nem látott még ilyet a világ. Erről beszélek a videóban.

83. Mire figyelj olaj ETF befektetéskor?

Az utóbbi időben sok ember fantáziáját megmozgatta az alacsony olajár, így egyre több kérdést kaptam olaj ETF befektetéssel kapcsolatban. Két videót is készítettem rá.

84. Interactive Brokers - Forint utalás

Interactive Brokers számlanyitáskor szinte minden alkalommal felmerül, hogyan kell forintot utalni és azt leváltani a felületen. Ezeket jártam körbe videóban.

85. Részvényvásárlás opció kiírással

A jelenlegi piacon számos olyan szektor van, amelyik még nem tudott magához térni, így potenciális célpont lehet befektetők számára. Nézzük meg, hogy lehet a részvényvásárlást kombinálni opciók kiírásával.

86. 2020 vs. 2008

Jellemzően a kialakult piaci helyzetre számos grafikon lát napvilágot, ami összehasonlítja a korábbi zuhanásokat és abból próbál meg következtetni a jövőre nézve. Megnéztem én is a legfontosabb összefüggéseket.

87. Szabadesés

Vasárnap este (20.03.15) rendkívüli jelleggel 100 bázispontos kamatvágást jelentett be a FED. Ezzel eljutottunk a 0%-os kamatszintre ismét. Hogy ez mire volt elég?

88. Ismeretlen terepre tévedtünk...

A héten másodszor látok olyat, hogy délelőtt -5%-ot esett az S&P500 határidős termék árfolyama. Extrém. Olyan mérhetetlen rángatózás van a piacon, hogy közel vagyunk a 2008-as jelenségekhez, sőt bizonyos esetben azon is túltesz.

89. Megnyomták a pánik gombot

Ismét elég eseménydús hétvégénk volt, aminek a következtében Mr. Market elég nagy pánikrohamot kapott és közben gondolkodás nélkül eladott mindent.

90. Amikor a menekülő eszközből is menekülnek...

Koronavírus. Erről szólt az egész múlt hét (2020.02.24-28) és ennek kapcsán szakadt a tőzsde. Olyan hetet láttunk, amikor a menekülőeszközök sem védtek meg az eséstől.

91. Meddig fújjuk a lufit?

Nehéz a jelenlegi piaci emelkedést színtisztán optimista lencsén keresztül nézni és örülni, hogy "de jó, minden emelkedik". Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy meddig fújjuk a lufit.

92. TSLA: esésre játszva emelkedéskor profit?!

Az egyik tanítványom kötését szeretném megosztani a mostani TSLA őrületben, mert elég hasznos és érdekes is. A helyzet az, hogy esésre játszott, mégis profitált amikor emelkedésnek indult.

93. 2019-es visszatekintés

Áttekintettem a legfontosabb piaci mozgásokat 2019-ben. Ez az év is tanulságos volt és nagyon sok meglepetést tartogatott, amihez a jó kereskedőnek tudnia kell alkalmazkodni.

94. Bekerültem egy dobozba...

Éveken keresztül intenzíven népszerűsítettem az iránymentes kereskedést, így a legtöbb ember fejében bekerültem "az iránymentes Gery" dobozba. Mi ezzel a gond?

95. PRIIPS korlátozás megkerülése

2018.06.15-e óta az európai brókercégeknél lehetetlen olyan népszerű amerikai ETF-eket vásárolni, mint pl. SPY, GLD, SLV, TLT, stb. Nézzük, hogy lehet ezt a korlátozást megkerülni.

96. A kereskedő egyedfejlődése

Egy kereskedő fejlettségi szintje nem csak abban mutatkozik meg, hogy mekkora profitot ér el, mert lehet szerencséje is. Mely területek árulkodnak a legjobban egy trader fejlettségi szintjéről?

97. TOP 10 kereskedési szabályom

Vannak olyan emberi, ösztönös tulajdonságok, amelyek gátolják a kereskedési sikert és sokszor kell magunkat emlékeztetni rájuk. Íme a listám, ami minden áldott nap a szemem előtt van.

98. Ray Dalio: Kína vs. USA

Ismét egy érdekes beszélgetés Ray Dalio-val Kínáról és a kínai és amerikai kereskedelmi háború hatásairól. Dalio szerint Kínának mindenképp kell szerepelnie egy befektető portfóliójában.

99. Honnan lesz pénzed?

Mostanság több olyan visszajelzés is érkezett hozzám, hogy "szeretnék opciózni, de nincs pénzem". Járjuk ezt körbe.

100. Iránymentes SPX pozi: 2780 - 3070 között

Szeretnék egy olyan iránymentes pozíciót bemutatni, ami jelenleg is aktív és az SPX-re van bekötve. A pozíció teljesen iránymentesen várja, hogy teljen az idő és gyűljön a profit.

101. Revolut trading - akár $1-ért is vehetsz AAPL-t

Néhány hete vagyok még csak Revolut felhasználó, de nemrég kaptam az infót, hogy már lehet rajtuk keresztül befektetni is. Ezt jártam kicsit jobban körbe.

102. Olajpiaci pánik

2019.09.14-én megtámadták a szaudiak egyik legfontosabb olaj létesítményét, aminek következtében az olaj árfolyama elszállt. Mindezt a hétvégén. Nézzük ennek a következményeit.

103. Ray Dalio - Paradigmaváltás

Ha valakire, akkor Ray Dalio-ra érdemes odafigyelni. Nagyon alapos gazadasági elemzései vannak, amelyek közül is kiemelkedő a nemrég publikált Paradigmaváltás.

104. A Trump twitter hatás

Soha nem volt még olyan amerikai elnök, aki ennyire intenzíven használta volna a Twittert, mint Trump. A tweet-jei kiszámíthatatlanok és piacbefolyásolók.

105. Index kereskedés: SPX, SPY, vagy /ES?

Mostanság több kérdést is kaptam, hogy az S&P500-at melyik termékkel érdemes lekereskedni, index, ETF vagy határidő. Nézzük meg az egyes termékek legfőbb jellemzőit.

106. Interjú Lacival - 80% profit, számlafelezés...

Laci 2015 óta kereskedik opciókkal. A 4 éves tapasztalatáról mesél. Elmondja, hogy tudott az első 3 évben szépen profitálni, majd mi okozta a számla lefelezését...:(

107. 17 millió forintos veszteség és tanulságai

A veszteségekből többet lehet tanulni, mint a profitos ügyletekből, így megosztom az egyik tanítványom által átküldött veszteséges ügylet részleteit és tanulságait.

108. Giga TSLA opciós short történések - 3. rész

Utoljára amikor megnéztük a haverom TSLA short pozícióját az árfolyam 185 volt, azóta visszaugrott 210 fölé, ami komoly negatív változást eredményezett a portfólióban.

109. Certifikát vagy opció?

Mi a különbség a certifikátok és opciók között? Melyiknek mi az előnye és a hátránya? Kinek és miért javasolt egyik vagy másik.

110. 320 milliós TSLA opciós profit - 2. rész

Elemezzük ki a haverom giga méretű TSLA opciós short pozícióját és nézzük meg, hogyan reagál egyes piaci feltételek változására.

111. 291 milliós TSLA opciós profit - 1. rész

Az egyik haverom eltökélt TSLA shortos és az elmúlt hónapokban felépített egy giga opciós short pozíciót, amit engedéllyel megoszthatok itt, hogy ilyet is lássatok:).

112. Micro index határidős termékek

2019 május 6-án elstartoltak a micro index határidős termékek, amik népszerűsége nem lesz kérdés, mert számos olyan lehetőséget rejtenek, amelyek eddig nem voltak elérhető a hétköznapi kereskedők számára.

113. Thinkorswim kézikönyv ingyen!

Ebben a cikkemben közzéteszem az oktatáson résztvevő ügyfelek számára készített Thinkorswim (TOS) beállítási segédletet.

114. Korlátlan Thinkorswim demó - hogyan?

Sajnos az éles Thinkorswim (TOS) továbbra sem elérhető a világ ezen feléről, de létezik korlátlan demó regisztrációs lehetőség, amivel tökéletesen lehet gyakorolni az opciós kereskedést.

115. Max. profit iránymentes kereskedésnél?

Nemrég kaptam egy levelet iránymentes kereskedés max. profitjával kapcsolatban. Az illető azt feltételezte, hogy a nyitáskori árnál kell maradnia az árfolyamnak a max. profit szinthez.

116. Ezért ne írj ki fedezetlen Call opciót részvényre...

Ritkán látunk +18%-os emelkedő napot bluechip papíroknál, de tegnap ismét volt egy Fekete Hattyú a QCOM esetében.

117. Gyorsjelentés: következő 7 nap leglikvidebb papírjai

Mivel sokan szeretik a gyorsjelentési szezont opciókkal lekereskedni, összeraktam egy hasznos táblázatot a következő 1 hét történéseiről.

118. Facebook, SPY opciós kereskedés videók

Két példán keresztül mutatom be, hogyan működik a legegyszerűbb opciós iránykereskedés. Megnézzük, hogyan reagál az opció az idő múlására, árfolyam változására, stb.

119. Ne fizess túl sok osztalékadót az IB-n!

Egy tanítványom hívta fel rá a figyelmem, hogy túl sokat vontak le tőle osztalékadó címszó gyanánt az Interactive Brokers-nél. Megnézzük mit lehet ez ellen tenni azok esetében, akik most készülnek ott számlát nyitni.

120. Rám hívhatják az OTM Put részvényopciót?

A minap kaptam egy kérdést Put opció lehívásával kapcsolatban, amit érdemes lenne tisztázni, mert lehet sokak fejében nem egyértelmű a helyzet.

121. Három stratégia VIX emelkedésre

Most, hogy ismét egy jelentős támaszhoz érkezett a VIX (13) egyre több helyről merül fel a kérdés, hogyan érdemes VIX long-ra játszani. Nézzünk három lehetséges stratégiát.

122. "Gery, minden tanítványod sikeres lett?"

Nemrég a fenti kérdést kaptam egy érdeklődőtől emailben, így gondoltam kifejtem részletesebben, mert biztos másokat is érdekel.

123. Mit jelent a görgetés a gyakorlatban?

Mivel sok ilyen gyakorlati kérdést kapok és sokan túlmisztifikálják a dolog jelentőségét, most szenteljünk ennek egy cikket. Görgetés = roll vagy rolling angolul. Legtöbbször így találkozhatsz vele cikkekben.

124. Mennyit lehet ezzel keresni?

Most, hogy esnek a piacok és nő a volatilitás, egyre többen érdeklődnek az opciós kereskedés iránt, ami érthető. Ezzel együtt a "mennyit lehet ezzel keresni" kérdés is folyamatosan előkerül, így nézzük ezt most részletesebben.

125. 2019-es kereskedési kilátások

2018 jelentős változásokat hozott az addig monoton növekvő piac életébe. Nézzük milyen körülményeket teremt ez 2019-ben és mik a kereskedési kilátásaink.

126. Volatilitás: barát vagy ellenség?

A volatilitás a kereskedés velejárója. Vannak nyugisabb időszakok a piacon de időről-időre visszatér a volatilitás. Sokan félnek tőle, pedig nincs vele gond, csak tudni kell kezelni.

127. Kereskedés volatilis piacon - tippek

Volatilis piacon nagyon sok pénzt lehet keresni, de egyben veszíteni is. A felkészültség, a célok tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyerők táborába tartozz (vagy legalábbis a túlélők között legyél). Nézzünk néhány tippet volatilis piachoz.

128. Pozícióméretezés - az egyik legnagyobb hiba!

A legtöbb kezdő azért vérzik el a piacon gyorsan, mert helytelenül méretezi a pozícióit, nincs tisztában a felvett pozíciók nagyságával, egységnyi elmozdulások hatásával.

