Olajpiaci pánik

2019.09.14-én megtámadták a szaudiak egyik legfontosabb olaj létesítményét, aminek következtében az olaj árfolyama elszállt. Mindezt a hétvégén. Nézzük ennek a következményeit.

Tekintettel arra, hogy a támadás szombatra lett időzítve, a piac nem tudta lereagálni azonnal az eseményt, így a vasárnap éjféli nyitás sikeredett erősre. 3 perc alatt +20% körül járt a WTI crude oil. Természetesen az opciós árak totálisan szétesve, hiszen még a piac ki sem nyitott, ez csak az elektronikus trading volt, ráadásul olyan volatilitás mellett, amit ritkán látni. Azóta az ára rendeződtek, már lehet olaj opciókkal kereskedni.

Íme a chart naposban:

5 percesen szépen látszik a nyitási utáni azonnali pánik ahogy felszúrt az árfolyam 63.34-ig.

Hogyan tovább olaj?

A következő 48 óra kritikus lesz. Trump már próbálta nyugtatni a piacokat azzal, hogy az USA készletei rendelkezésre állnak, hogyha bármilyen globális ellátási probléma lépne fel. Egyelőre az ár esett, de még messze a 2 órás cash open és kérdés utána mi következik. Sokan írnak további lehetséges támadásokról is, ami szintén óriási volatilitást okozna.

Személyes véleményem, hogy lesz ez még magasabban is a héten. Nem hiszem, hogy egy overnight spike-kal megúsztuk a dolgot, hiszen az amerikai piac még mindig zárva van. Majd ha a nagy játékosok is felébrednek, lesz még itt csapkodás.

Fedezetlenül ne!

Már tavaly (2018) év végén megírtam a belső fórumon, hogy az olajat érdemes elkerülni a fedezetlen iránymentes opciós stratégiával. Akkoriban 70-ről indult az árfolyam és 42 környékén állt meg. A mai helyzet sem sokkal jobb. Az olaj most minden csak nem iránymentes. Így ha mégis az opciós kiírást választod, kezeld ésszel a kockázatokat.

Kétféleképpen kezelhető az iránymentes opciós kiírásból származó kockázat:

  • 1. Fedezett opciós stratégia, pl: Iron Condor, Butterfly.
  • 2. Alacsony pozíció kockázat, azaz ha mégis a fedezetlen mellett döntesz, legyen a felvett pozíció mérete elenyésző a teljes portfóliódra vetítve, hogy egy további +10/20%-os gap-et is kibírj margin call nélkül.

A fentiek közül én az elsőt választom, azaz mindenképpen valamilyen fedezett opciós kiírás. A fedezett nem azt jelenti, hogy nem lehet vele veszíteni, mindössze annyit, hogy korlátozott a veszteséged, ami ettől még lehet jelentős, ezért nagyon fontos a pozícióméretezés!

Arra viszont fel kell készülnöd, hogyha a piac megborul és át kell alakítanod az opciós stratégiádat, lehet, hogy nem fogod tudni megtenni a kitágult bid/ask spread miatt, vagy csak nagyon rossz áron fognak teljesíteni.

A zavarosban való halászás komoly lehetőségeket rejt, de nagyon észnél kell lenni a kockázatkezelésben!

Sok sikert mindenkinek!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: iránymentes, olaj,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.