Befektetési alapok - avagy az első rossz döntések egyike

befektetési alapok
Hosszas tanakodás után a bankfiókban dolgozó hölgy rábeszélt a befektetési alapokra, más választásom (akkori tudásom alapján) nem igazán volt. Belementem. Szükségem volt a magasabb hozamra, mint amit a kamatadó által terhelt bankszámla tudott nyújtani.De azt nem tudtam, hogy miképp tehetek szert erre a magasabb hozamra. Végül választottam egy kiegyensúlyozott kockázattal bíró alapot. 
 
 
A hölgy elmondása szerint a kiegyensúlyozott kockázattal rendelkező alap hozama jóval magasabb, mint a hétköznapi banki betété. És nem kell felvállalnom a részvénypiacban rejlő magasabb kockázatot. Ez így elsőre jól hangzott, mert még csak ismerkedtem a területtel. Megnéztünk közösen 1-2 grafikont, múltbéli hozamot és döntöttem. Hogy mi alapján nem tudom, talán amelyikre ő is jobban mosolygott, hiszen esélyem sem volt megalapozott döntést hozni. Közölte velem, hogy ugye tudom, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőbeli hozamra? Mondtam, hogy most már tudom:) 

10% helyett 5% hozam...

Reméltem, hogy a múltbéli 10%-ot fogja tudni hozni az alap. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem fog megtörténni. Napi szinten figyelgettem az alap teljesítményét, mert izgultam, aggódtam, hogy biztonságban van-e a pénzem. Az aggodalmam jogos volt. Egy évvel később, amikor szükségem volt a pénzemre és visszaváltottam, csodálkozva néztem az 5% hozamot, amit sikerült az alapnak produkálnia. Ennél még a bankbetéttel is jobban jártam volna - persze ezt az elején még nem tudhattam...
 
Feszült voltam, mikor láttam elúszni a pénzem, feszült, mert nem tudtam, hogy van választásom és másfelé is tudok keresgélni. A kezdetekben rátaláltam olyan oldalakra, ahol tudom a magyar befektetési alapokat figyelni és a teljesítményüket követni. Többek között ezeken az oldalakon keresgéltem és elemezgettem:
 
 
Kezdetben ez nagyon kínainak tűnt nekem. Sokáig az is maradt. A nagy gondom az volt, hogy nem tudtam mi alapján kellene alapot váltanom, mert nem értettem az összefüggéseket a makrogazdasági trendeket, irányokat. Ámulva - bámulva nézegettem az olyan alapok teljesítményeit, amik képesek voltak 10%-nál többet hozni. Valahogy mindig az az érzésem volt, hogy ebbe már késő beszállni és sok esetben ez a megérzés jó volt. De akkor honnan tudhatja az ember, hogy mibe is szálljon be? Na erről akkoriban még fogalmam sem volt... - de hamarosan erre is fény derül.

Kinek jók a befektetési alapok?

Az utam során megtanultam, hogy a befektetési alapok nagyon hasznos termékek az olyanok számára, akik:
  • nem akarnak napi, heti szinten foglalkozni pénzükkel,
  • a bankbetéteknél magasabb szintű kockázatot mernek vállalni, de a részvény, opciós piac kockázatát nem merik felvállalni,
  • nem maguk akarják eldönteni, hogy a pénzüket mibe fektetik, hanem rábízzák az alapkezelőkre.
Azt is megtanultam, hogy nekem nem volt megfelelő, mert:
  • nem én döntöttem a pénzem befektetéséről,
  • semmiféle ráhatásom nem volt a hozam alakítására,
  • lassú volt és unalmas,
  • relatíve alacsony hozamot generált.

Tanulság:
- A múltbéli hozam nem garancia a jövőbeli hozamra
.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.