Trexit – avagy mit áraznak ennyire a piacok?

Trump és a tőzsde

Mit hoz Trump kormányzása a tőzsdei kereskedésben? Különböznek-e, s ha igen, miben a jelenlegi piaci reakciók a Brexit-től? Miért lesz tartósan magas a bizonytalanság?

Mely piacok értékelődnek fel és le? Az előző napokban ezekre a kérdésekre kerestük legtöbben a választ. Ezért röviden áttekintjük, milyen folyamatok, átalakulások zajlanak az amerikai és a nemzetközi tőzsdéken.

Az alábbi cikk Mizsei Szabolcs elemzői vendégcikke, sok-sok hasznos infóval.

Milyen programmal nyert Trump?

Bár a megvalósítás még elég távoli, a győztes kampány társadalompolitikai üzenetei a következők voltak:

  1. Az amerikaiak nem nyertesei, hanem vesztesei a globalizációnak. A nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások indokolatlan terhet rónak a hazai adófizetőkre. 25 millió munkahelyet kell teremteni a következő években.
  2. A bevándorlás jelenlegi méretében tarthatatlan és társadalmi robbanáshoz vezet. A bevándorlók elveszik a munkát.
  3. A terrorizmust az ország határain kívül kell és lehet is tartani. Az USA katonapolitikája félresiklott. A NATO tagországokkal a viszonyosság elveit jobban figyelembe vevő megállapodásokat kell kötni.

Gazdaságpolitikai értelemben az első elemmel tudunk foglalkozni, az utóbbi kettőnek közvetlen költségvetés-kiadás és középtávon munkaerőpiaci hatásai lehetnek.

Az USA külkereskedelmi egyenlege évek óta masszívan veszteséges. A fizetési mérlegének masszív és tartós vesztesége mutatja, hogy nem hazai terméket és szolgáltatásokat fogyasztanak. Másképp fogalmazva, a világ más régiói finanszírozzák az USA fogyasztását. A jövedelemkülönbségek súlyosak.

A lecsúszó középréteg számára tényleg kézzelfogható veszély a globalizáció. Úgy érzik – teljes joggal - hogy a szabadkereskedelem elveszi a munkájukat, és beenged feleslegesen minden import terméket, ráadásul kiviszi a munkát. Tetszik, nem tetszik, Trump nagyon érzékeny és releváns kérdéseket feszeget.

Trump idézet

A heves korrekciós lépések egyik másik fontos kiváltója, hogy a képviselőházat és az elnököt is a következő négy évben a konzervatív-republikánus oldal adja majd. Vagyis az előző ciklus törvényhozási alkukényszere helyett a piac ma súlyt és hitelt ad a gazdaságpolitikai váltásnak.

Mindebből lehet-e következtetéseket levonni Trump jövőbeni gazdaságpolitikájára?

Az előző 9 nap alapján nagyon keveset, ezért a kampányígéreteket árazza a piac. Melyek a relevánsak számunkra?

  • A hagyományos iparágak (bányászat, ingatlan-beruházások) előtörése várható. Mindez biztosan magasabb költségvetési kiadásokat jelent majd. Egy hét alatt egyes bányaipari papírok 50 %-ot emelkedtek. A réz hosszú agónia után irreális magasságokba emelkedett. A piac várja az építőipari nyersanyag-felhasználás növekedését.
  • Az elkölthető többletjövedelem növelését adócsökkentéssel szeretné elérni a Trump-i adminisztráció, ezt elsősorban a lecsúszó középréteg számára biztosítanák (ismét egy inflációnövelő tényező).
  • A többletberuházások mellett egy protekcionista munkahely-teremtési akcióterven dolgoznak, ennek vesztesei a globalizációból jelentősen profitáló multinacionális vállalatok (a Facebook részvény rögtön meredek eséssel reagált).
  • Visszaszorulnak a megújuló-energiára szánt állami támogatások.

Az elemzői cikkekben mindig felhívjuk a figyelmet a kötvénypiaci mozgások fontosságára. Ezek a makrotermékek rendkívül hevesen reagálnak mind az inflációs várakozások, mind a várt makropálya és ezzel a reálhozam-várakozások megváltozására.

A Trump-i gazdaságpolitika felsorolt üzeneteit a piac a reálhozam és az inflációs várakozások növekedéseként értelmezte.

Mitől akkor a bizonytalanság?

A kínálati oldal belső feszültségei miatt. A javasolt munkahelyvédelmi és kereskedelmi protekcionizmus programban sokkal több a kérdőjel, mit a realitás. A jelzett védővámok visszavethetik a belső kínálatot és recessziós spirálba húzhatják az USA gazdaságát. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az USA-n kívül Kína és az EU is recesszióban van, az USA kamatpolitikája és a teljes makropályája is jelentősen eltért a világ többi részétől.

A bizonytalanság időszaka

A kivitelezés kérdőjelei miatt tehát a tartós bizonytalanság időszaka következik. A gazdaságpolitikai célok mellett a társadalmi és külpolitikai célok is felhígulhatnak. Válaszreakciók érkeznek a kereskedelmi partnerektől.

A védelmi doktrína megváltozása sem növeli a kiszámíthatóságot. Már megválasztása másnapján több nemzetközi ígéretéből azonnal kihátrált Trump, pl. a NATO kötelezettségek kapcsán Dél-Korea megvédése.

Lehet prognózisokat adni? Milyen stratégiát érdemes mostantól kereskedni?

Volatilitás-kereskedés

A bizonytalanság miatt erőteljes ingadozások következnek. A VIX kereskedése már olyan volumeneket ért el az utóbbi időszakban, hogy az a fedezéseken keresztül a tartós tőzsdei zuhanás kockázatát rejtette. Javaslatunk az, hogy aki már gyakorlatot szerzett, most bátran kereskedje ezeket a derivatívákat (VIX, VXX).

Irányban? Iránymentesen?

2 éves csúcson a dollár index, mégis a növekvő infláció miatt a piac januárig minden korrekcióba belevesz majd. Ha Trump ígéretei teljesülnek a piac meggyőződése erősödik, az EUR/USD végül lefelé kitör a jelenlegi árfolyamsávból. Ehhez társulhat a közös valuta körüli folyamatos bizonytalanság (Olaszország, Görögország és a közelgő francia választások).

Lesz-e hatása Trump-nak az olajárra?

olajkutak

Oroszország és az Egyesült Államok közös érdeke lehet az olajár emelése. A déli államok foglalkoztatására súlyos hatással van az alacsony olajár.

Azonban sokszor leírtuk már, hogy a jelenlegi fogyasztási szinten a technológiai korlátok miatt a tartós 60 dollár feletti olajár eléréséhez olyan OPEC és nem OPEC tagországok közötti összehangolt kvóta-csökkentésre lenne szükség, amire nem látszik esély sem november végén, sem 2017-ben.

A szaúdiak által elkezdett amerikai shale-oil piaci szereplők kiszorítása sikertelen volt és mindaddig az is marad, amíg a kereslet nem nő érdemben. Addig pedig az USA önellátása gáz- és olajpiaci termékekből is állandósul.

Annak az esélye ma kicsi, hogy a Közel-Keleten a két nagyhatalom olyan közös játszmába kezd, mely végül az iráni embargó visszaállításához és ezzel napi 4 millió hordó kitermelés-csökkenéshez vezetne.

Az olaj árára rövid távon nem lesz érdemi hatással az új amerikai gazdaságpolitika.

Az instrumentum 2017-ben sem tud kitörni tartósan a 40-60 dolláros hordónkénti ársávból. Az olaj piacán tartós túlkínálat nem tűnik el.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.