Potenciális metaverse célpontok

Mostanság elég nagy hype lett a metaverse, miután a Facebook hivatalosan átnevezte a cégét Meta-ra és kifejtette a jövővel kapcsolatos metaverse vízióit.

2021 október végén Zuckerberg egy keynote előadásban részletezte, hogy milyen területeken dolgoznak, hová akarnak fejlődni, miben látják a jövőbeni potenciált. Erre a hírre elég sok olyan cég árfolyama szállt el, amelyek potenciálisan hasonló területeken mozognak, vagy hellyel-közzel közük lehet a későbbi metaverse trendhez.

Alábbiakban a Facebook-on (Meta) kívül nézzük meg - a teljesség igénye nélkül - kik lehetnek a metaverse trend további nyertesei.

Metaverse célpontok

Mindenki beszél róla, de szerintem igazán pontosan senki sem tudja, hogy mi is lesz ez a valami, amit jelenleg metaverse-nek hívunk. Ezzel nincs is gond, hisz az internet napjainkra gyakorolt hatását se láttuk 20 évvel ezelőtt.

A metaverse egy olyan virtuális világ lehet, ahol játszhatunk, találkozhatunk, meeting-elhetünk egymással VR eszközök segítségével. Ezen felül az egyik legnagyobb feature az alkalmazásokon átívelő digitális birtoklás lesz, ami napjainkban is létezik már a kripto és NFT segítségével, de ez a trend tovább fog erősödni. Éppen ezért a legalapvetőbb kripto blokkláncok már önmagukban is a metaverse trendre játszanak, mint pl. ETH, SOL, MATIC, LINK, DOT, stb.

Roblox

A metaverse legelőször a játékok világában fog megjelenni. Roblox-al kapcsolatban személyes tapasztalatom is van a kisfiam által. Hihetetlenül változatos világot építettek fel és látom rajta, hogy mennyire be tudja szippantani ez az élmény.

Ezzel nem csak ő van így, hisz állítólag naponta 48 millió aktív felhasználója van a játéknak. Az nem új keletű dolog, hogy valós pénzért lehet játékokban tulajdont vagy képességet vásárolni, de az NFT-k segítségével ez a jövőben korlátlanul lehet átvihető egyik játékból a másikba.

Jelenleg a játék a 18 év alattiak körében a legnépszerűbb, amit meg is tudok érteni azok után, hogy játszottam vele 30 percet:).

Matterport

A virtuális világ létrehozásához szükséges a 3D környezet digitalizálása. Ebben játszik úttörő szerepet a Matterport (MTTR).

Microsoft

Természetesen ők sem maradhatnak ki a trendből. Jelenleg leginkább az Xbox és a HoloLens talán az a két termékvonal, amin keresztül be tudnak lépni a metaverse trendbe.

Unity Software

3D videójáték motorokat fejlesztenek. Jelenleg 100 játékfejlesztő cégből 94 a Unity 3D motorját használja a játékfejlesztései során. Jó arány:).

Amazon

Nyilván ők sem fognak kimaradni ebből a trendből. Ők több fronton is profitálhatnak ebből. Az egyik az AWS ami az elosztott tartalmi hálózati rendszereket (CDN) teszi elérhetővé a felhasználóknak, a másik egy potenciális virtuális bevásárlóközpont.

Miért ne lehetne az Amazon termékeit egy virtuális boltban sétálgatva "kipróbálni" és aztán dönteni a vásárlásról ahelyett, hogy a weben képeket nézegetünk róla.

Autodesk

Világszinten ismertek az építészek számára nyújtott szoftvereikről. Ezen felül azonban már rendelkeznek olyan megoldásokkal is, amikkel VR és AR valóságokat lehet tervezni. A 3D-s virtuális világ létrehozásában komoly szerepük lehet.

Nvidia

Mivel a metaverse nem létezik grafikus kártyák, chipek és AI nélkül, így az NVDA is jelentős szerephez jut. Ne felejtsük el, hogy a megálmodott metaverse irtózatosan nagy számítási kapacitásokat igényel, amiben az NVDA vezető szerepet játszik. Ezen felül ők is már építik a saját metaverse platformjukat, aminek a neve Omniverse.

Egyébként ha már chipgyártás akkor az AMD, Qualcomm és a Taiwan Semiconductors is jó eséllyel indul ebben a versenyben.

Tencent

A kínai Tencent már most is elképesztő mennyiségű online játékot és világot hozott létre, így meggyőződésem, hogy éllovasai lesznek a metaverse trendnek.

Disney

Ők is bejelentették, hogy saját metaverse-t fognak létrehozni. Ez mondjuk nem túl meglepő egy olyan cégtől, aki a világ leghíresebb meséit, karaktereit és brand-jét birtokolja. Könnyen el tudom képzelni, hogy a Disneyland virtuális valóságát létrehozzák és gyerekek milliói fogják abban tölteni a napjaikat anélkül, hogy a szüleiket rángatnák el a parkokba. Ez persze kérdés, hogy jó-e, de ez már egy másik téma...

META ETF

A témakörre már tematikus ETF is létrejött, ami nem meglepő módon a META névre hallgat. Fenti cégek közül természetesen mindegyik megtalálható benne és még sok más cég is. Jelenlegi top 25 holding az alábbiak szerint alakul:

Az biztosan nem véletlen, hogy a TOP 3-ban az NVDA, MSFT, RBLX.
Bővebben itt olvashatsz az ETF-ről.

Kripto világ

A kripto világ a blokkláncokon és játékokon keresztül éllovasa lehet a metaverse trendnek. Sőt, kripto nélkül nem is nagyon lehet metaverse-ről beszélni, mert a platformokon átívelő digitális birtokláshoz szükséges NFT megoldásokat nem centralizált cégek fogják nyújtani, hanem várhatóan olyan kripto alkalmazások, amelyek eddig már bizonyítottak, ld. ETH.

A kripto világban már most is számos potencális játék létezik, ahol épülget a metaverse. Nézzünk néhányat.

Sandbox

Az FB bejelentése óta meglehetősen elszállt az árfolyam. A céget 2012-ben hozták létre, kezdetben mobilos játékokra.

Decentraland

Évek óta létező, nagyon népszerű kripto virtuális világ, elég kiterjedt marketplace-el.

Axie Infinity

Ezt a játékot kapták fel a legjobban idén. Év elején az árfolyama 1 USD volt, most éppen 131... Nagyon kiterjedt a világon belüli marketplace.

Ez az egyik legnépszerűbb play-to-earn játék, azaz magával a játékkal lehet pénzt keresni számos formában. Lehet területeket birtokolni, Axie karaktereket fejleszteni és azokat adni-venni. Nem merültem el benne, mert az online gaming nem az én világom, de amit láttam belőle az elképesztő volt.

Kik lesznek a metaverse Amazon-jai?

Nyilván sokan kutatják, hogy vajon ennek a trendnek kik lesznek a legnagyobb nyertesei és hová érdemes a tőkét allokálni. Véleményem szerint a tech óriások biztosan jól fognak járni az egyre erősödő digitalizálódással, viszont nyilván lesz számos olyan ma még kis cég, akiket felkarol ez a trend és kinövik magukat. Őket kell csak megtalálni:).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: metaverse,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.