Az időarányos figyelem

A valós élet és kereskedés között az egyik legnagyobb különbség az aktivitás és tétlenség szerepének a jelentősége.

Már korán, gyerekkorban megtanultuk, hogy az életben történő haladáshoz aktivitásra van szükség és nem tétlenségre. Ha jó jegyeket akartunk, tanulni kellett, ha előléptetést a munkahelyen, akkor pedig dolgozni.

Ez annyira belénk ívódott, hogy hajlamosak vagyunk ezt a viselkedési mintát továbbvinni a kereskedés és befektetés területére. Nem véletlenül van ennyire sok daytrader...

Az aktivitás ára

A kereskedés során sokszor akkor keresünk többet ha nem piszkáljuk az adott pozíciót, nem nyúlunk bele idő előtt. A tradingben a lényeg, hogy a megfelelő aktivitás a megfelelő időben történjen és maradjunk távol a piactól olyankor, amikor nem ideálisak a feltételek.

Magyarán nem ész nélkül, mechanikusan mindig ugyanazt kell csinálni, hanem felismerni azokat a helyzeteket, amikor pont azzal vagyunk "hasznosak" ha éppen semmit sem csinálunk. Ez a része talán a legnehezebb, hiszen egy gyerekkori mintát kell felülírni és nyakoncsípni magunkat ha éppen ismét "overtrading"-ben vagyunk.

Időzített aktivitás = haladás

Tehát gyerekkorban megtanultuk, hogyha haladni akarunk, akkor tennünk kell érte, de azt nem tanították meg, hogy mikor kell aktívkodni. Én annyival kiegészíteném a képletet, hogy az időzített aktivitás egyenlő a haladással, nem az állandó aktivitás.

Én személy szerint elég sokára jutottam el oda, hogy tudatosan külön tudjam választani a különféle pozíciók időtávjának menedzsmentigényét.

Egész más figyelmet igényel egy 5-10 éves elképzelés monitorozása, mint a holnap kifutó Call Butterfly pozíció, ami éppen ATM. Sokáig hajlamos voltam ugyanannyit nézegetni az osztalékportfólióm, mint az aktív opciós pozíciókat.

Ez nem csak felesleges, de még kontraproduktív is.

Időarányos figyelem

Ma már sokkal tudatosabban allokálom az időmet a pozíciókra függően attól, hogy milyen időtávon gondolkodom. Egy több éves pozira ma már nem nézek rá minden áldott nap.

Az időarányos figyelmemnek köszönhetően az opciós portfólióm elemeit is lejáratig hátralévő idő alapon menedzselem. Minél kevesebb idő van hátra, annál jobban figyelek rá, mert annál inkább esik ki belőle az idő és nő a tőkeáttét, ami által a P/L napi (vagy akár órás) változása egyre erősebb. Ennek megfelelően pl. egy 100 nap múlva lejáró Butterfly delta kitettsége lehet olyan alacsony még, hogy naponta akár rá sem kell nézni.

Ezzel a megközelítéssel jelentős időt és energiát tudok megtakarítani kereskedés során.

Régebben hajlamos voltam arra, hogy több időt töltsek a nyitott pozíciók monitorozásával, mint az új lehetőségek keresésével. Azóta ezt az arányt sikerült egyensúlyba hozni. Ebben sokat segített, hogy indokolatlanul nem monitorozok olyan pozikat, amiket amúgy is évek múlva terveztem zárni.

Használj alert-eket!

Az egészséges időráfordítás kialakításában az alertek szerepe kiemelkedő.

Én kétféle piaci riasztást szoktam alkalmazni:

  • riasztás, amikor egy nyitott pozícióval dolgom van, pl. adott árszinten át kell alakítanom vagy
  • olyan alert, ahol egy új pozíciót nyitnék adott alaptermékben.

Fentiek segítségével kialakítható egy vállalható időkeretek közé szűkített trading tevékenység ami még talán családkompatibilis is:).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tétlenség, aktivitás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-01-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.