Miért beszél mindenki a "mozgó átlagokról"?

mozgó átlagok: SMA és EMA
Miután megismerkedtem a támasz és ellenállás fogalmával, folytattam utamat tovább a technikai elemzés útvesztőjében. A következő érdekes terület amivel szembe találtam magam a mozgó átlagok.Mivel mindenki ezeket emlegette, úgy éreztem, jobb ha egy kicsit utánajárok a dolgoknak.

Első blikkre azt sem tudtam megtippelni, hogy mégis miről lehet szó és miért olyan fontos ez. Olvasgattam, nézelődtem, tanultam és rájöttem, hogy mi értelme. A népszerűbb mozgóátlagok a 10, 20, 50, 200  napos SMA, EMA. Az első a Simple Moving Average a második az Exponential Moving Average. A második súlyozottan számol, míg az első csak a szimpla matematikai átlagot veszi. Ha kiválasztom például a 20 napos SMA-t, akkor az elmúlt 20 nap záróárainak az átlagát kapom egy vonalon megjelenítve a grafikonon. Ha az 50 SMA-t választom, akkor nyilván az elmúlt 50 napos átlagárnak a vonalát fogom látni.

Miben segítenek a mozgó átlagok?

Tudtam követni, hogy az éppen aktuális ár az átlag alatt, vagy fölött van. Sok esetben a nagy befektetési alapkezelők a 200 napos SMA-t követik. Ha azt átlépi felfelé az árfolyam, akkor vesznek, míg ha lefelé, eladnak. Ezért is kiemelten fontos a 200 SMA-t nézni. A rövidtávú tradelésnél a 10, 20 SMA jöhet szóba, mint figyelendő átlag. Eleinte nehezen találtam olyan elemzői felületet, ahol ezt szépen meg tudtam volna jeleníteni. Hosszas kutatómunka eredményeképp megtaláltam a nekem legideálisabb trading platform-ot, amiről nemsokára majd írok, de addig is álljon itt 1-2 minta a mozgóátlagokról és azok átlépéséről.

Alapvetően kétfajta mozgóátlaggal találkoztam:

mozgó átlag
Látszik a grafikonon az 20, 50, 200 SMA (piros,arany,kék színű vonalak). Észrevehető, ahogy a július végi árfolyam megérintette felülről a 200 SMA-t és azonnal zuhanni kezdett. Itt adtak el a befektetési alapok. A jelenlegi árszint messze van bármelyik SMA-tól, vagyis az átlaghoz képest túladott a papír.
erőteljes felfelé mozdulás
Nagyon jól látszik az ALE mozgásán, hogy miután az árfolyam átütötte a 200 napos SMA-t, erőteljes emelkedésbe kezdett. Látszik a volumenen is az érdeklődés nagysága.
 
Megtanultam, hogy érdemes ezeket a szinteket figyelgetni, de közvetlenül ez alapján kereskedni nem jó. Arra mindenképp jó, hogy a trend irányát figyeljem vele. Mindig figyeld az alapok pénzének áramlását, mert azzal együtt kell neked is mozognod ahhoz, hogy a megfelelő momentumot elkapd és repítsen a trend:).

Nagyon sok tőzsde iskola tanítja ezek alkalmazását közvetlenül kereskedési döntések meghozatalára. Ez hibás elképzelés. Eleinte - mivel sok helyen írnak erről - én is belefutottam ebbe a hibába. Nagyon de nagyon sok időm ment el azzal, hogy tesztelgettem a különféle mozgóátlag kereszteződéseket és azok vételi jeleit. Sokat buktam is rajta. Hosszú idő alatt tanultam csak meg, hogy ezek a trend megállapítására jó eszközök, de kereskedési döntés tekintetében vételi vagy eladási jelnek használhatatlanok. Hogy mi az, ami használható, arra a történet későbbi szakaszaiban fogok kitérni.

Tehát még egyszer, nem győzöm eleget hangsúlyozni:
Kizárólag mozgó átlag által generált vételi vagy eladási jelre soha ne kereskedj!


Tanulságok:
- A mozgó átlag a trend figyelésére megfelelő, azonban vételi/eladási jel generálására nem alkalmas.

- A befektetési alapok a 200 SMA körül lépnek akcióba, akár vételi, akár eladási irányba.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.