Mit tanulhatsz a Szökésből, Scofield-től?

Mit tanulhatsz a Szökésből

Láttad a Szökés című sorozatot? Kedvencem Michael Scofield volt benne, aki nagyon sokszor kimondta a "tutit", ami nemcsak a tradingre, hanem az életre is igaz.

Scofield azért csukatta le magát, hogy a testvérét kimentse a Fox River nevű börtönből. A testvére Lincoln egész végig szkeptikus volt, hogy márpedig abból a börtönből képtelenség kitörni és öngyilkosság az egész. Michael mindig csak annyit mondott neki: "just have a little faith, ok?", ami magyarul annyit tesz, hogy hinned kell benne.

Sara & Michael

Miután megszöktek a börtönből Scofield Sara-val beszélgetett a vonaton, aki meglehetősen negatívan látta a közeljövő terveit. Michael azt felelte, hogy neki jelenleg semmije sincs, csak hite van. Mi lenne vele, ha hite sem lenne. A konkrét script:

  • M: Hinned kell benne Sara!
  • S: Te hiszel benne Michael? Tényleg azt hiszed, visszakaphatod az életed?
  • M: A hitet választottam. Mert anélkül nincs semmim. Ez az egyetlen dolog, ami éltet és mozgásban tart.

Mit tanulhatsz Scofield-től?

A fenti párbeszédben elhangzott az egyik legfontosabb alapelv. Ha már hited sincs, akkor semmid sincs. Válaszd a hitet! Ez igaz az élet minden területére, de most fókuszáljunk a kereskedésre.

Elmehetsz az összes trading tanfolyamra a világon, ha nem hiszel abban, hogy gazdag leszel és neked is működni fog, akkor inkább el se menj.

Számos alkalommal megtörtént már a képzéseim során, hogy olyan ember jelentkezett az oktatásra, akin messziről láttam, hogy totálisan szkeptikus és nem hisz az egészben. Mutathattam neki bármit, nem volt képes elhinni, hogy neki is tud működni.

Vajon mi lett a vége? Totál kudarc, ugyanis a tudatalatti nagyon okos kis "szerkezet", képes volt magának bebizonyítani, hogy "lám-lám, én megmondtam, hogy az egész nem is fog működni...". Nagyon sok emberben ott van a tudatalatti önigazolás. Van egy fix elképzelése arról, hogy mi működik és mi nem, és ha a fene fenét eszik is bebizonyítja magának, hogy igaza van. A tradingben ezt nagyon könnyű megtenni...

inspiráló idézet

Ha nincs hited, nincs semmid!

Ha nem hiszel abban, hogy képes vagy sikeresen kereskedni, bele se kezdj. Tisztában vagyok vele, hogy sajnos itthon nagyon sok csalóval és lehúzással találkoztál már, így szkeptikus vagy. Ha már nem bízol senkiben, legalább bízz magadban.

Megtanulhatsz te egyedül is sikeresen kereskedni (ld. az én utamat), de kérhetsz segítséget is tőlem. Mindegy melyik utat választod, de ha döntöttél, akkor hinned kell benne. Anélkül bele se vágj!

Ha nincs hited, nincs semmid.

Nem a stratégia a lényeg

Vajon miért van az, hogy az egyik diákom sikeres az átadott iránymentes kereskedési stratégiámmal, a másik pedig ledarálja magát? A válasz nagyon egyszerű: az első hisz benne és beleteszi az energiát, a másik szkeptikus és be akarja magának tudat alatt bizonyítani, hogy "látod, én mondtam, hogy ez is átverés".

El sem hiszed, hogy hányan élnek úgy, hogy inkább veszítenek, de "kielégülést" okoz számukra a "látod nekem lett igazam" érzés.

Ennyit számít a hit!

A hit, ami mindent visz

Aki nem hisz semmiben, az nem is nyer semmiben. Hit nélkül ne vágj bele a kereskedésbe. Ha nem hiszed el magadról, hogy képessé tudsz válni arra, hogy profitábilisan kereskedj, akkor jobb, ha el sem kezded. Sokat fogsz spórolni magadnak mind anyagilag, mind idegrendszerileg.

Ami még nagyon fontos, az az, hogy különböztesd meg a naivitást a hittől. Sajnos sok kezdő naivan bedől a különféle forexes bannereknek, amik azt hirdetik, hogy pár óra alatt megkeresheted a fizetésed. Én nem erről a hitről beszélek, hanem a realitás talaján álló hitről.

Mi a "reális hit"?

Nézzük, hogy én mit gondolok reálisnak:

  • lehetséges konzisztensen profitábilisan kereskedni (akár opciókkal, akár anélkül),
  • kemény munka és tanulás eredménye a sikeres trading,
  • nem kell hozzá semmi extra tehetség vagy előképzettség,
  • a szorgalom és a hit mindent visz.

Ezek után rajtad áll, hogy mit gondolsz a kereskedésről. De ha nem hiszel magadban és abban, hogy képes vagy ezt sikerre vinni, akkor járhatod még a tanfolyamokat, tőzsde klubokat, csak a feszültség fog nőni benned...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-10-13 00:07:34



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.