Bitcoin futures - CBOE vs. CME

Bitcoin futures

Utóbbi időben elég sokat lehetett olvasni a Bitcoin futures bevezetésről, ami nagyban megváltoztatja a Bitcoin jelenlegi likviditását és szabályozottságát.

Több helyen lehetett olvasni, hogy indul a Bitcoin futures, aminek a dátuma egyik helyen 2017.12.10, máshol pedig 2017.12.18. Ennek az oka az, hogy tulajdonképpen két egymással versengő Bitcoin futures termék is elindul az elkövetkezendő két hétben. Nagy a piaci verseny. Nézzük, kik lesznek az elsők.

CBOE vs. CME

Az egyik futures-t a világ legnagyobb opciós tőzsdéje, a Chicago Board of Options Exchange (CBOE) bocsátja útjára, a másikat pedig a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, a Chicago Mercantile Exchange (CME). CBOE indul előbb, 12.10-én éjjel (hazai idő szerint). Innen már csak egy lépés a szabályozott Bitcoin opciós piac bevezetése.

Nézzük akkor a kétféle Bitcoin futures jellemzőit.

CBOE Bitcoin futures

XBT névre fog hallgatni a termék. Az Bitcoin referencia árat a Winklevoss testvérek (Facebook sztori) által üzemeltetett Gemini kriptótőzsde fogja szolgáltatni. Napi 23 órában lehet majd vele kereskedni, de senki sem longolhat vagy shortolhat többet, mint 5000 kontraktus (azt hiszem az átlagnak ez elég is ilyen árak mellett).

Cash settled kontraktusokról beszélünk, ami azt jelenti, hogyha a futures kifut, nem lesz belőle "alaptermék", azaz nem kapsz Bitcoint, hanem cash elszámolják a nyerőt vagy bukót.

CBOE azzal is igyekszik magához vonzani a tőkét, hogy egész decemberben ingyenesen lehet kereskedni az XBT-t, azaz nem számolnak fel exchange fee-t. A végső elszámolási árat a Gemini adja majd a lejárat napján 16:00-kor EST időzóna szerint.

Jegyezni fognak 4db heti lejáratot és 3db havi lejáratot. A minimum price interval 10 USD lesz és egy kontraktus mérete 1 Bitcoin. Margin követelménye 30% lesz.

A részletes kontraktus specifikációt itt tudod megtekinteni.

CBOE következő lépése a Bitcoin ETF lesz, ami sokkal inkább alkalmas lesz az átlag retail kereskedő számára, hogy akár spekuláljon, akár buy and hold (pray) stratégiát alkalmazzon.

CME Bitcoin futures

BTC néven lesz elérhető ez a futures termék. Ellentétben a CBOE-vel, ők 4 különböző Bitcoin tőzsde átlagárát veszik BTC referencia árnak.

A settlement szintén cash, azaz nem lesz belőle alaptermék lejáratkor. 35% a margin követelmény.

Egy kontraktus mennyisége 5 db Bitcoin, és a minimum price interval $5 Bitcoinonként, azaz $25-os a tick mérete a kontraktusnak. A végső elszámolási ára 16:00 londoni idő szerint kerül megállapításra. Max. 1000 kontraktust birtokolhat valaki.

A részletes kontraktus speckót itt éred el.

Mit jelent mindez a Bitcoin piac számára?

Elsősorban azt, hogy az összes szabályozott piaci szereplő innentől beszállhat a buliba. Gondolj bele abba, hogy eddig a legtöbb alapkezelő, hedge fund nem fektethetett Bitcoinba, mert nem volt a piac szabályozott. Azonban ez hamarosan megváltozik. Futures és ETF segítségével még azok is elérhetik ezt a piacot, akik eddig nem tekintgethettek a szabályozott piacon kívülre.

Magyarul: brutális likviditás várható, ami hatalmas volatilitást fog okozni. Két kimenetele lehet ennek a bevezetésnek rövidtávon:

  • A nagy szereplők ráugranak a piacra és beshortolják, hogy aztán később féláron be tudjanak vásárolni és ülni rajta.
  • Kimarad a short és mindenki nekiáll longolni mint a veszett, mert bekapcsolt a FOMO jelenség. Én inkább erre tippelek.

Őszintén szólva nem lennék meglepődve, ha 2017 év végére elérnénk a 20.000-es Bitcoin árat. Cikk írás közben az ára jelenleg 12.500.

Bekerült a köztudatba - nincs visszaút

Egyre több a headline jellegű cikk a Bitcoinról. Szépen lassan mindenki ráébred a kriptó jelenségre. A futures és ETF bevezetéssel nem csak a hedge fund-ok ugorhatnak rá a piacra, hanem az összes olyan retail kereskedő, aki eddig nem akart bajlódni a digitális pénztárcákkal és a szabályozatlan kriptó tőzsdékkel.

Innentől bárkinek a brókere is javasolhatja, hiszen meg tudják majd kötni szabályozott tőzsdén. Sőt 2018. januárra ígérte a Nasdaq és a Tokyo Stock Exchange is, hogy bevezetik majd a saját Bitcoin futures terméküket.

Így a hype egyre csak nő és nő. A kérdés, hogy meddig... ezt senki sem tudja.

Jelenleg 16.7M Bitcoin van forgalomban, aminek a maximuma 21M. Ezt 2140-re fogjuk elérni. De mivel a lakosság 1%-a birtokol csak Bitcoint jelenleg, mi lesz, ha majd mindenki akar belőle venni? Azt hiszem sejtjük a választ...

Indul a globál FOMO:)

ui: ha érdekel mélyebben a kriptó téma, csatlakozz a facebook csoportunkhoz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%

Tags: bitcoin, kriptó, blockchain, futures, fomo,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-12-06Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.