Mike Tyson és a trading

Mike Tyson

Mike Tyson híres mondása: "Mindenkinek van egy terve, egészen addig, amíg szájon nem vágják".

Lehetsz te vérprofi és tapasztalt kereskedő, a piac mindig fog olyan helyzeteket teremteni, amit eddig sosem láttál és nem is voltál rá felkészülve. A tőzsde ilyen szempontból teljesen más, mint bármelyik vállalkozás.

Pizza Hut

Egy hagyományos cég életében óriási meglepetések nem várhatók. Pl. ha rendelkezel egy Pizza Hut franchise-zal, túl nagy meglepetés nem érhet. Nyilván oszcillálhat a beeső éhes emberek száma hétről hétre, de olyan nem lesz, hogy senki sem eszik és olyan sem, hogy mindenki egyszerre akar enni. Fel tudsz előre készülni az előre látható esetekre.

Terv A...Z

A tőzsdén bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is:). Éppen ezért fontos, hogy legyen A terved, B terved... Z terved. A célodhoz sosem csak egy út vezet. Sokat lehet hallani arról, hogy kell egy kereskedési stratégia és ahhoz ragaszkodni kell függetlenül mindentől. Én másképp látom.

Azt gondolom, hogy kell egy széles keretrendszer (stratégiai alapok) és azon belül kellően flexibilisnek kell lenned ahhoz, hogy ne csak túlélj, hanem profitálj is a piacon. Emellett rendelkezned kell A, B... Z tervekkel is. Nézzük először a keretrendszer kérdését.

Iránymentes keretrendszer

Nézzünk példát egy trading keretrendszerre. Vegyük pl. az iránymentes kereskedést. Ott a keretrendszer alapelve az, hogy opciót írok ki, iránymentes az elképzelésem és az időtáv előre behatárolt. Viszont ezen belül kellő tapasztalat után flexibilissé kell válnod. Mondok néhány példát:

  • ha megnőtt az alaptermék margin, másképp méretezed a pozit, mint eddig,
  • ha túl magas a volatilitás, lehet elsőre nem nyitsz be annyit, hanem lassabban építed fel a pozit,
  • ha az alaptermék jelentős támasz vagy ellenállási szint között mozog, lehet vársz, míg kitör valamerre és utána nyitod be,
  • ha pl. olajjal kereskedsz és a keretrendszer szerint ma kellene nyitnod, de tudod, hogy holnap OPEC ülés van, akkor megvárod és utána döntesz.

És még sorolhatnám a fentieket. A keretrendszer fix, de a végrehajtásba vinned kell rugalmasságot. Emellett fel kell készülnöd a pofonra is (pl. Fekete Hattyú).

Felkészülés a pofonra

Ahogy Mike Tyson is mondja a tervek egészen addig jók, míg arcon nem vágnak. De nekünk, kereskedőknek arra is kell, hogy tervünk legyen, hogy mi történik, ha beszakad a piac, megnő a volatilitás, elszáll a margin, stb. Az opciós piacon erre mind létezik stratégia. Opciókkal minden jelenség kezelhető, mindenre lehet profi módon reagálni. Ez sajnos nem mondható el a sima alaptermékes kereskedésről (ld. forex).

Sajnos a legtöbb trader még manapság is csak annyira képes, hogy "berakom a stop-ot, ha baj van". Ezzel le is van tudva a probléma. Emlékszel mennyit segített a stop a CHF mélyrepülésnél? Minden eshetőségre rendelkezned kell egy tervvel.

Ha az első arcon vágás kiüt a ringből, hogyan fogsz tovább játszani?

Készülj fel a meccsre!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 94%

Tags: stratégia, kereskedési terv,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-10-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.