IPO őrület: Airbnb, DoorDash

2020 december elején két elég nagy méretű IPO-nak lehettünk szemtanúi: Airbnb és Doordash. Elképesztő mennyiségű tőkét vont be mindkét IPO.

Nyitás után elég gyorsan mindkettő dupla áron forgott a kibocsájtási árhoz képest. Azóta persze történt némi volatilitás, de így is brutális mennyiségű friss pénzt sikerült bevonniuk. Hiába, a piaci tetőn folytatódott a vásárlási mánia.

Microsoft IPO - 1986

Peter Schiff egyik podcast-jában érdekes kontextusba helyezte a Microsoft 1986-os IPO-ját. Ők akkor 61 millió dollár tőkét vontak be a tőzsdéről, de már vaskosan profitábilisan működött a vállalkozásuk. Ezzel szemben az Airbnb és Doordash páros több mint 3 milliárd dollár tőkét vontak be egyenként a piacról.

Azóta persze eltelt 34 év, tehát célszerű az összeget inflációval korrigálni. Az amerikai CPI index (infláció) 1986-ban 110 volt, ma 255. Ha ezzel korrigáljuk a Microsoft által bevont tőkét, az olyan 140 millió lenne a mai időkben. Ehhez képest a fent említett két cég ennek több mint 20x-osát vonta be a piacról. De nem azért, mert feltétlen kellett a tőke, hiszen ma már Venture Capital (VC) segítségével bármennyi tőkét be lehet vonni, hanem azért, hogy a VC befektetők szépen ki tudjanak szállni.

Azt nyilván mondani sem kell, hogy se az Airbnb, se a Doordash meg se közelíti a Microsoft akkori jövedelmezőségét. De úgy tűnik, ma már ez teljesen lényegtelen. Pénz van, speki van, robog a vonat.

Dumb money

2020-ban jelentősen megnőtt a dumb money hatása a piacon. Mi az a dumb money? A smart money ellentéte, vagyis a "buta pénz", azaz az átlag befektető, aki nem ért semmihez csak veszi az agyon hype-olt neveket, meg amiket ismer. A mai fiatal, akinek pénze van, megveszi a tőzsdén is, amit ismer: Facebook, Snapchat, Airbnb, Apple, Doordash, Uber, Zoom, stb. Nem elemez, nem érdekli, mert látja, hogy úgyis mindig van feljebb... egy ideig.

A többség egyedüli forrása a social media, ahol azt látják, hogy mindenki meggazdagodott, aki részvényekbe fektetett, így hát ők is felszállnak a robogó vonatra.

Statisztikák alapján utoljára ennyire erős IPO tőkebevonási láz 2000-ben történt. A többi már történelem...

Mindez sokban köszönhető a FED által pumpált likviditásnak, a retail kereskedői bázis növekedésének és a nonstop piaci emelkedésnek, amiből senki sem akar kimaradni.

Lesz ebből még sírás...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-12-28



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.