TSLA: esésre játszva emelkedéskor profit?!

Az egyik tanítványom kötését szeretném megosztani a mostani TSLA őrületben, mert elég hasznos és érdekes is. A helyzet az, hogy esésre játszott, mégis profitált amikor emelkedésnek indult.

Levente engedélyével teszem közzé az éles számlájának a trade log-ját, hogy ki tudjuk elemezni, hogy mi is történt a pozícióval és mit lehet belőle tanulni.

Kötés mögötti gondolatok

Levente szavait idézem az alábbiakban, hogy lásd mi volt az elképzelése.

"Az elgondolás csak annyi volt, hogy jelentés után a csökkent IV-ben 1x közeli és 1x távoli long put vétel, hátha elindul egy profit realizálás és ezzel a közeli egy kicsit felértékelődne. Míg a korona kínai eszkalálódása, munkaerő (átmeneti) kiesés és ezzel gyártási nehézségek, amik úgy pár hónapos időtávon mondjuk finanszírozási, megrendelés teljesítési nehézségeket okoznak a Teslának és újra előjönnek a "csődbe megy a Tesla" hangok, amik megint csak felértékelődést okoznak a putokon (árfolyam esés, IV emelkedés stb.). Egyik esetben sem számítottam, hogy a putok ITM-ek lehetnek, mindenféleképpen valamekkora profitban kellett volna őket zárni vagy alattuk/fölöttük másik putot shortolni. Elképzelésem erre nem volt, időt akartam neki adni. Aztán, hogy ennyire nekilódult felfelé és ezzel egyértelmű lett, hogy hát a profit realizálásnak se híre, se hamva, OK, akkor ez az elgondolás nem jött be, legalábbis a 49 napos put kuka, berobbant az IV. Gondolat kapcsol, hááát akkor talán hátha a vega kompenzálja a deltát és kiszállhatnék belőlük kvázi nullán és ha ezen hegymenet után nyugszik meg az IV, akkor magasabb putokat vehetek újra - ha az eredeti elgondolásomat még tartani fogom."

Magyarán: Levi esésre játszott és alacsony volatilitás mellett (olcsón) vásárolt távoli Put opciókat mind időben, mind árban.

Alábbiakban láthatod az éles IB számla logját, kitakarva a nem releváns és bizalmas részeket. Látszik, hogy kétféle Put opciót vett 2020.01.31-én 17:00 körül. Ez volt a március 20-i 270-es Put és a május 15-i 180-as Put. Mindkettőt 0.50-ön vásárolta. Majd a TSLA árfolyam felrobbant, és mégis mindkettőt magasabban tudta értékesíteni, konkrétan 0.60 és 0.70 árfolyamokon 2020.02.04-én. Klikk a képre az összes részlethez nagyban.

images/cikkek/20200206/tsla_ib.png

Amiket még elküldött nekem Levente és fontos infók a kötés körülményeiről:

  • kötéskor a TSLA árfolyam 632, IV: 0.56
  • záráskor a TSLA árfolyama 900 körül, IV: 1.09

Íme chart segítségével illusztrálva, hogy mi is történt (klikk a képre).

Hogyhogy tudott ezzel profitálni?

Fentiek alapján az az érdekes az egészben, hogy ugyebár a Put opció esésre játszik, mégis tudott ezen keresni. Tehát 632-es árfolyamnál vett Put opciót, 0.56-os volatilitás mellett, majd a TSLA elszállt 900 körülre, ami nyilván veszteséget termelt volna, de mivel az IV is felrobbant 0.56-ról 1.09-re, így sikerült a Put opcióknak annyira felárazódniuk, hogy még a totális ellenirányú mozgás ellenére is eladta őket profitban. Döbbenet, ilyet még sosem éltem át éles számlán. Őt is meglepte.

Gondolj bele, hogy a részvény megy ellened potom 40%-ot, mégis profitban zárod azt, amit eredetileg esésre vásároltál. Na ilyet is csak az opciós világban lehet látni:).

Tehát a siker kulcsa nem más mint az IV, vagyis az Implied Volatility növekedése volt.

Minél magasabb egy opció IV-je, annál drágább maga az opció és egy ilyen TSLA árfolyamrobbanás hatalmas IV változással járt (0.56 -> 1.09). Konkrétan pár nap alatt majdnem duplázódott az IV. Ez nyilván meglátszott az opciós árakban, de az engem is meglep, hogy ez annak ellenére profitos ügylet volt, hogy maga a TSLA emelkedett 40%-ot.

Mi ebből a tanulság?

A legfontosabb, hogy az IV opció árára gyakorolt hatása sokkal nagyobb, mint ahogy azt a kezdők gondolják. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen IV mellett veszünk és adunk el opciókat. Ez kritikus.

Képzelheted, az milyen fejett vághatott, aki eladta ezeket az opciókat arra játszva, hogyha a TSLA emelkedni fog akkor ezek elértéktelenednek majd...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tsla, implied volatility,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-02-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.