129. Amikor Te fizeted az osztalékot - ooops :(

Létezik egy olyan opciós együttállás, amikor hatalmas meglepetést és veszteséget tud okozni, hogy neked kell fizetned az alaptermék osztalékát. Nézzük mikor és hogyan kerülheted el.

130. Olaj ETF-be ne fektess hosszútávon!

Még ma is sokan követik el azt a hibát, hogy határidős termékhez kötött ETF-be hosszútávon fektetnek be. Nézzük meg olaj esetén miért rossz döntés ez.

131. Hogyan profitálj az esésből

Hatalmas eséssel zártak az amerikai indexek 2018.10.10-én. Az S&P500 közel -4%-ban zárt, ami nagyon ritka jelenség. Nézzük, hogy milyen lehetőségeket ad ez nekünk.

132. Interactive Brokers számlabiztosítás

Mostanság elég sokszor merült fel annak a kérdése, hogy meddig vannak biztonságban az EU ügyfélszámlák az IB-nél. A UK vagy a US biztosítás az érvényes ránk?

133. Négy lehetőség, amikből opciókkal profitálhatsz

Négy alapvető piaci helyzet létezik, amiből profitálhatsz opciós kereskedéssel. Az alábbiakban ezeket mutatom be gyakorlati szempontból egy közel 10 perces videó keretén belül.

134. Egy 25 éves vagyonépítési alapelvei

Nemrég az egyik tanítványommal tartottunk egy coaching ülést, ahol átbeszéltük az opciós kérdéseit. Olyan gondolkodásbeli előnyt és eszközöket láttam nála, ami bárcsak nekem is meglett volna 25 évesen...

135. Forex opciózás pszichológiai előnyei

A hagyományos forex kereskedésben rejlő pszichológiai terhek jelentősen csökkenthetők opciók segítségével. Nézzük hogyan.

136. Forex kereskedés ESMA után...

A 2018.08.01-én életbe lépett ESMA szabályozás drasztikusan csökkentette Európában az FX és CFD kereskedés tőkeáttétjét. Sokan fogják a fejüket és nem tudják merre tovább. Nézzünk egy megoldást a problémára.

137. Interactive Brokers számlanyitási limit = $0!

Óriási hírem van azok számára, akik eddig a magas számlanyitási limit miatt nem kezdtek el opciózni. Az IB törölte a $10.000-es nyitási korlátot!

138. Hogyan szerezz extra bevételt opciókiírással (videó)

Létezik egy olyan opciós stratégia, amit szinte mindenkinek alkalmaznia kellene, aki egyébként hosszabb távon kereskedik alaptermékkel. Extra bevételt hoz(hat).

139. Hogyan biztosítsd a részvényeid (videó)

Jelen cikkemben található videóból megismerheted a legalapvetőbb opciós fedezeti stratégiát, aminek segítségével bebiztosíthatod részvényeid vagy akár devizapozícióidat.

140. A 10 legnagyobb tanulság 10 év alatt

Nemrég lett az OpcioGuru 10 éves, így összeszedtem a 10 legnagyobb tanulságom az elmúlt 10 évből. Olvasd el, hátha tanulsz belőle valamit.

141. Opciós kiírásban rejlő lehetőségek (videó)

Jelen cikkemben 2 videó segít neked megérteni az opciós kiírás jelentőségét, a benne rejlő profitabilitást és valószínűségeket.

142. Opciós irány és szintkereskedés

Nemrég tartottam egy alapozó webinárt, amiből kivágtam az opciós irány és szintkereskedési példákat, hogy megnézhesd te is.

143. IB - a legtöbb amerikai ETF letiltva :(

2018.06.15-én lépett életbe az EU-s PRIIPs rendelet az IB-nél, ami sajnos azt jelenti, hogy az európai ügyfelek részére blokkolták a legtöbb amerikai ETF kereskedését. Ez nagyon rossz hír :(.

144. Hétfőn lejáró SPY opciók

Még tovább nőtt az opciós kereskedők kockázatkezelési eszköztára azzal, hogy 2018 február 16-án megjelentek a hétfőn lejáró SPY opciók.

145. Mi történt a TSLA pozícióval 2 hónap alatt?

2018. április elején bemutattam egy opciós kiírási stratégiát a TSLA részvényre. Most nézzük meg, hogy áll a pozíció!

146. Megválaszoltam Tim Ferriss kérdéseit...

Egy jó ideje hallgatom Tim Ferriss podcast-ját, amiből nagyon sokat lehet tanulni. Van 11 olyan kérdése, amit minden interjú alanyának feltesz (Tribe of Mentors). Nekem ugyan (még) nem tette fel, de gondoltam megválaszolom :).

147. Bináris opciók betiltva Európában!

Régóta érett már a helyzet, hogy a szabályozók fellépjenek az ügyfelek érdekében. Első körben betiltották a bináris opciókat és korlátozták a CFD-ket.

148. Vennél Tesla-t 50 dollárért?

A Tesla (TSLA) árfolyama jelenleg 267 dollár. Vennél részvényt 50 dollárért úgy, hogy még fizetnek is érte? A válasz nyilván az, hogy igen. De nézzük meg közelebbről a kérdést.

149. Az idő pénz - a sok idő sok pénz (lehet)...

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak lehet, el kell kezdeni a tudatos öngondoskodást és a vagyonod szisztematikus felépítését.

150. Végre egy bennfentes trading, ami lebukott!

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben láttam konkrét vizsgálatot is indítani az ügyben. Most viszont valakik lebuktak.

151. 95%-ot buktam - tanulhatsz belőle...

2005 óta kereskedek, de amit 2018.02.05-én láttam, az engem is nagyon meglepett. Soha nem látott emelkedést hajtott végre a VIX, aminek továbbgyűrűző hatása nagyon sokaknak veszteséget okozott - köztük nekem is!

152. Bitcoin opciós tőzsde

Sokan kértétek tőlem, hogyha találok Bitcoin opciós tőzsdét, akkor jelezzem. Találtam is egyet, amire talán érdemes lehet ránézni. Nekem is még új a dolog, így nincs velük tapasztalatom - ezt fontos, hogy tudd!

153. Gábort többször nullázták le - tanulj belőle!

Olykor megosztjátok velem a történeteiteket, amit nagyon köszönök, mert sokan tanulhatunk belőle. A legújabb sztorit Gábor küldte be nekem 7 napja. Tanulságos, így megosztom egy az egyben.

154. Befektetés a jövőbe (AI)

Manapság egyre többet hallani a mesterséges intelligencia térhódításáról. Ami eddig csak sci-fi volt, az ma már a mindennapok részévé vált. Nézzük meg, hogyan lehet rajta keresni.

155. Beszállsz a drogbizniszbe legálisan? :)

Most legálisan is profitálhatsz a marihuána bizniszből, ugyanis egyre népszerűbbek ezen termékek ETF-jei, sőt néhány esetén még opciót is jegyeznek.

156. Létezik kockázatkezelt Bitcoin mánia?

Több mint 12 éve foglalkozom tőzsdei kereskedéssel, de soha életemben nem láttam olyan ármozgásokat és mániát kialakulni, mint ami mostanság a Bitcoint jellemzi.

157. Futures Spread Trading

Olyan sokszor merült már fel ez a téma a belső fórumon, hogy megérett az idő egy cikkre. Nézzük, mit takar a futures pair trading és mikor alkalmazható nagy valószínűséggel profitábilisan.

158. Bitcoin futures - CBOE vs. CME

Utóbbi időben elég sokat lehetett olvasni a Bitcoin futures bevezetésről, ami nagyban megváltoztatja a Bitcoin jelenlegi likviditását és szabályozottságát.

159. 16 Ügyfelem Profitgörbéje

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy profitábilisan opciózni vagy lehetetlen, vagy minimum 5-10 év gyakorlat kell hozzá. Nézzünk néhány friss profitgörbét korábbi ügyfeleimtől.

160. 278% profit két év alatt -> 60 milliós számla!

János 2015 nyarán járt nálam oktatáson és év végén kezdett élesben opciókkal iránymentesen kereskedni. Azóta 278% profitot ért el és nem is akármilyen összegekkel...

161. Szűk vagy tág keretben élsz?

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el napi 8 órát fix - lehetőleg magas - fizetésért. De gyorsan rájöttem, hogy ezzel nagyon behatároltam a lehetőségeimet...

162. Bárcsak ezt elfogadtam volna már a legelején...

Minden szakmában eljön az a pillanat, amikor rádöbbensz, hogy mennyivel korábban lehettél volna már sikeres, ha bizonyos dolgokat elfogadtál volna már a kezdetekkor...

163. Jönnek a kriptovaluta (Bitcoin) opciók is hamarosan!

Mostanság óriási hype övezi a kriptovaluta piacokat. Szinte naponta olvasni Bitcoin vagy Ethereum szárnyalásáról vagy szakadásáról híreket. Az opciók sem maradhatnak ki ebből:).

164. 1993 - Életem első "pénzügyi kimutatása"

Már nagyon fiatal koromban elkezdtem a pénzzel foglalkozni, de sajnos nem tudatosan, mert olyan mintát nem láttam magam körül. De éreztem, hogy valamit kellene vele "kezdenem".

165. IB: Irreális margin emelkedés Volatility termékekben

Elég sok piaci szereplő tart a túlzottan alacsony VIX-től, így számos brókercég jelentősen megnövelte a margin követelményét ezen termékek kereskedésének. Az Interactive Brokers is nagyot emelt rajta, irreálisan nagyot.

166. Miért opcióznak a bennfentesek is?

143 millió amerikai állampolgár érzékeny adata került ki az Equifax-nál történt hack-elés következtében. Akik tudtak erről nagyon sokat kerestek opciókkal. Nézzük, hogy csinálták.

167. "FOMO" - Az egyik legnagyobb ellenséged

FOMO = Fear Of Missing Out. Magyarul annyit jelent, hogy a kimaradástól való félelem. Én már nagyon sokat buktam emiatt. Az összes kezdő is átéli. Nézzük hol jelenik ez meg.

168. Már IB-n is tudsz a magyar piacon kereskedni

Nemrég új kereskedőtaggal bővült a Budapesti Értéktőzsde. Az IB tette elérhetővé a magyar piacon való kereskedést ügyfeleinek.

169. Mi az a "reverse split"?

Nemrég volt egy reverse split a VXX-ben, ami elég sok kérdést generált a diákjaim körében, így érdemesnek tartom kifejteni a témakört bővebben.

170. "Gery, meggazdagodott ebből már valaki?"

A minap egy pénzügyileg nem túl képzett barátommal beszélgettem a meggazdagodásról és az opciókra terelődött a szó. Számos olyan kérdéssel és tévhittel találkoztam, ami megdöbbentett. Felfedem őket, hogy te is tanulj belőle.

171. Olaj iránymentes kereskedés videó (34p)

Ha mindig is érdekelt, hogyan néz ki az iránymentes kereskedés a gyakorlatban, akkor ez a 34 perces olaj iránymentes kereskedési videóm neked szól. A megértéshez nem szükséges opciós előképzettség.

172. Következő 10 évben sávkereskedés - Zsiday

A minap olvastam egy érdekes blogbejegyzést Zsiday Viktortól és úgy gondoltam érdemes megosztani, mert először olvasok tőle a sávkereskedésről!

173. "Szorul a hurok a bináris opció nyaka körül"

Az online kaszinóra hasonlító bináris opciós kereskedés napjai meg vannak számlálva. Közeleg a vég. Az Apple már elkezdte kitiltani az App Store-ból az ilyen jellegű alkalmazásokat!

174. A piaci korrekció nem jött be (egyelőre)

2017.05.09-én írtam arról, hogy jelentős piaci korrekció várható. Ez egyelőre nem jött be, ami volt az is nagyon rövid ideig tartott. Nézzük, most hogy állunk...

175. $38.000 a számlán, mégis tiltott a daytrading?

