A Trump twitter hatás

Soha nem volt még olyan amerikai elnök, aki ennyire intenzíven használta volna a Twittert, mint Trump. A tweet-jei kiszámíthatatlanok és piacbefolyásolók.

Trumpról köztudott, hogy óriási az egója és nem feltétlen tiszteli az amerikai alkotmányt. Sok esetben nyilatkozott már úgy, mintha ő a törvényen felül állna és bármit megtehetne. És meg is tesz bármit. Elon Musk-ot vaskosan megbüntették azért, amikor piacbefolyásoló hírt pakolt ki a twitter-re a TSLA-val kapcsolatban. Trump-ot senki nem bünteti meg, pedig a piacra gyakorolt hatása olykor extrém.

Kereskedelmi háború

Mióta felerősödtek a kereskedelmi háborúval kapcsolatos feszültségek, azóta sosem lehet tudni, hogy melyik pillanatban jön a következő Trump kirohanás, ami beveri az indexet napon belül 3%-al és emeli a VIX-et 40%-al. Példátlan időket élünk a kereskedésben. Olyan hatásokkal is kell számolni, amelyekre régen nem volt példa. Éppen ezért most talán még kiemeltebb szerepet kap a kockázatkezelés.

Trump legnagyobb ellensége jelenleg a FED. A jelenlegi kamatszintről további 1%-os, azaz 100 bázispontos vágást várna Trump és mivel Powell ezt nem adja meg neki (egyelőre), most Powel is közellenség. Trump nem rejti véka alá a véleményét, nyíltan bírálja a FED munkáját.

A másik ellenség Kína. Ez várható volt, hogy előbb utóbb eljön. A meglévő világhatalmat (USA) veszélyezteti a feltörekvő Kína és ez nyilván nem tetszik Trump-nak. Olykor ellenség Xi elnök, olykor "great leader".

Múlt hét eseményei

2019.08.23 izgalmas nap volt. Aznap ült össze a FED Jackson Hole-ban és aznap jelentette be Kína, hogy 75 milliárdnyi USA árura ő is kiveti a vámot egyfajta válaszlépésként. Ez a két dolog megborította Trump-ot és indult a tweet áradat. A nap elején a piac még emelkedett, mert a FED elnöke biztosította a piacot, hogyha gond van, csökkentenek tovább. Majd ezt követően Trump beindult és azonnal lereagálta a kínai ellenlépést. Ekkor szakadt be a piac.

Néhány érdekesebb tweet a múlt hétről

Ebben azért bírálja a FED-et, mert szerinte nem lépnek fel olyan erősen, ahogy kellene. Ő 100 bázispontos vágást vár.

Indul a személyeskedés. Két közellenség: a FED és Kína elnöke...

Ebben már arra szólítja fel az amerikai cégéket, hogy azonnal keressenek alternatívát Kína helyett. Trump tweet-el egyet és gondolja, hogy majd erre az amerikai cégek fogják és hazahozzák a gyártásukat. Abba nem gondolt bele, hogy 1 amerikai munkaerő kb egyenlő 10 kínaival? Ha az összes gyár hazamegy Amerikába, kicsit drágább lesz a termék gyártása. Értem én, hogy protekcionizmus és társai, de az jó lesz a fogyasztónak, ha az összes termék többször annyiba kerül majd az amcsi gyártás miatt? És mindezt egy tweet-ben...

Majd ezt követően közli, hogy a Dow 573 pont mínuszban van, ami biztos amiatt van, hogy Seth Moulton kiesett a 2020-as választási versenyből. Az eszébe sem jutott, hogy az előző néhány tweet-je az oka?:)

És itt érkezett a válaszcsapás a kínai 75 milliárdos bejelentésre. A 25%-os vámot egy tweet-ben megemelte 30%-ra. Ezt már csak piaczárás után küldte be. Szerintem már nem merte nyitvatartási időben...

Majd folytatta és az eddig 10%-os vámterhet bizonyos termékeknél megemelte 15%-ra.

Trump twitter statisztikák

Alábbiakban összeszedtem néhány érdekesebb statisztikát és chart-ot Trump tweet-jeivel kapcsolatban.

Hogyan tovább?

Aki kereskedik az tudja, hogy ebben a szakmában a siker és a túlélés két dolgon múlik: kockázatkezelés és alkalmazkodás. A kockázatkezelést profi módon kell csinálni és fel kell készülni arra, hogy hiába minden technikai vagy fundamentális elemzés, jön egy tweet és a piac egyik percről a másikra irányt vált és elszáll. Ez most jobban benne van a pakliban, mint bármikor valaha.

Kockázatkezelés & alkalmazkodás!

Személyes véleményem

Trump elsődleges célja megnyerni a 2020-as választásokat, ez nem kérdés. Másodlagos hiúsági faktor a stock market. Nagyon sokszor villogtatja, hogy mekkorát ment az index mióta ő elnök. Nem vitás, hogy 2020 őszére szeretné ha az index még magasabban lenne. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a FED alacsonyan tartsa a kamatokat.

Így azt gondolom, hogy addig fog menni a kereskedelmi háborús para, amíg el nem éri a FED-től a kívánt 100 bázispontos csökkentést. Utána "véletlenül" megegyeznek majd Kínával.

Szóval öveket bekapcsolni, látni fogunk mi még itt érdekes dolgokat ősszel...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Trump,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.