Kereskedés nagy tételben: IB vs. Tastyworks

Közelmúltban egy webináron felmerült a kérdés, hogy nagyobb tételben, összetett opciós stratégia esetén (4 láb) az IB vagy a Tastyworks olcsóbb-e jutalékban. Ezt jártam körbe videósan.

2020.05.28-án tartottam a szokásos havi webinárt az Opciós Mesterképző Klubban, ahol az alábbi kérdés merült fel:

"Megéri jutalékok szempontjából az Interactive Brokersnél Butterflyt vagy Iron condort kötni? (Legfőképp, ha az ember konzervatív stratégiával kereskedik)

Példa:
A napokban készítettem egy elemzést a kötési jutalékok pozícióra gyakorolt hatásáról. Hatalmas különbségek jöttek ki, amikor összehasonlítottam az IB és Tasty árait. Főleg több lábú stratégiák (Iron Condor, FLY,...) esetén.
Búzára (/ZWN20) kötöttem 10 darab Iron condort (összesen 40 láb). R/R: 1/3 (max. nyerő 625$, max. bukó 1875$ ). Ennek az ügyletnek a kötési jutaléka az IB-nél 96 dollár. A Tasty-nél még nincs számlám, de az oldalukon leírt adatok alapján 10db búza IC 108$-ba kerül (40 x 2,5$ + regulatory fees (ez kb. 8$ - lehet ebben tévedek)). Ez az összeg kicsivel nagyobb, mint az IB-nél, de náluk nem kell a zárásért fizetni. Az IB-nél viszont igen. Kivéve ha hagyom kifutni, de ezzel nagyobb kockázatot is vállalok, ami nem teljesen fér bele egy konzervatív stratégiába. 50% take profit szabály esetén 312,5$ lebegő profitnál zárom a pozíciót. IB-nél ez a megbízás összesen 192 dollárba kerül. (nyitás 96$ + zárás 96$). Ez azt eredményezi, hogy valójában 120,5$-t kerestem. (312,5$-192$). A Tastyworks-nél ugyan ez az ügylet 204,5$ profitot hozott. (312,5$-108$). Ahhoz, hogy IB-nél hasonló profitot tudjunk ezzel az Iron Condor-ral elérni 63,4%-nál kell zárnunk az 50% helyett. (=magasabb kockázat)
A profit/jutalék arány tovább javul a Tasty javára, ha 50 darab IC-t kötök, mert ebben az esetben a Tastyworks kedvezményt is ad. Az Interactive Brokers nem.

Nekem ebből az jön le (lehet tévesen), hogy az Interactive Brokers nem kedvez a konzervatív stratégiáknak. Az átalakításoknak még inkább. Lehet én értelmezem rosszul a jutalék alakulását. Kérlek, ebben tudnál egy kis útmutatást adni?"

Összehasonlító videós elemzés

Az alábbi videóban válaszoltam meg a kérdést a Tastyworks-ön szimulált kötések összehasonlításával.

Mielőtt azonban brókert választasz, nem elég csak a jutalékokról tájékozódnod. Célszerű megismerned a cég hátterét, stabilitását, szabályozottságát, mert ezek mind hozzátartoznak a partnerkockázat felméréséhez.

Továbbá az is fontos, hogy a hazai jogszabályoknak megfelelően ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülnek-e az ott végzett kereskedések vagy sem, mert ennek elég jelentős adózási vonzata lehet. Ha pusztán partnerkockázat szempontjából akarom összehasonlítani a Tastyworks-öt az IB-vel akkor egyértelmű, hogy számomra az IB a nyertes, mert sokkal tőkeerősebb, régebb óta működő, tőzsdére bevezetett cégről van szó.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tastyworks, iron condor, jutalék,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.