A minap kaptam egy levelet az egyik kedves diákomtól, aki daytrade-elni akart az IB-nél és annak ellenére letiltották, hogy $38.000 volt a számláján. Nézzük, mi a teendő!

176. Marcsi és a bináris bróker

Manapság nagyon terjedőben vannak a bináris opciók és sok ember ugrik bele tudás nélkül. Egyik olvasóm nyereséges lett volna, mégis lezárták a számláját. Íme a sztorija.

177. Jelentős piaci korrekció várható...

Ritkán látni olyan szép együttállást a piaci korrekció esélyére, mint a tegnapi napon (2017.05.09). Hónapok (évek) óta mindenki az összeomlást várja. Elképzelhető, hogy közel vagyunk hozzá.

178. IB: céges vagy privát számlát nyissak?

Többször merült már fel a kérdés, hogy IB esetén céges vagy privát számlát érdemes-e nyitni. Nézzük meg ennek néhány aspektusát most.

179. Az opciós kereskedővé válás útja

A minap kaptam egy kérést: "Gery, írhatnál az opciós kereskedővé válás útjáról és fontosabb állomásairól, mert ez még nincs kifejtve sehol". 

180. Miért ne a piacot shortold?

Nemrég egy diákom feltette nekem a következő kérdést: "Gery, te hogy készülsz a piaci esésre, hogy akarod elkapni?". A válaszom megdöbbentette: sehogy! Nézzük miért!

181. 12 szempont brókerválasztáskor

A minap olvastam egy nagyon jól összefoglalt cikket a forbes.hu oldalán, ami összeszedte mi az a 11 legfontosabb dolog, amire figyelned kell brókerválasztás során. Én még kiegészítettem.

182. IB Key - lépj be mobillal!

Interactive Brokers halad a korral: elsők között tette elérhetővé a mobil applikáció alapú 2 faktoros azonosítást, így már nincs szükség a kódkártyára. Android és iPhone rendszerekre könnyedén telepíthető és konfigurálható. Mutatom hogyan...

183. IB snapshot adatelőfizetés

2017.03.01-én egy jelentős változás állt be az Interactive Brokers (IB) adatszolgáltatási stratégiájában. Megjelent a snapshot jellegű adatelőfizetés, amit nézzünk meg bővebben.

184. Ha ellened kötnek, menekülj!

A kereskedés önmagában sem egy könnyű biznisz. De ezt még tovább nehezítheti az is, ha olyan helyen kereskedsz, ahol ellened kötnek. Ki köt ellened és miért?

185. Miért vagyok opció kiíró?

Az opció kiírásban sokan csak a kockázatot látják, én a lehetőséget. Nézzük miért egyértelműen jobb hosszútávon az opció kiírása, mint a vétel.

186. Opciózás több millió dollárral?

Meglepő módon már nem egyszer kaptam meg a kérdést, hogy lehet-e az általam folytatott stratégiát több millió dollárral alkalmazni vagy sem. Nézzünk be a színfalak mögé.

187. Trading Pareto-elv

A Pareto-elv nem csak az élet minden területén figyelhető meg, hanem a tudatos kereskedő a trading során is észreveszi. Nézzük hol.

188. A tőzsdepszichó nem "lineáris"...

Ha már tudsz 10.000 USD számlán profitábilisan kereskedni, az nem jelenti azt, hogy ez menni fog azonnal 100.000 USD számlán is. Miért? Mert a tőzsdepszichó nem "lineáris"...

189. IB Margin Trading - kritikus, hogy értsd!

A margin szerepe kiemelten fontos a kereskedésben. Ennek ellenére sok olyan magát profinak valló emberrel is találkoztam, aki nem teljesen érti. Így nézzük Interactive Brokers (IB) esetén mik a fő alapelvek.

190. Kívánom, hogy egyszer te is elérd ezt!

2016 szilveszterének napján Zoltán beküldte az éves eredményét, megköszönve a sok támogatást és segítséget. Imádom azt látni, hogy a módszerem nem csak nekem működik. Nézd meg, mennyit keresett Zoltán 2016-ban.

191. Smart Routing: a legjobb végrehajtás

Sokan kérdezték már tőlem mit jelent pozíció nyitásakor a SMART Routing és a Best Execution alapelv. Ezeket fogjuk most tisztázni.

192. Interjú: Sándor kezdőként 40%-ot profitált idén

Sándor 2014 novemberében járt nálam Oktatáson. Első évben bukdácsolt, sokat hibázott, de tanult belőle. Így a második évre elérte, hogy 40%-os hozammal zárta az évet. Ma már opciózásból él. Hallgasd meg az interjút!

193. A tőzsde többé nem szerencsejáték...

Kereskedhetsz irányban vagy iránymentesen. Az első esetben spekulálsz, a másodikban kockázatot kezelsz. De ezt sokan nem értik. Menjünk bele...

194. Mihez kezdj $10.000-os számlával?

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy az általam oktatott stratégia vajon működik-e 10.000-es számlával, és ha nem, akkor mit lehet ennyi pénzzel kezdeni.

195. Csak elmegy a célárig vagy ott is marad?

Az opciós világban kétféle valószínűség létezik. Az egyiket kiíráskor, a másikat vételkor lehet jobban használni. Ha soha nem fogsz opciózni, ez akkor is hasznos lesz!

196. Trexit – avagy mit áraznak ennyire a piacok?

Mit hoz Trump kormányzása a tőzsdei kereskedésben? Különböznek-e, s ha igen, miben a jelenlegi piaci reakciók a Brexit-től? Miért lesz tartósan magas a bizonytalanság?

197. Az összeomlás esélye nagyobb, mint valaha

A piaci összeomlás esélye sajnos egyre magasabb. Ennek az okát bizonyos együttállások adják. Ha nem látod át az összefüggéseket, nagy meglepetésekre számíthatsz...

198. Chart és irány nélkül - mi az?

Iránytalálgatások nélkül, kevesebb időráfordítással, magasabb valószínűség mellett, megszabadulva a chartoktól - ez az iránymentes kereskedés. Videó: nézz bele, hogy működik!

199. Így növeld az iránykereskedésed valószínűségét!

A hagyományos iránykereskedést lehet sokkal magasabb valószínűséggel is végezni anélkül, hogy izgulnál az időzítés, stopok vagy célárak miatt. Videóban mutatom be hogyan.

200. Mike Tyson és a trading

Mike Tyson híres mondása: "Mindenkinek van egy terve, egészen addig, amíg szájon nem vágják".

201. Így nyer a biztosító rajtad, pedig ezt Te is meg tudnád csinálni...

Ha van biztosításod, akkor tudod, hogy általában havonta fizetsz meghatározott díjat azért, hogyha az adott káresemény bekövetkezik, akkor a károd csökkenjen.

202. Hogy lehet chart nélkül profitosan kereskedni?

A trading karrier minden esetben a chart-ok nézegetésével kezdődik, de vannak, akik egy idő után ettől megszabadulhatnak...

203. Mi az az egy dolog, ami BIZTOS a tőzsdén?

Éveken keresztül kergettem az ármozgásokat, megpróbáltam eltalálni az irányt, megtippelni az árakat. Sokáig tartott, mire rájöttem, hogy csak egy BIZTOS dolog van a piacon...

204. Megtanulhatsz "ingyen" is opciózni!

Az átlagos magyar mentalitásban mélyen gyökerezik az ingyenesség keresése. Opciózni is meg lehet tanulni "ingyen". Kipróbálod?

205. Kereskedésből nem fogsz tudni megélni, ha...

Sokan azzal a vággyal és álommal érkeznek a tőzsde világába, hogy ebből akarnak rövid időn belül megélni. Nézzük mikor esélytelen és mikor sikerülhet.

206. Amit eddig nem tudtál a korlátlan kockázatról

Aki még sosem kereskedett opciókkal, de meghallja, hogy a fedezetlen opció kiírás korlátlan kockázattal jár, finoman szólva is befeszül. Nézzük meg a korlátlanság realitását.

207. Aktív cselekvés vs. tétlenség

Miért érezzük azt folyamatosan a befektetések során, hogy a cselekvéssel előrébb jutunk, mint a tétlenséggel?

208. Iránytrading Készségének Illúziója

Mitől lesz az egyik személy eladó, a másik meg vásárló? Mit vélnek tudni az eladók, amit a vevők nem tudhatnak?

209. Interactive Brokers - Utalás, Konverzió

Ebben a cikkemben tisztázzuk, hogyan érdemes az Interactive Brokers felületére utalni, majd ott "helyben" konvertálni a kiutalt forintot.

210. Mekkora A Derivatív Piac?

A minap találtam egy nagyon szemléletes ábrát arról, hogy valójában mekkora piacon is kereskedünk, ha opciót vagy határidőt kötünk.

211. Partnerkockázat - Sok Millió Dolláros Csalás

2016-ban ismét egy elég szomorú történetnek lehettünk szemtanúi a magyar befektetői piacon. Ez nem az első eset, szinte sablon módjára ismétlődnek ezek a csalások!

212. Brexit Tapasztalatok

Nem mindennapos jelenségnek lehettünk szemtanúi a Brexit kapcsán 2016.06.24-én. Sokat lehetett belőle tanulni, így megosztom a tanulságokat.

213. Hogyan Darál Le a Tőkeáttételes ETF

Aki kereskedik, az foglalkozik hozamszámítással. Azonban ezen a területen léteznek ugyanolyan illúziók, mint vizuális téren. Nézzük mik ezek.

214. LinkedIn - 213.400%-os Opciós Profit!

Olyan dolgot láttam a LinkedIn opciós piacán, amit még soha nem láttam 2005 óta egyik papírnál sem. Még én is rácsodálkoztam...

215. Piaci Tudatosság Fejlesztése

Az OpcioGuru fennállása óta nagyon sok kereskedővel találkoztam már. Viszont kevés olyannal, aki nem csak a technikával volt elfoglalva, hanem magát a piacot, mint egészet is szemlélte volna.

216. Hogyan Védekezzünk Szakadás Ellen?

Minden trader első számú prioritása, hogy megvédje a számláját. Ezt mondani könnyebb, mint megtenni, mert néha nehéz a sokféle módszer között eligazodni. Nézzünk párat.

217. Kilátáselmélet: Miért Aszimmetrikus A Piac?

Daniel Kahneman Gyors és lassú gondolkodás című művét olvasva még több értelmet nyert a piaci érzelmek aszimmetriája, azaz a volatility skew.

218. Befektetési Alapok - Biztos Neked Való?

Jómagam is elég sokáig tartottam pénzt befektetési alapokban, amit ma már bánok. Mielőtt mellettük szavazol, gondolj át néhány fontos kérdést.

219. A 10 Dolláros Színházjegy Esete

Manapság már köztudott, hogy az emberek a pénzügyi döntések nagy részét nem racionális alapokon hozzák meg. Ennek sajnos elég komoly hatása van a tradingre, nem csak a színházjegyre...

220. Ne Ítélj Elsőre!

Minden kezdet nehéz. De nem mindegy, milyen eredménnyel indul a széria. Megmagyarázom.

221. A Lineáris Gondolkodás Korlátai

Ebben a cikkemben egy nagyon érdekes gondolatkísérletre szeretnélek meginvitálni, ami feltárja a hétköznapi lineáris gondolkodásban rejlő korlátokat.

222. A Piacot Nem Érdekli A Véleményed

Ha sikeres akarsz lenne az opciós kereskedésben, akkor félre kell tenned a piaci véleményed és valószínűségekben ill. kockázatokban kell gondolkodnod.

223. Második Esély!

A minap (2016.02.10) felhívott egy ismerősöm, hogy elkezdődött nála is a Buda-Cash kártalanítás a BEVA részéről. Mihez kezdjen a pénzével?

