Trexit – avagy mit áraznak ennyire a piacok?

Trump és a tőzsde

Mit hoz Trump kormányzása a tőzsdei kereskedésben? Különböznek-e, s ha igen, miben a jelenlegi piaci reakciók a Brexit-től? Miért lesz tartósan magas a bizonytalanság?

Mely piacok értékelődnek fel és le? Az előző napokban ezekre a kérdésekre kerestük legtöbben a választ. Ezért röviden áttekintjük, milyen folyamatok, átalakulások zajlanak az amerikai és a nemzetközi tőzsdéken.

Az alábbi cikk Mizsei Szabolcs elemzői vendégcikke, sok-sok hasznos infóval.

Milyen programmal nyert Trump?

Bár a megvalósítás még elég távoli, a győztes kampány társadalompolitikai üzenetei a következők voltak:

  1. Az amerikaiak nem nyertesei, hanem vesztesei a globalizációnak. A nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások indokolatlan terhet rónak a hazai adófizetőkre. 25 millió munkahelyet kell teremteni a következő években.
  2. A bevándorlás jelenlegi méretében tarthatatlan és társadalmi robbanáshoz vezet. A bevándorlók elveszik a munkát.
  3. A terrorizmust az ország határain kívül kell és lehet is tartani. Az USA katonapolitikája félresiklott. A NATO tagországokkal a viszonyosság elveit jobban figyelembe vevő megállapodásokat kell kötni.

Gazdaságpolitikai értelemben az első elemmel tudunk foglalkozni, az utóbbi kettőnek közvetlen költségvetés-kiadás és középtávon munkaerőpiaci hatásai lehetnek.

Az USA külkereskedelmi egyenlege évek óta masszívan veszteséges. A fizetési mérlegének masszív és tartós vesztesége mutatja, hogy nem hazai terméket és szolgáltatásokat fogyasztanak. Másképp fogalmazva, a világ más régiói finanszírozzák az USA fogyasztását. A jövedelemkülönbségek súlyosak.

A lecsúszó középréteg számára tényleg kézzelfogható veszély a globalizáció. Úgy érzik – teljes joggal - hogy a szabadkereskedelem elveszi a munkájukat, és beenged feleslegesen minden import terméket, ráadásul kiviszi a munkát. Tetszik, nem tetszik, Trump nagyon érzékeny és releváns kérdéseket feszeget.

Trump idézet

A heves korrekciós lépések egyik másik fontos kiváltója, hogy a képviselőházat és az elnököt is a következő négy évben a konzervatív-republikánus oldal adja majd. Vagyis az előző ciklus törvényhozási alkukényszere helyett a piac ma súlyt és hitelt ad a gazdaságpolitikai váltásnak.

Mindebből lehet-e következtetéseket levonni Trump jövőbeni gazdaságpolitikájára?

Az előző 9 nap alapján nagyon keveset, ezért a kampányígéreteket árazza a piac. Melyek a relevánsak számunkra?

  • A hagyományos iparágak (bányászat, ingatlan-beruházások) előtörése várható. Mindez biztosan magasabb költségvetési kiadásokat jelent majd. Egy hét alatt egyes bányaipari papírok 50 %-ot emelkedtek. A réz hosszú agónia után irreális magasságokba emelkedett. A piac várja az építőipari nyersanyag-felhasználás növekedését.
  • Az elkölthető többletjövedelem növelését adócsökkentéssel szeretné elérni a Trump-i adminisztráció, ezt elsősorban a lecsúszó középréteg számára biztosítanák (ismét egy inflációnövelő tényező).
  • A többletberuházások mellett egy protekcionista munkahely-teremtési akcióterven dolgoznak, ennek vesztesei a globalizációból jelentősen profitáló multinacionális vállalatok (a Facebook részvény rögtön meredek eséssel reagált).
  • Visszaszorulnak a megújuló-energiára szánt állami támogatások.

Az elemzői cikkekben mindig felhívjuk a figyelmet a kötvénypiaci mozgások fontosságára. Ezek a makrotermékek rendkívül hevesen reagálnak mind az inflációs várakozások, mind a várt makropálya és ezzel a reálhozam-várakozások megváltozására.

A Trump-i gazdaságpolitika felsorolt üzeneteit a piac a reálhozam és az inflációs várakozások növekedéseként értelmezte.

Mitől akkor a bizonytalanság?

A kínálati oldal belső feszültségei miatt. A javasolt munkahelyvédelmi és kereskedelmi protekcionizmus programban sokkal több a kérdőjel, mit a realitás. A jelzett védővámok visszavethetik a belső kínálatot és recessziós spirálba húzhatják az USA gazdaságát. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az USA-n kívül Kína és az EU is recesszióban van, az USA kamatpolitikája és a teljes makropályája is jelentősen eltért a világ többi részétől.

A bizonytalanság időszaka

A kivitelezés kérdőjelei miatt tehát a tartós bizonytalanság időszaka következik. A gazdaságpolitikai célok mellett a társadalmi és külpolitikai célok is felhígulhatnak. Válaszreakciók érkeznek a kereskedelmi partnerektől.

A védelmi doktrína megváltozása sem növeli a kiszámíthatóságot. Már megválasztása másnapján több nemzetközi ígéretéből azonnal kihátrált Trump, pl. a NATO kötelezettségek kapcsán Dél-Korea megvédése.

Lehet prognózisokat adni? Milyen stratégiát érdemes mostantól kereskedni?

Volatilitás-kereskedés

A bizonytalanság miatt erőteljes ingadozások következnek. A VIX kereskedése már olyan volumeneket ért el az utóbbi időszakban, hogy az a fedezéseken keresztül a tartós tőzsdei zuhanás kockázatát rejtette. Javaslatunk az, hogy aki már gyakorlatot szerzett, most bátran kereskedje ezeket a derivatívákat (VIX, VXX).

Irányban? Iránymentesen?

2 éves csúcson a dollár index, mégis a növekvő infláció miatt a piac januárig minden korrekcióba belevesz majd. Ha Trump ígéretei teljesülnek a piac meggyőződése erősödik, az EUR/USD végül lefelé kitör a jelenlegi árfolyamsávból. Ehhez társulhat a közös valuta körüli folyamatos bizonytalanság (Olaszország, Görögország és a közelgő francia választások).

Lesz-e hatása Trump-nak az olajárra?

olajkutak

Oroszország és az Egyesült Államok közös érdeke lehet az olajár emelése. A déli államok foglalkoztatására súlyos hatással van az alacsony olajár.

Azonban sokszor leírtuk már, hogy a jelenlegi fogyasztási szinten a technológiai korlátok miatt a tartós 60 dollár feletti olajár eléréséhez olyan OPEC és nem OPEC tagországok közötti összehangolt kvóta-csökkentésre lenne szükség, amire nem látszik esély sem november végén, sem 2017-ben.

A szaúdiak által elkezdett amerikai shale-oil piaci szereplők kiszorítása sikertelen volt és mindaddig az is marad, amíg a kereslet nem nő érdemben. Addig pedig az USA önellátása gáz- és olajpiaci termékekből is állandósul.

Annak az esélye ma kicsi, hogy a Közel-Keleten a két nagyhatalom olyan közös játszmába kezd, mely végül az iráni embargó visszaállításához és ezzel napi 4 millió hordó kitermelés-csökkenéshez vezetne.

Az olaj árára rövid távon nem lesz érdemi hatással az új amerikai gazdaságpolitika.

Az instrumentum 2017-ben sem tud kitörni tartósan a 40-60 dolláros hordónkénti ársávból. Az olaj piacán tartós túlkínálat nem tűnik el.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-11-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.