IPO őrület: Airbnb, DoorDash

2020 december elején két elég nagy méretű IPO-nak lehettünk szemtanúi: Airbnb és Doordash. Elképesztő mennyiségű tőkét vont be mindkét IPO.

Nyitás után elég gyorsan mindkettő dupla áron forgott a kibocsájtási árhoz képest. Azóta persze történt némi volatilitás, de így is brutális mennyiségű friss pénzt sikerült bevonniuk. Hiába, a piaci tetőn folytatódott a vásárlási mánia.

Microsoft IPO - 1986

Peter Schiff egyik podcast-jában érdekes kontextusba helyezte a Microsoft 1986-os IPO-ját. Ők akkor 61 millió dollár tőkét vontak be a tőzsdéről, de már vaskosan profitábilisan működött a vállalkozásuk. Ezzel szemben az Airbnb és Doordash páros több mint 3 milliárd dollár tőkét vontak be egyenként a piacról.

Azóta persze eltelt 34 év, tehát célszerű az összeget inflációval korrigálni. Az amerikai CPI index (infláció) 1986-ban 110 volt, ma 255. Ha ezzel korrigáljuk a Microsoft által bevont tőkét, az olyan 140 millió lenne a mai időkben. Ehhez képest a fent említett két cég ennek több mint 20x-osát vonta be a piacról. De nem azért, mert feltétlen kellett a tőke, hiszen ma már Venture Capital (VC) segítségével bármennyi tőkét be lehet vonni, hanem azért, hogy a VC befektetők szépen ki tudjanak szállni.

Azt nyilván mondani sem kell, hogy se az Airbnb, se a Doordash meg se közelíti a Microsoft akkori jövedelmezőségét. De úgy tűnik, ma már ez teljesen lényegtelen. Pénz van, speki van, robog a vonat.

Dumb money

2020-ban jelentősen megnőtt a dumb money hatása a piacon. Mi az a dumb money? A smart money ellentéte, vagyis a "buta pénz", azaz az átlag befektető, aki nem ért semmihez csak veszi az agyon hype-olt neveket, meg amiket ismer. A mai fiatal, akinek pénze van, megveszi a tőzsdén is, amit ismer: Facebook, Snapchat, Airbnb, Apple, Doordash, Uber, Zoom, stb. Nem elemez, nem érdekli, mert látja, hogy úgyis mindig van feljebb... egy ideig.

A többség egyedüli forrása a social media, ahol azt látják, hogy mindenki meggazdagodott, aki részvényekbe fektetett, így hát ők is felszállnak a robogó vonatra.

Statisztikák alapján utoljára ennyire erős IPO tőkebevonási láz 2000-ben történt. A többi már történelem...

Mindez sokban köszönhető a FED által pumpált likviditásnak, a retail kereskedői bázis növekedésének és a nonstop piaci emelkedésnek, amiből senki sem akar kimaradni.

Lesz ebből még sírás...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.