224. A Stop Megbízásoknak Hamarosan Annyi...

2016.02.26 után a NYSE (New York Stock Exchange) sem hajt végre több stop és GTC megbízást. Nézzük mit is jelent ez.

225. Szépség és a Szörnyeteg - Avagy 133% Profit 8 Hónap Alatt

2015 év végén volt egy nagyon tanulságos levelezésem az egyik diákommal, aki 2014 szeptemberében járt nálam és az opciós kereskedési eredményeiről számolt be.

226. Margin Vs. Buying Power

Meglepő módon mostanság elég sok kérdést kaptam margin és buying power témakörben, így érdemes közelebbről is megismerkedni a két jelenséggel.

227. Erről Még Sosem Írtam...

Az első komolyabb tőzsdei bukási sorozatomról még sosem írtam részletesen. Nagyon sok befektetési és emberi hibát követtem el, így szeretném ha mindenki tanulna belőle...

228. Tőzsdei Összeomlás - Neked Van Terved?

Az egyik diákom arról érdeklődött, hogy mit tanultam a 2008-as válságból és hogyan kezelném, ha ismét hasonló helyzet állna elő.

229. Melyik Termék Mikor?

Nemrég kaptam az egyik diákomtól egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy mikor melyik termékkel érdemes kereskedni ha van egy piaci elképzelésem. Íme a válaszom.

230. Miért Határidős Opció?

Pár éve szinte teljesen áttértem a határidős opciós kereskedés piacára. Kezdetben sokat foglalkoztam részvényekkel és ETF opciókkal, de ma már csak elszórva kötök ilyeneket. Nézzük miért.

231. Opciós Kereskedés = Sakkjátszma

Pár éve az egyik oktatásomon odajött hozzám egy diák a szünetben és közölte: "Gery, ez az opciózás totálisan olyan, mint a sakkjátszma." Mennyire igaza volt. Nézzük miért.

232. Téged Is Próbáltak Már Átverni?

Ha visszagondolok az elmúlt 15-20 évemre, akkor jó néhány olyan "befektetési" lehetőség talált meg, amibe azért nem ugrottam bele, mert sehol nem volt szó garanciáról. A világ nem sokat változott, az átverések ma is léteznek...

233. Pénzpiaci Domino

Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor. Nem tudom folytatódik-e a sor, de a szükséges lépéseket most kell megtenni (ha eddig elmaradtak)!

234. II. Pénzpiaci Bomba - Vagyonépítési Alapelvek

A Buda-Cash sztori kapcsán ismét nagyon komoly tanulságokat lehet levonni befektetőként. De előtte nézzünk picit a jelenség mögé...

235. Szerencsevadászok Meneküljetek!

Ma már nem 2005-öt írunk, amikor bármit vettél a tőzsdén szinte nem tudtál bukni, mert minden emelkedett. Nagyon más időket élünk. Fatális lehet ennek a ténynek a figyelmen kívül hagyása!

236. Miért Lesz 2015 Az Opciók Éve?

Eddig csak azok kereskedtek opcióval, akiket vonzott ez a világ, azonban 2015-től ez nem opcionális, hanem szinte kötelező a kialakult kockázatok miatt. Nézzük miért.

237. A "Biztos" Sem Biztos - Nincs Ingyen Ebéd

2015.01.15 egy olyan történelmi pillanat, amit mindenki megjegyzett, aki kereskedett: SNB elengedte az EUR/CHF árfolyamküszöböt. Nézzük a tanulságokat.

238. A Kereskedés Adózási Kérdései

Mivel már számtalan levelet kaptam a kereskedés adózási kérdéseivel kapcsolatosan, így röviden tekintsük át a legfontosabb tudnivalókat, anélkül, hogy részletes adózási tanácsokat adnék.

239. Fibonacci, Gann, Elliott

Sokan hisznek a fenti módszerekben, indikátorokban. Én kétkedve fogadom ezek működőképességét. Elmondom miért...

240. Hogyan Vezetsz Jeges Úton?

A trading során szerzett megélések, tapasztalatok és tanulási görbe egy az egyben megfelel az autóvezetésnek... - de olyan mintha együtt vezetnénk!

241. Sajnos Nem Csak a Valószínűség Számít

Sokszor hallom kezdőktől, hogy azért szeretnének opcióval foglalkozni, mert azzal könnyen lehet magas valószínűséggel kereskedni. Ha csak ez vonz, akkor tévúton jársz. Nézzük miért...

242. Volatilitás - Öveket Bekapcsolni!

Az opciós kereskedők egyik legjobban kiaknázható eszköze az opciós volatilitás, de egyben a legjobban félreértett jelenség is. Enélkül viszont esélytelen sikeresen opcióval kereskedni...

243. Ülj Rá A Kezedre!

A kezdők legnagyobb ellensége, hogy mindig "csinálni" akarnak valamit. Azt gondolják, hogy a "hasznosság" a tevékenység intenzitásától függ. Ez az egyik legnagyobb tévedés...

244. Meddig És Hol Van A Pénzed "Biztonságban"?

Szinte hetente kapok azzal kapcsolatban levelet, hogy hol milyen biztosítékok léteznek a kihelyezett tőkére. Mivel ez egy kritikus kérdés, így érdemes ezt körbejárni jobban.

245. Milyen Számlát Nyissak?

Számtalanszor kapok olyan emailt, amiben a kérdező tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú kereskedési számlát érdemes nyitnia. Nézzük át mik a lehetőségek!

246. Hogyan Javítsd A Profitabilitásod?

A kereskedés olyan mint egy vállalkozás. Ezért nem árt ha tisztában vagy a két legfontosabb fogalommal: payoff ratio és találati arány. Ezek adják a stratégiád elvárt értékét.

247. Milyen Elme Kell Az Opciózáshoz?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést, hogy vajon mihez hasonlít a legjobban az opciós kereskedés. Múltkor ebédnél Szilvinek informatikai párhuzamot vonva jellemeztem az opciós kereskedést.

248. Neked Való Egyáltalán A Kereskedés?

Ha még nem kereskedsz, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mivel jár egy ilyen életforma, mielőtt beleugrasz. Nézzük ennek az életvitelnek néhány nagyon fontos jellemzőjét.

249. Bináris Opciók - Kaszinó?

Az utóbbi néhány évben szinte naponta kapok egy levelet azzal kapcsolatban, hogy amit én csinálok annak van-e köze a bináris opciókhoz és ajánlom-e ezt a fajta kereskedési formát. Ezt érdemes tisztázni, mielőtt mindened elveszíted...

250. Kockázatmentes Profit?

Létezik kockázatmentes magas profit az életben? A minap éppen erről beszélgettem egy barátommal, ahol párhuzamba állítottam a kockázatmentes életet a kereskedéssel.

251. Futures vs. ETF - Te Érted?

Az opciós piac egyik nagy erőssége a fedezeti ügyletek kezelése. Ahhoz, viszont hogy tudd mivel kell fedezned, tisztában kell lenned az alaptermék összefüggésekkel.

252. Akik Már Meg Tudnak Élni Az Opciózásból...

Ahhoz, hogy az opciózásból meg tudj élni, nem kell különleges képességekkel rendelkezned. Sőt, nem kell hozzá 9 év tapasztalat sem, mint nekem...

253. Mennyiből Lehet Opciózással Megélni?

Biztosan feltetted már magadnak a kérdést, hogy vajon mennyiből lehet megélni ha tőzsdézel és le akarsz lépni a munkahelyedről vagy abba akarod hagyni a kényszervállalkozásodat.

254. OTC Vagy Tőzsdei Határidős Deviza

Sokan még több év FX kereskedés után sem tudják mi a különbség az OTC és a tőzsdei határidős devizapiac között. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha szeretnéd opciókkal fedezni vagy kombinálni a már meglévő FX kereskedésed.

255. EUR/HUF oldalazó kereskedés opcióval

A forex piacon is élvezheted az opciós kereskedés előnyeit, mint pl. iránymentes kereskedés, stopmentes kereskedés, korlátozott kockázat, extra bevétel, stb.

256. Index Kereskedés - Hogyan És Mivel?

A kezdő kereskedő csak kapkodja a fejét a szinte végtelen számú kereskedési instrumentum láttán. Eleinte azt sem tudja mi a különbség a részvény, ETF, index, határidő és azok opciói között. Ismerem az érzést.

257. Mini Opciók - Új Termék A Piacon

Egy teljesen új opciós termék jelent meg a piacon 2013.03.18-án. Ez a termék kifejezetten az alacsonyabb tőkével kereskedőket támogatja az opciós piacon.

258. Day Trader Szabály - $25.000 - USA

Mivel nagyon sokszor merült már fel a 25K szabály az amerikai kereskedés során, így tisztázzuk mit jelent ez és kire vonatkozik. Amerikában ezt a szabályt Pattern Day Trader-nek (PDT) hívják.

259. Másolható Egy Kereskedési Stratégia?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon mennyire másolható valakinek a kereskedési rendszere, stratégiája. A válasz nagyon egyértelmű ha pl. FX robotról van szó, hiszen az egy egzakt algoritmus, ami emberi beavatkozás nélkül működik.

260. Drága Opcióm: Lehívjalak Vagy Lezárjalak?

Szinte mindegyik oktatásomon felmerül az a kérdés, hogy mi a különbség az opció vétele / eladása ill. a jog gyakorlása vagy más szóval lehívása között. Most szeretném ezeket a fogalmakat tisztába tenni és eloszlatni az ezzel kapcsolatos tévhiteket.

261. A Kereskedés Negyedik Dimenziója

Előző cikkemben kifejtettem az opciós kereskedés 3 dimenzióját. Azt is megnéztük, hogy a hagyományos piaci kereskedés egydimenziós. Azt ígértem, hogy megmutatom mi a kereskedés negyedik dimenziója.

262. Háromdimenziós Kereskedés

Egy hétköznapi probléma annál könnyebben megérthető, minél jobban el tudsz tőle vonatkoztatni. Ha valamitől elvonatkoztatsz, akkor egy magasabb szintről vizsgálod.

263. Árral Szemben Evezel?

A kezdő opciós kereskedő legnagyobb problémája az időérték jelenségének megértése és profitábilis használata. Tisztán emlékszem nekem is mekkora kavarodást okozott hónapokig.

264. Mi Ebben A Kockázatos?

Az összes kezdő azzal kezdi a kereskedést, hogy indul a félelem, mert azt hallotta, hogy a trading nagyon kockázatos. A legtöbb kezdő tanfolyamon elhangzik, hogy "manage risk first", azaz mindig a kockázatot menedzseld először, mert arra van hatásod. Ezzel egyet is értek!

265. Mennyire Fontos A Belépés?

A közelmúltban egyre jobban terjed az a feltevés, hogy teljesen mindegy, hogy az ember milyen árszintnél lép be, a sikert nem a belépés hanem a pozíció menedzselése határozza meg. Ennek a koncepciónak a legkiemelkedőbb hírvivője Birger Schafermeier, aki technikai alapon és napon belül kereskedik.

266. Reménytrading?

Remélem felmegy a piac, remélem lemegy a piac, remélem felpattan, remélem lepattan, remélem eléri a célárat, remélem nem vesz ki a stop... - ismerős érzések? Ezt hívom én reménytradingnek. A tömeg így kereskedik. Beköti a pozíciót és reménykedik, hogy eléri a célárat. És mégis hol a célár?

267. Te Is A Visszapillantó Tükröt Nézed?

Sokszor merül fel az oktatáson, hogy mi a különbség a statisztika és a valószínűség között és miért vagyok inkább híve a valószínűségekben való gondolkodásnak, mint a statisztikának.

268. Több Idő Vagy Kevesebb Idő?

A médiában megjelenő, folyamatosan visszatérő reklámok azt hitetik el a "szerencsétlen" kezdővel, hogy rövid idő alatt, szinte nulla tudással kiváltható a munkahely és könnyű megélhetés teremthető a kereskedéssel.

269. VIX - 2007 Óta Nem Járt Ilyen Alacsonyan!

Korábbi cikkeimben már elég sokat írtam a VIX-ről és annak szerepéről az opciós kereskedésben. Most arról fogok írni, hogy miért érdemes követni a VIX Futures Curve állapotát és a jelenlegi állapotból mi és hogyan olvasható ki a piaci szentimentről.

270. Félelem -> Bátorság

A kereskedésem elején mindentől féltem. Féltem attól, hogy elveszítem a tőkém, nem leszek elég jó, nem találom meg a kiutat, féltem a sikertelenségtől, féltem a kudarcoktól, féltem attól, hogy oda jutok, mint a kereskedők 99%-a...

271. Te Mit Vársz El Magadtól?

Ha már kipróbáltad milyen otthon ülni és főállásban kereskedni, akkor már talán megtapasztaltad, hogy az egyik legnehezebb "szakma" az "otthon ülős kereskedősdi". Hogy miért?

272. Opciós Kereskedés: Kinek, Hol És Hogyan?

Mielőtt belevágsz az opciós kereskedésbe, tisztában kell lenned azzal, hogy neked való-e ez a fajta kereskedés, rendelkezel-e kellő tapasztalattal, milyen termékekkel tudsz kereskedni, stb. Ezeket az alapvető fontosságú kérdéseket még azelőtt érdemes tisztázni, hogy jelentkezel oktatásra.

273. Mit Jelent Opciót Venni?

Az opciós kereskedés legegyszerűbb formája az opció vásárlása. Sajnos önmagában opciót venni sok esetben kevés, mert az opcióban lévő időérték az ellen dolgozik aki megvette.

274. Mi Köze A Casconak Az Opcióhoz?

Legkönnyebb az opciót egy hétköznapi példán keresztül megérteni. Mivel szinte mindenki tudja mit jelent a Casco biztosítás autó esetén, így a Casco analógiát használva mutatom be az opciók működését a legújabb videós anyagomban.

275. Profitálj A Sávban Mozgó Papírokból Is!

Folytatva az iránymentes kereskedést, nézzük meg mit jelent az Iránymentes Range Kereskedés. Az előző videóban azt láthattad, mit jelent az Iránymentes Szint Kereskedés.

276. Te Mindig Eltalálod Az Irányt?

Bevallom, hogy számomra a legnehezebb dolog mindig az irány eltalálása volt, így már nem is kísérletezek vele...:). De akkor mégis mivel tudok pénzt csinálni a piacokon? Erről fog szólni ez a cikk és a cikkhez tartozó videó. Az iránymentes kereskedés kérdéskörét mutatom be a cikk alatt található közel 7 perces videóban.

277. Túl vagy már az 1000 órán?

Nemrég megkérdezte tőlem az egyik diákom az Opciós Oktatáson, hogy eddig kb. mennyit foglalkoztam opciókkal órára lebontva. Mivel tetszett a kérdés, így próbáltam a lehető legjobban megtippelni, hogy eddig vajon hány órát foglalkoztam opciós kereskedéssel.

278. A Tőzsdepszichó A Felszínt Karcolja...

Olyan sokan keresik a tőzsdei siker titkát, hihetetlen mennyien. Legtöbbször nem azzal van a gond, hogy nem keresik eléggé, hanem azzal, hogy nem a jó helyen keresik.

279. Kinek Való Az Opciós Kereskedés?

Mostanában elég sok levelet kapok azzal kapcsolatban, hogy mégis kinek való az opciós kereskedés. Az opciózás még azoknak is új szokott lenni, akik már 10-20 éve pörögnek a piacokon és ez nem véletlen.

280. Feladni Vagy Továbbmenni?

Tudtad, hogy nem csak a vesztesek adják fel? Tudtad, hogy a sikeres emberek tudják mikor kell egy adott helyzetből kilépni?

281. Steve Jobs Mint Profi Trader?

Steve Jobs az egykori Apple vezér elképesztően profi trader lett volna, mert megvoltak benne mindazok a karakterjegyek, amik a sikerhez elengedhetetlenek.

282. Te Melyik Rák Vagy A Vödörben?

Létezik egy nagyon régi példabeszéd a vödörben lévő rákokról. Ha beteszel egy rákot egy vödörbe és ki tud belőle mászni, akkor ki is fog belőle mászni. De ha beteszel két rákot ugyanabba a vödörbe...

283. A 12 Pénzügyi Csapda

Annak ellenére, hogy a pénz az egyik legkézenfekvőbb eszköz az életünkben, mégis többnyire ez a legjobban félreértett, félrekezelt terület. Hogy miért? Mert a pénz önmagában nem érték, pedig sokan annak tekintik.

284. Legrosszabb esetben is $302 profit...

Legnagyobb öröm számomra, mikor azt látom, hogy a diákjaim sikereket érnek el opciózás terén. Az alábbiakban egy diákom sikerét mutatom be.

285. Ugye Te már nem vakon kereskedsz?

Sokan több éves kereskedési tapasztalattal és rutinnal még mindig vakon kereskednek a piacon.

286. Tervezd meg a kereskedési éved!

Végzetes hiba úgy elkezdeni a kereskedést ha nem tudjuk hova szeretnénk vele eljutni. Sajnos sokaknak több év után sincs kereskedési tervük, pedig pontos tervezés nélkül a siker kizárólag szerencse kérdése, arra pedig jobb nem bízni a privát vagyonunkat.

287. Már a légitársaság is opciót ír ki?

Nemrég egy légitársaság fedélzetén olyat tapasztaltam, amit eddig még soha: a szokásos frissítők felszolgálását követően sorsjegyek vásárlására buzdították az utasokat.

288. A kevesebb néha több - avagy a rendszerezett tudás hatalma

Sokszor hallani a következő közhelyet: az információ hatalom (főleg a tőzsdei bennfentes:D). Sajnos azonban ez a fejlődésre és tanulásra nem igaz.

289. Miben hasonlít a profi kereskedő és az élsportoló?

Mik azok a karakter jellemzők, amiben a profi kereskedőnek hasonlítania kell egy élsportolóhoz? Ebben a cikkemben ígértem, hogy a sikerkritériumokról fogunk még beszélni.

290. Mit kérdeznél egy profi kereskedőtől?

Nemrég elindítottam egy kérdőívet, amiben fel lehetett tenni 5 kérdést egy profi trader számára. Kíváncsi voltam, hogy mik azok a kérdések, amik a kezdőket, haladókat foglalkoztatják.

291. Hány papírt kövessek és milyen intenzíven?

Eleinte beleestem abba az általános hibába, hogy túl sok papírt akartam figyelni, mert “nem akartam lemaradni semmiről”. Ugye ismerős?

292. Mentális vagy mechanikus stop?

Ez az egyik legnehezebb kérdés azok számára, akik standard alaptermékekkel kereskednek, mint pl. deviza, részvény, futures, ETF, stb. Akik már túl vannak a kezdeti "gyorsan gazdag leszek", "majd én megmutatom" tőzsdei hozzáálláson azok mind tudják, hogy a stop fontosságát nem lehet kellőképpen hangsúlyozni. Stop nélkül marad a remény-trading.

293. A pozíció átalakítás művészete

Aki egy ideje már foglalkozik a tőzsdével, annak ismerősen csengenek az alábbi fogalmak a részvénypiacról: piramidális stratégia, pozíció ráépítés, stb.

294. Piaci pánik - kockázatkezelési megoldások

A Japánban történt sajnálatos események következtében a piacok a tőlük elvárható módon reagáltak: zuhanni kezdtek, főleg a japán index. Amerika is szépen követte az esést, természetesen a volatilitás emelkedése mellett.

295. 3x-os ETF - avagy hogyan veszik el a pénzed...

Mivel egyre népszerűbbek a 3x-os tőkeáttételt tartalmazó ETF-ek így fontosnak találtam megosztani Veletek ezen termékek kockázatát.

296. Iránykereskedés - elég korlátozott, nem?

Ha egy ideje tőzsdézel már, akkor biztosan szemben találtad magad az irány és célár megállapításának nehézségével. Az összes indikátor, trendelemzés, egyéb kiegészítő eszközök mind azt próbálják eltalálni, hogy merre van az előre.

297. Magas hozam vagy konzisztens profit?

Engedjetek meg nekem egy eszmefuttatást, az opciós piacon elérhető profittal kapcsolatban. Az OpcioGuru.com 2008 júliusi fennállása óta rengeteg emailt kaptam.

298. Az opciós likviditás fontossága

A likviditás mint fogalom, az opciós piacon sokkal kritikusabb tényező, mint a részvénypiacokon. Ennek az egyik oka, hogy az opciók napi kereskedési volumene töredéke az alaptermék volumenének.

299. Az idő pénz...

Sokan ismerik a címben használt közhelyet. Jelen cikkemben ennek a ténynek kétféle aspektusával foglalkozom. Az egyik aspektusa természetesen az opciós piac, a másik a tanulás hatékonyságának ténye.

300. Opciós mutatók a részvénykereskedők részére

Ha csak részvénnyel kereskedsz és azt gondolod, hogy az opciós piacra nincs szükséged, gondold át még egyszer.

301. ETF-ek a gyakorlatban

Sokan kérdeztétek melyek azok az ETF-ek, amikkel érdemes kereskedni. Az köztudott, hogy eszméletlen mennyiségű ETF létezik már. Alapvető, hogy csak olyannal kereskedj, amiben van likviditás, mert egyébként széles lesz a BID/ASK spread és azt sem biztos, hogy ki fogsz tudni belőle szállni.

302. Dinamikus pozíció / profit menedzsment

A napokban több megkeresés is érkezett hozzám, azoktól, akik követik a Kereskedési Naplót és látták az opciós dinamikus pozíció menedzsment módszereimet.

303. Az elmúlt évek legnagyobb napi esése - visszajátszva...

Örömömre szolgál, hogy eljutottunk a 100-ik cikkhez. Gondolkoztam, hogy miről írjak ebben a cikkben és úgy döntöttem, hogy közösen visszajátsszunk egy piaci szakadást.

304. 100 ezer % napon belül - vagyis 1000x-es profit...

Nem mindennapos opciós jelenségnek lehettünk ma szemtanúi. Kijött egy negatív hír a Goldman Sachs (GS) ellen, miszerint a másodlagos jelzálogválság (subprime mortgage) során csalást követett el.

305. Implied Volatility - olcsó vagy drága?

Az előző cikkben láttuk, hogy az Implied Volatility (IV) mennyire fontos jelenség és milyen jól előre tudja jelezni az egyes elmozdulások nagyságát. Nem az irányát, hanem a nagyságát- ez nagyon fontos...

306. Implied Volatility - a rejtett indikátor

A kezdő opciós kereskedő nem tudja mit kezdjen az Implied Volatility (IV) jelenséggel, sőt sokan azt sem tudják, hogy létezik. A részvénykereskedők döntő többsége nem tudja, hogy létezik....pedig egy nagyon jó "rejtett" indikátor.

307. Célkitűzés - rendszerben gondolkodni

BÚÉK mindenkinek. Elérkezett az új év, új lehetőségekkel. Elég közhely, de az új év kezdete fogadalmakkal és célkitűzésekkel szokott kezdődni. Ha az életed többi területén nem is tűzöl ki célokat, a kereskedésedre mindenképpen érdemes.

308. "Szint eladás" - a valószínűség melletted!

Ha nem ismered az opciókat, hogyan tudsz pénzt keresni a részvény vagy akármilyen alaptermék piacon, pl. forex? Természetesen direkcionálisan, vagyis vagy long vagy short iránnyal. Más lehetőség nem nagyon van.

309. "Sistergő" papírok avagy a sizzle index

Ez az egyik legfontosabb "rejtett" mutató az opciós piacban, amit a részvénykereskedők 99%-a nem ismer. Létezik egy közhely a piacon: "follow the smart money" - vagyis kövesd az okos pénzt.

310. A jól "belőtt" strike fontossága

Az előző néhány cikkben láttuk, hogy mit jelent az utolsó napokban kereskedni, illetve milyen hatást gyakorol az oldalazás a megvett opciókra.

311. 1 nap van hátra és oldalazunk... bukás!

Folytatva az előző cikket, vizsgáljuk meg mi történik az utolsó előtti napon, abban az esetben ha az alaptermék alig vagy egyáltalán nem változik. Jelen példában ismét a SPY-t vizsgáljuk meg. Utolsó előtti napon vagyunk, zárás után.

312. Mi történik az utolsó napokban?

Az opciós könyvek úgy tanítják a kezdőknek - megjegyzem teljesen jogosan - hogy opciós vételkor az utolsó 30 napban már ne tartsák az opciót, szálljanak ki belőle.

313. Oldalazás közben hogyan keress pénzt?

Jelen cikkemben azt vizsgáljuk meg, hogy tudsz pénzt keresni részvény birtoklása esetén, azonban oldalazó piaci körülmények mellett.

314. TOP5 érv az opciós kereskedés mellett

Sajnos még ma is sokan hiszik azt, hogy az opciózás kockázatos és veszélyes vele foglalkozni. Ennek a tévhitnek sok oka lehet. Az egyik az információ hiánya, a másik a média "jótékony" hatása.

315. Tőkeáttételes ETF - óvatosan!

Egy korábbi cikkemben már írtam részletesen az ETF-ekről. Akkor nem fejtettem ki részletesen a tőkeáttételes verziókban rejlő veszélyeket és lehetőségeket.

316. Kockázatmenedzsment stratégiák - I

Tekintve, hogy az opciós kereskedés egyik legnagyobb és legfontosabb előnye a kockázatmenedzsment, így egy ideig most ezt a témát fogom taglalni.

317. A sikeres trading kulcsa a kockázatmenedzsment

Előző cikkben megtárgyaltuk, hogy a részvénypiac kockázati grafikonja korlátlan kockázatot tartalmaz. Azaz, hiába használsz szuper jó STOP szinteket, lehetnek olyan napok, amikor a piac a limit megbízásodat átugorja.

318. Kockázatmenedzsment - kockázati grafikon!

Mivel az opciós piac egyik legnagyobb előnye a kockázatmenedzsment, így az elkövetkezendő néhány cikkben ezt a témát fogom kivesézni.

319. Milyen opciókkal rendelkezik egy adott részvény?

Mielőtt belevágnánk az Option Greeks témába, azaz az opciós mozgásokat meghatározó görög betűkbe, egy kicsit könnyedebb témával folytatom.

320. A két opciós főszereplő: Call & Put

Ahhoz, hogy elindulj az opciós világban, két alapvető opciós termékkel kell megismerkedned. Ők a Call vagyis a vételi opció és a Put azaz az eladási opció. Az összes többi stratégia ezen két opcióra építkezik és ezeket kombinálja.

321. Miért imádom ennyire az opciós kereskedést?

Az előző cikkben elkezdtelek bevezetni az opciók világába. Most elmesélem, hogy én miért imádom ennyire, mik az előnyei és természetesen a hátrányokról is beszélnünk kell.

322. Opció - egykor a kiváltságosok fegyvere

Ígéretemhez híven egy picit átevezünk az opciós vizekre. Sokan várták már ezt a pillanatot, de hát ez is elérkezett. Ez persze nem jelenti azt, hogy az összes többi témát elfelejtjük, csak egy időre az opciók kerülnek fókuszba.

323. Piaci indikátorok - IV. rész

Folytatom az előzőekben megkezdett piaci indikátorok sorozatomat. Jelen cikkemben a TIKI, TICK, TRIN piaci indikátorokkal ismerkedhetsz meg.

324. Piaci indikátorok - III. rész

Folytatva a piaci indikátorok részt egy nagyon fontos indikátort szeretnék bemutatni neked. Kezdetben nem tulajdonítottam neki elég jelentőséget, amit a későbbiek során megbántam. Mint ahogy eddig is sokszor kihangsúlyoztam, ismét fontos megjegyezni, hogy pusztán egy indikátor jelzése alapján sosem hozok befektetési döntést.

325. Piaci indikátorok - II. rész

Előző cikket folytatjuk és tovább mesélek a piaci indikátorokról, amiket érdemes követni. Eddig megbeszéltük a BPI-t, VIX-et, és P/C-t.

326. Hogy érzi magát a piac? - avagy a piaci indikátorok

Ez előző cikkemben arról írtam, hogy még az elemzők sem tudják biztosan, hogy merre megy a piac. Nem azért mert ők képzetlenek, hanem mert senki sem tudhatja biztosan ( akik meg tudják, nem fogják elmondani ).

327. ETF - rohamosan terjed, mi az oka?

Az utóbbi időben elég sokat említettem az ETF kifejezést hírlevélben és a fórumban egyaránt. Itt az ideje, hogy egy kicsit felfedjem ennek a misztikus jelenségnek a kilétét.

328. Momentum és a technikai alakzatok

Az előzőekben láttuk, hogy a momentumnak nagyon komoly szerepe van a kitörésekben. Most azt fogom megmutatni, hogyan lehet technikai alakzattal és a momentummal együtt tradelni.

329. Momentum divergencia a gyakorlatban

Eleinte nehézkesnek tűnt a divergencia megtalálása. Egy ideig kerestem rá automatizált megoldást, de nem igazán találtam.

330. Mit indikál a momentum?

Kerek számhoz érkeztünk. Ha a blog egy chart lenne, itt az ár elidőzne egy kicsit, mielőtt folytatná útját. Mi is így teszünk. A legfontosabb és leghasználhatóbb indikátoroknál egy kicsit elidőzünk, majd töretlen lelkesedéssel folytatjuk utunkat az opciók világába

331. Mi mozgatja az árat?

Mielőtt nagyon továbbmennénk az indikátorokra és azok buktatóira, érdemes röviden átvenni, hogy mitől mozog az ár? Egy korábbi blogbejegyzés alkalmával azt már megtárgyaltuk, hogy hosszútávon mitől változik az ár, mi befolyásolja azt. 

332. Élet a technikai alakzatok után...

Annak ellenére, hogy megtanultam a legismertebb technikai alakzatokat, mégis volt bennem egyfajta hiányérzet. Ez a hiány a magabiztosság hiánya volt.

333. Fülescsésze (Cup and Handle)

Definíció:  nagyon egyedi emelkedő trendkövető alakzat. Azután jön létre, hogy a papír hosszan és sokat emelkedett.

334. Árbóczászló (Pennant)

Ezen alakzat részletes elemzését nem tárgyaljuk, hiszen nagyban megegyezik a Bull Flag és a Bear Flag alakzatoknál tárgyaltakkal.

335. Csökkenő zászló (Bear Flag)

Definíció:  csökkenő trend kontextusában alakul ki, mint trendkövető alakzat. Mint a neve is jelzi, egy zászlóról van szó, aminek van egy rúdja és maga a zászló teste. A zászló rúdja egy hirtelen esést követően alakul ki.

336. Emelkedő zászló (Bull Flag)

Definíció: emelkedő trend kontextusában alakul ki, mint trendkövető alakzat. Mint a neve is jelzi, egy zászlóról van szó, aminek van egy rúdja és maga a zászló teste. A zászló rúdja egy hirtelen emelkedést követően alakul ki.

337. Fej és vállak padló (Head and Shoulders Bottom)

Definíció: csökkenő trend alján alakul ki az alakzat. Három egymást követő relatív mélypont alkotja.

338. Fej és vállak tető (Head and Shoulders Top)

Definíció: emelkedő trend tetején alakul ki az alakzat. Három egymást követő relatív csúcs alkotja, melyből a középső csúcs a legmagasabb, kiemelkedő.

339. Ennyi papírt nem tudok figyelni - szűkítsünk egy kicsit!

Egy kicsit ismét felfüggesztem a technikai alakzatok tárgyalását. Ennek az oka az, hogy sokan kérdeztétek privátban, hogy mi alapján választom ki a figyelt papírok körét.

340. Szélesedő háromszög (Broadening formation)

Definíció: az alakzat olyan mint egy fordított szimmetrikus háromszög. Az ármozgás két diagonális szint között feszül és egyre szélesedik. A volatilitás folyamatos növekszik, majd magas volumen mellett valamelyik irányba kitör.

341. Dupla / Tripla fenék (Double / Triple Bottom)

Definíció: dupla fenék (DB), tripla fenék (TB) mindig egy csökkenő trend legalján alakul ki.

342. Dupla / Tripla tető (Double / Triple Top)

Definíció: dupla tető (DT), tripla tető (TT) mindig egy emelkedő trend legtetején alakul ki. Trendforduló minta, vagyis a meglévő emelkedő trendet töri meg és az árfolyam esésnek indul.

343. Számlanyitás Amerikában - első lépések

A magas számú érdeklődés miatt, egy kicsit megszakítom a technikai elemzés szekciót és közreadom azokat az információkat, aminek segítségével számlát tudsz nyitni Amerikában.

344. Csökkenő ék (Falling Wedge)

Definíció: csökkenő ék egy meglévő emelkedő trendben alakul ki. Sokakat megtéveszthet az alakzat neve, ugyanis nem csökkenő trendről van szó, hanem egy emelkedő trendben egy átmeneti csökkenő csatornáról.

345. Emelkedő ék (Rising Wedge)

Definíció: emelkedő ék egy meglévő csökkenő trendben alakul ki. Sokakat megtéveszthet az alakzat neve, ugyanis nem emelkedő trendről van szó, hanem egy csökkenő trendben egy átmeneti emelkedő csatornáról.

346. Csökkenő háromszög (Descending triangle)

Definíció: csökkenő háromszög egy meglévő csökkenő trendben alakul ki egy rövid időn belüli éles esést követően. Általában trendkövető alakzat, de előfordul egy emelkedő trend legtetején is, ami egyértelműen a trend fordulását jelző előre.

347. Szimmetrikus háromszög (Symmetrical triangle)

Az utam során megtanultam, hogy érdemes egyszerre egy alakzattal foglalkozni a technikai elemzés elsajátítása során.

348. Emelkedő háromszög (Ascending triangle)

Első próbálkozásaim egyike az emelkedő háromszög volt, mert véleményem szerint ezt a legkönnyebb azonosítani a technikai alakzatok közül és relatíve magas megbízhatósággal működik.

349. Technikai alakzatok - bevezetés

Technikai alakzatok az árfolyam jövőbeni mozgását próbálják meg előre vetíteni. Mindegyik piacon használják ezeket az alakzatokat, legyen az a kötvény, deviza vagy árutőzsde, ugyanazokat az alakzatokat figyelik.

350. "Trend is your friend" - újratöltve!

Na még egyszer utoljára beszéljük át a trend fogalmát és annak meghatározását. Elemi fontossággal bír a további technikai elemzések során. Ezért is vettem át újra a támasz és ellenállás kérdését is.

351. Támasz vs. ellenállás - újratöltve!

Úgy döntöttem, hogy mielőtt belevágnánk a technikai alakzatokba és elemzésbe, egy kicsit tekintsük át újra a támasz és ellenállás koncepcióját és az összes lehetséges előfordulását.

352. Papermoney account - ne vedd túl komolyan!

Folytatva az előző blogbejegyzést, elmesélem, hogy miképp vertem át saját magam a virtuális számlámon elért sikerek mámorával. Ahhoz, hogy ez világosabb legyen, egy-két új fogalmat be kell vezetnünk.

353. Papermoney account - játsszunk egy kicsit!

Relatíve rövid idő alatt sokat sikerült tanulnom. Ebből kifolyólag ismét úrrá lett rajtam a szokásos emberi reakció: elbíztam magam, azt hittem tudok mindent és ismét egy kicsit emeltem a tétet. Immáron csak Amerikában kereskedtem, de többnyire buktam a pozícióimon. Kicsit megint megálltam, megtorpantam. Elkezdtem érezni magamban a függést.

354. Hogyan időzítsem a megbízásaimat?

Az előző részében arról meséltem, hogy milyen megbízási típusok léteznek. Nem elég tudni a megbízások típusait, azt is tudni kell, hogyan lehet ezeket a legjobban időzíteni.

355. Milyen megbízásokat adhatok a tőzsdén?

Amikor eljutottam ahhoz a ponthoz, hogy volt vételi ötletem, jött a következő kérdés: mégis milyen megbízást adhatok a brókeremnek vagy a kereskedési rendszeremnek?

356. Előreszaladtam - mégis mi határozza meg a részvény árát?

Sokat tűnődtem azon, hogy vajon mi határozza meg egy adott részvény árát.

357. Álljunk meg egy kicsit - mi a sikeres trédeles 10 alapelve?

Mielőtt nagyon beleugranék a technikai alakzatokba és elemzésekbe, tisztáznunk kell 1-2 alapvető dolgot.

358. Kikkel is versenyzek a piacon?

Mielőtt nagyon belebonyolódnánk abba, hogy mit is kell egy grafikonon elemezni, röviden tekintsük át, hogy mégis kikkel is versenyzek egy adott piacon.

359. Mégis mi a fenét nézzek a chart-on?

Nagyon szubjektív kérdés. Mindenki mást figyel. A technikai elemzés és a charting inkább művészet, mintsem tudomány. Nincs két technikai elemző aki azonos dolgokat figyel a charton és ugyanúgy értelmezné az adott chart-ot.

360. Hol találok charting weboldalakat?

Miután megismerkedtem a különböző chart típusokkal, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon hol találok olyan weboldalakat, ahol chart-ok elemzésére nyílik mód.

361. Milyen chart típusok léteznek?

Miért is van egyáltalán szükségem chart-okra? Hát azért mert a stíluskeresésem során megállapítottam, hogy rövidtávú trader vagyok. Így a technikai elemzés az én módszerem, amit pedig csak chart-ok segítségével tudok megtenni.

362. Mihez kezdjek a bőség zavarában?

Egy ideig szoknom kellett az amerikai piac méreteit. A piac volatilitása, likviditása, a beáramló tőke és volumen eleinte nagyon szokatlan volt. Egy egész másik világban találtam magam.

363. Folytassuk Amerikában, mik azok az indexek?

Miután figyelmem Amerika felé fordult, meg kellett ismerkednem az indexek fogalmával is. Magyarországon csak egy index van a BUX, ezért itthon erre túl nagy figyelmet nem kellett fordítanom. A tengerentúlon azonban tele vagyunk indexekkel.

364. Magyar piac unalmas - irány Amerika

Az első évemben folyamatosan csak a magyar piac résztvevőit figyeltem. Mivel nincs túl sok, ezért szinte fejben tudtam tartani mindegyiknek a nyitó és záróárát.

365. Miért beszél mindenki a "mozgó átlagokról"?

Miután megismerkedtem a támasz és ellenállás fogalmával, folytattam utamat tovább a technikai elemzés útvesztőjében.

366. Támasz vs. Ellenállás

Kezdeti tőzsdézéseim és elemzéseim során nagyon sokat hallottam a támaszról és ellenállásról. Az elemzőktől folyamatosan hasonló dolgokat hallottam, amikről kezdetben halvány fogalmam sem volt:

367. "Trend is your friend" - avagy ússzunk az árral

Egy ideig azt sem tudtam mi az a trend és miért is a barátom ez a trend nevű jelenség.

368. Fundamentális vs. Technikai elemzés

Kezdetben sokat hallottam a technikai és fundamentális elemzési módszerekről, de nem igazán tudtam melyiket és mikor érdemes használnom. Össze-vissza használtam mindkét elemzési módszert.

369. Befektető vs. Trader

Tanulmányaim során felismertem, hogy alapvetően két fajta kereskedő létezik a tőzsdén. A befektető és a trader. A befektető kizárólag hosszútávban gondolkodik. Ilyen Buffett is. Alapvetően a "buy and hold" stratégiát alkalmazza.

370. Stíluskeresés

Kezdeti kudarcaim során, nem nagyon találtam rá a saját stílusomra. Nem tudtam mit vegyek, mit adjak el és milyen távon. Még a szektort sem tudtam, amiben mozogni akartam.

371. ...már nem eshet tovább, így is "túladott"

Érdekes módon brókerek segítségével sem sikerült áttörő sikert elérnem, holott a jutalék amiért dolgoztak, nem volt kevés. Jóval magasabb jutalékkal dolgoznak a telefonos brókerek, mint elektronikus rendszerben kötés esetén.

372. "Brokers make you broke" - avagy ők sem látják a jövőt

Kisebb szünet után ismét elkezdtem az irányt keresni. Úgy éreztem, hogy segítségre van szükségem és felkerestem egy neves bróker céget.

373. Belső őrlődés, önvád, kudarcok

Ezek után egy kicsit megálltam. Félelem töltött el, hiszen bármerre léptem a piacon, buktával kellett szembenéznem. Elment minden önbizalmam és nem mertem egy ideig semmit sem venni. Éreztem magamban a késztetést, de nem mertem. Szándékosan elfordultam a piactól.

374. Hírek, tippek, cikkek, blogok alapján soha nem fektetek be

Kezdeti kudarcaimat megpróbáltam úgy orvosolni, hogy sokat olvastam az Interneten és próbáltam tippeket szerezni.

375. Az eső trend nem feltétlen jó belépési szint

Az első részvényvásárlási kudarcomat követően folytattam magányos utamat a tőzsde útvesztőjében. Napi szinten figyeltem kicsi magyar piacunk tőzsdei résztvevőit és próbáltam belépési szinteket keresni.

376. Tényleg akár én is vehetek részvényeket?

Mivel a befektetési alapok megvételéhez amúgy is nyitnom kellett egy befektetési számlát, gondoltam megfejelem az egészet egy elektronikus kereskedési felülettel, hátha jó lesz valamire.

377. Befektetési alapok - avagy az első rossz döntések egyike

Hosszas tanakodás után a bankfiókban dolgozó hölgy rábeszélt a befektetési alapokra, más választásom (akkori tudásom alapján) nem igazán volt. Belementem.

378. Hogyan kezdtem el? Hol indult az egész?

Az opcioguru.com blog célja, hogy bemutassam neked, miképp lehet zéró pénzügyi előképzettséggel a nulla pénzügyi tudástól egészen az részvényopciós kereskedésig eljutni.

Tőzsdepszichológia Blog

1. A kockázat érzelmi elfogadása

Köztudott, hogy a kereskedés során igazán csak egy dologra van ráhatásunk, a kockázatvállalás mértékére. De vajon a bevállalt kockázatot el tudjuk-e fogadni?

2. Ne félj változtatni!

Utoljára több, mint 1 éve írtam tőzsdepszichó cikket, ami óta elég sok dolog történt a piacon és bennem is. Van néhány fontos tanulság...

3. Koronavírus: az érzelmi oldal

Az elmúlt hetek történései még a tapasztalt kereskedő idegrendszerét is próbára teszik. Egyszerre van jelen számos olyan érzelmi faktor, amit kezelni kell.

4. Horgonyhatás

Horgonyzásnak hívják azt a torzítást, amikor a legelső információ túlzott hatást gyakorol a további döntéshozatalra. A trading és befektetés során elég nyilvánvaló a jelenléte, mégis kevesen veszik észre.

5. Rövidtávú gondolkodás

A rövidtávú nyereséggel szemben támasztott irracionális preferencia rányomja a bélyegét a kereskedésre, főleg az opciózásra, ahol az időérték szerepe kiemelkedő. Nézzük meg ezt a torzítást közelebbről.

6. Utólagos előrelátás

Mindannyian átestünk már ezen a jelenségen a piacon. Utólag minden annyira nagyon egyértelmű és hajlamosak vagyunk magunkat hibáztatni, miért nem láttuk. De ez nem ilyen egyszerű...

7. Veszteségkerülés

A veszteségkerülés nem is annyira kognitív, mint inkább érzelmi torzítás. Ahhoz, hogy hosszútávon nyereséges legyél, el kell tudni viselni az átmeneti veszteségeket, ami a legtöbb trader kompetitív természetének elviselhetetlen.

8. Túlzott önbizalom

A kognitív torzítások közül talán ez az egyik legkritikusabb ha valaki kereskedik a tőzsdén. A túlzott önbizalom akarva akaratlanul is megjelenik a trader életében de van rá kezelési megoldás. Nézzük, hogyan kezelhető!

9. Kognitív / érzelmi torzítások - cikksorozat

A tőzsdepszichológia egy tág fogalom, amibe beleértjük a kognitív és érzelmi torzításokat is. Nézzük melyek azok a torzítások, amelyek befolyásolják a trading teljesítményt.

10. Trading-ben megjelenő "elégedetlenség"

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában jelenik meg ennyire intenzíven. Nézzük az elégedetlenség érzését.

11. Éld meg a bizonytalant!

A legtöbben a biztosat keresik az életük minden területén. Emiatt nagyon sok lehetőséget szalasztanak el. Én is ilyen voltam, tudom milyen érzés. Elmesélem...

12. Mi köze a szüleidnek a trading sikeredhez?

Az alábbiakban egy diákommal történt tőzsdepszichós levelezést osztok meg (az engedélyével). Úgy gondolom, hogy sokak számára segítség lesz a mentális fejlődés útján.

13. Magabiztosság #1 szabálya

Sok kezdő arra vár, hogy majd ha egyszer magabiztos lesz az opciós kereskedésben, akkor kimegy az éles piacra. Sajnos ez nem így működik...

14. Mit tanulhatsz a Szökésből, Scofield-től?

Láttad a Szökés című sorozatot? Kedvencem Michael Scofield volt benne, aki nagyon sokszor kimondta a "tutit", ami nemcsak a tradingre, hanem az életre is igaz.

15. Lassú víz partot mos...

Gyors siker, sok pénz, hatalom, becsvágy, türelmetlenség... - a média ezt ülteti el a fejedben. De ha körbenézel akár a természetben, akár az üzleti életben a nagy dolgok lassan jönnek létre...

16. A Közelmúlt Torzító Hatása

Melyiknek van nagyobb jelentősége: annak a pozíciónak, ami 1 éve zárult le, vagy annak, ami tegnap?

17. A Megbánás És Az Elsüllyedt Költségek

Ha valami nagyon régóta nem megy, vagy nem úgy működik, ahogy szeretnénk, egyszerűen abba kell hagyni! Ezt a legnehezebb beismerni... De miért?

18. A Veszteségek Érzelmi Keretezése

Aki kereskedik, előbb vagy utóbb szembe találja magát a veszteség érzésével. Nem mindegy azonban, hogyan keretezzük ezt.

19. Többet vagy mélyebben?

Nagyon jellemző minta a kereskedőkre, hogy még több információra van szükségük, és a soron következő titkot vagy technikát keresik, hogy az eredményeiket javíthassák.

20. Szenvedély Vagy Függőség?

Nemrég a belső fórumon elindult egy érdekes beszélgetés azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség a kereskedési szenvedély és függőség között.

21. Te Hogy Állsz a Pénzzel? – III.

Csak azt tudod menedzselni, amit mérni is tudsz. Ezért kell tudatosan kezelned a pénzzel kapcsolatos viszonyodat.

22. Te Hogy Állsz a Pénzzel? – II.

Folytatva az előző részt, vizsgáljuk meg a pénzzel kapcsolatos érzelmeidet, és azt, hogy ez hogyan hat a kereskedésedre.

23. Te Hogy Állsz a Pénzzel? – I.

Sok kereskedőnek csak évek után esik le, hogy a pénzhez való viszonya gátolja a kereskedési céljainak elérésében. Sőt a legtöbb még akkor sem realizálja…

24. Saját Kereskedési Hitrendszerem

A tapasztalt trader tudja jól, hogy a kereskedési sikerének nagy része azon múlik, hogy milyen szemüvegen keresztül tekint a piacra és milyen hitrendszer vezérli. Megosztom veletek a saját hitrendszerem.

25. Minden Nap Idővel Kereskedsz - Észrevetted?

Aki már kereskedik opcióval, az tisztában van vele, hogy az idő pénz, amit lehet venni és eladni. Pár év után ez általában teljesen átformálja az ember gondolkodását.

26. Neked Mennyi Időd Van (hátra)?

Tegyük fel, hogy az átlagember 80 évig él. Ez 29.200 nap. Kerekítsünk. Egy átlag élet 30.000 napból áll. Ha engem olvasol, feltételezem, hogy ebből legalább már 7.300 nap eltelt (min. 20 éves vagy).

27. Időközben Változhat A Piaci Véleményed...

Régen azzal küzdöttem, hogyha kialakítottam egy piaci véleményt, ahhoz később foggal-körömmel ragaszkodtam.

28. Kondicionált Szegénység Mint Visszatartó Erő

Opciós Oktatáson járt nálam egy nagyon intelligens tűzoltó szolgálatparancsnok, aki néhány hónappal később visszatérve megosztotta velem opciózással kapcsolatos szociális tapasztalatait.

29. Te Is Robotolsz Mint A "Normális" Emberek?

Van egy mondás miszerint a jelenlegi bevételed körülbelül akkora, mint az ismerősi körödben lévő emberek átlagos bevétele. Gondold végig!

30. Kognitív Disszonancia Redukció

Sokszor hangzik el, hogy a tőzsdei siker 90% pszichológia. Ez mind szép és jó, de tudsz ezzel bármit is kezdeni? Nézzük meg az egyik legnyomasztóbb jelenséget a kereskedés során.

31. Te Mire Vagy Képes?

Szerinted min múlik az, hogy képes vagy-e profi módon megtanulni kereskedni? Ha azt hiszed, hogy a végzettségeden, akkor nagyot tévedsz. Nézzük meg mitől függ a siker.

32. Három Számla Ledarálva!

A trading legendáktól mindig azt lehet hallani, hogy 3 számla elvesztése után indul el valaki a siker útján. Nos nekem ez a 3 számla ledarálás elég gyorsan sikerült. De ebben voltak segítőim is...:)

33. EGO vs. Veszteség

Az átlagos trader a félelem és kapzsiság érzelmi spektrumát járja be nap mint nap. Kétségtelen, hogy a veszteségtől való félelem az egyik legriasztóbb a trading világban. Na de miért? Miért rettegsz te is a veszteségtől?

34. A Mentális Végrehajtás Ereje

A tőzsdei kereskedés során nagyon fontos tényező a végrehajtás pontossága és gyorsasága. Főleg akkor fontos a végrehajtás minősége, amikor valaki robottal kereskedik. Azonban mi köze a végrehajtásnak a tőzsdepszichológiához?

35. A Kereskedési Célod Megvalósulásának Valószínűsége

Te mennyire mered kitűzni az éves kereskedési célod? Miután kitűzted, kinek mered elmondani?

36. Félelem -> Bátorság

A kereskedésem elején mindentől féltem. Féltem attól, hogy elveszítem a tőkém, nem leszek elég jó, nem találom meg a kiutat, féltem a sikertelenségtől, féltem a kudarcoktól, féltem attól, hogy oda jutok, mint a kereskedők 99%-a...

37. Te Mit Vársz El Magadtól?

Ha már kipróbáltad milyen otthon ülni és főállásban kereskedni, akkor már talán megtapasztaltad, hogy az egyik legnehezebb "szakma" az "otthon ülős kereskedősdi". Hogy miért?

38. Mi Köze Az Evolúciónak A Kereskedéshez?

A kereskedési sikerhez vezető úton olykor meg kell állnod és realizálnod azt, hogy mi működik és mi az ami nem.

39. Mi A Legfontosabb Sikerkritérium?

Hihetetlenül sokan keresik a siker titkát, de kevesen lelnek rá arra az egyetlen és legfontosabb dologra, ami az egészet mozgatja.

40. A Szokás Hatalma

Bármennyire is hihetetlen, 95%-ban gépek vagyunk. Gondold végig, hogy hány olyan dolgot csináltál ma ugyanúgy, mint ahogy tegnap és azelőtt?

41. A Rendszer Ereje

Bármit is jól csinálsz, amögött egy rendszer, egy stratégia húzódik meg. Teljesen mindegy miben vagy jó, garantáltan egy láthatatlan működési modell húzodik meg a háttérben. Így van ez az életedben elért sikerekkel is.

42. Mi Kell A Tőzsdei Sikerhez?

Egyre több helyről kapom a címben szereplő kérdést, ami nem lenne gond, csak a többség az indikátorokban és technikai alakzatokban keresi a választ.

43. A Tőzsdepszichó A Felszínt Karcolja...

Olyan sokan keresik a tőzsdei siker titkát, hihetetlen mennyien. Legtöbbször nem azzal van a gond, hogy nem keresik eléggé, hanem azzal, hogy nem a jó helyen keresik.

44. Feladni Vagy Továbbmenni?

Tudtad, hogy nem csak a vesztesek adják fel? Tudtad, hogy a sikeres emberek tudják mikor kell egy adott helyzetből kilépni?

45. Steve Jobs Mint Profi Trader?

Steve Jobs az egykori Apple vezér elképesztően profi trader lett volna, mert megvoltak benne mindazok a karakterjegyek, amik a sikerhez elengedhetetlenek.

46. Te Melyik Rák Vagy A Vödörben?

Létezik egy nagyon régi példabeszéd a vödörben lévő rákokról. Ha beteszel egy rákot egy vödörbe és ki tud belőle mászni, akkor ki is fog belőle mászni. De ha beteszel két rákot ugyanabba a vödörbe...

47. Tehetség x Elvárás = Siker!

A siker egy végtelenül egyszerű képlet! Annak ellenére, hogy nincs egyetlen ismeretlen sem az egyenletben, mégis sokaknál elmarad a siker. Vajon miért?

48. A síelésnek mi köze a tőzsdézéshez?

Idén ismét élhettem az egyik legnagyobb szenvedélyemnek, a síelésnek és snowboardozásnak. Az egyik lesiklás során beugrott egy érdekes összefüggés a tőzsde és a síelés között.

49. KTF - avagy miért buknak el a legtöbben?

A mögöttem álló hosszú kereskedési évek alatt megtanultam nagyon sok dolgot az emberi pszichéről és természetesen saját magam működéséről is.

50. Tőzsdepszichó Napló

Rövid leszek. Van egy nagyon komoly küldetésem számodra, amit az alábbi videóban osztok meg veled.

51. A Sikerhez Szükséges Napi Inspiráció

Hiszek abban - sőt immáron tudom is -, hogyha az elménket napi szinten visszatérően pozitív és hasznos gondolatokkal bombázzuk az meghozza a kívánt eredményt.

52. A trading nem más mint egy vállalkozás

Ha körbenézek azok táborában, akik nekiállnak "kereskedni" ugyanazzal a tévhittel találkozom nap mint nap. A legtöbben azt hiszik a trading nem szól másról mint egy sikeres stratégiáról és onnantól indul a saját pénznyomda.

53. Céltalanul mi értelme?

Kevés embert ismerek, akik a magánéletükben komolyan veszik a célkitűzéseket. Nem az újévi fogadalmakra gondolok, hanem a konkrétan megfogalmazott célokra, időtávokra.

54. A kereskedők 7 főbűne!

Nyaralás alatt ismét volt időm egy hosszabb könyvet a kezembe venni és elolvasni. Természetesen a témája a tőzsde, befektetés, kereskedés - hiába, ha valaki fanatikus...:)

55. "Forget the money" - felejtsd el a pénzt!

A minap egy nagyon érdekes levelezést folytattam egy chicago-i ex-market maker-rel, aki már 25 éve a kereskedésből él.

56. Nem kell hősnek lenned - vagy mégis?

Tedd fel magadnak azt az alapkérdést, hogy hős akarsz lenni a piacon, vagy pedig pénzt akarsz keresni?
Mit értek ezalatt? Lássuk csak...

57. Trading lelkiállapot - Te hogy vagy?

Az előző cikkemben megtárgyaltuk a trading és a szenvedély kapcsolatát. Azt is említettem, hogy stresszesen, kényszerből, görcsösen nem lehet sikereket elérni a piacon.

58. Mi az, ami igazán számít?

Lassan egy éve indítottam el az oldalt. Azóta nagyon sok hasznos cikk, fórumbejegyzés és hozzászólás született, amit köszönök mindenkinek.

59. Te mersz segítséget kérni?

Tudod mi az alapvető különbség az amerikai és a magyar iskolai oktatás között? Itt most elsősorban nem a színvonalra és a tartalom mélységére gondolok...

60. Szabad hibáznod?

Olyan társadalomban nőttünk fel, ahol arra tanítottak minket, hogy tökéletesnek kell lennünk, nem szabad hibáznunk. Emlékezz csak vissza milyen volt az általános vagy a középiskolában.

61. Elviseled a rövidtávú fájdalmat?

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy az ember racionális lény. Nem az. A felszínen látszólag a döntéseink mögött meghúzódik a ráció, de a forrás, ahonnan a döntések táplálkoznak csak az érzelem nyelvét beszéli.

62. Felismerted már a core identity vágyaidat?

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy miképp lelhetsz rá saját igaz core identitásodra.

63. Az vagy aki lenni akarsz?

Az előző cikk szerves folytatásaként kétféle identitásról kell beszélnünk. Angolul: core identity vs. shell identity. Vagyis a mag identitás kontra a héj identitás.

64. Birtoklod vagy éled?

A világ mai tudatszintjén az egyik elsődleges emberi szükséglet a birtoklás. Birtokolni akarunk pénzt, hírnevet, bőséget, sikereket, de legfőképpen érzéseket.

65. Vajon mi a hála?

Elképzelhető, hogy felteszed magadnak a kérdést, hogy vajon mi köze a hálának a tőzsdéhez? A kérdés rossz.

66. Ki fog helyetted változni?

Szinte közhelynek számít már manapság, de mindenki tisztában van vele, hogy egyetlen állandó dolog létezik csak és az a változás.

67. Szereted a félelmet?

Természetes, hogy a félelem minden olyan esetben megjelenik, amikor új dologba fog az ember, mert kezdetben ismeretlen tájakon jár. Ha kikerülsz a komfort zónádból, elkezdesz félni.

68. Elhiszed magadról egyáltalán?

Szerinted lehetsz úgy sikeres bármiben is, ha nem vagy képes elhinni, hogy meg tudod csinálni? Sokan fordulnak pszichológushoz, coach-hoz olyan problémákkal, hogy nem sikerül nekik a párkapcsolat, a karrier, az élet, stb.

69. Mennyire vagy motivált és miért?

Mielőtt bármihez hozzákezdesz az életben motiváltnak kell lenned. Nincs ez másképp a tőzsdével sem. Nagyon fontos, hogy legyen tiszta célkitűzésed azzal kapcsolatban, hogy mit akarsz elérni. Kell egy stratégia!

70. 90% pszichológia vs. 10% metodológia - létezik?

Sokat hallani a tőzsde pszichológiával foglalkozó körökben, hogy a trédelés sikeressége 90%-ban pszichológia, 10%-ban tudás és metodológia. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt senki nem tudja biztosan.