Egy pozíció túlzott fontossága

Sok aktív kereskedő követi el azt a hibát, hogy túl nagy hangsúlyt fektet a következő pozíció kiválasztására.

Én is sokáig éltem abban a tévhitben, hogy meg kell találni a következő "tutit", így indokolatlanul túl sok energiát tettem a következő pozíció kiválasztásába és összehasonlíthatatlanul kevesebbet fókuszáltam a kiszállási stratégiára.

Pedig ha jobban belegondolunk akkor a legtöbb esetben nem a belépés hanem a kilépés határozza meg a végeredményt. Egy nagyon profi beszállót is el lehet rontani gyenge kiszállással és fordítva is igaz, egy nagyon rossz beszállót is többé kevésbé helyre lehet hozni vagy legalábbis minimalizálni a veszteséget ha a kiszállás rendben van.

Kiszállás fontossága

Az exit stratégiámon múlik, hogy sokat keresek, keveset keresek, nullás leszek, vesztek vagy sokat vesztek. Ez mind mind a kiszálláson múlik.

A korábbi önmagamon azt vettem észre, hogy a fókusz sokkal inkább a beszállók keresésén volt és amint megtaláltam a következő pozit, kvázi hátradőltem és jóval kevesebb hangsúlyt fektettem az átalakításokra és helyes scale-out lépésekre vagy teljes zárásra. Ez óriási hiba, mert jelentősen befolyásolja a végereményt.

Nem házasodsz össze a pozival...

Másokon is sokszor látom, hogy annyira a tuti pozit keresik, mintha életük párját kellene kiválasztani. Azt érdemes ilyenkor tisztázni, hogy kereskedő vagy befektető az illető. A trader nem a Warren Buffett féle punchcard szerint kell működjön. Buffett punchard módszere arra irányul, hogy a befektető fókuszált döntést tudjon hozni. Azt a kérdést teszi fel, hogy mi lenne ha életében összesen csak 20db pozíciót nyithatna, hogyan választana?

A trading nem befektetés! A trading során a kereskedő számos piaci setup-ot keres és azokból igyekszik profitálni. Egy átlagos swing trader életében több ezer akár tízezer pozíciót is nyithat. Ennek fényében 1-1 pozíció fontosságát túlértékelni teljesen indokolatlan.

Olyan ez mintha minden étterem kiválasztása előtt napokat töltene az ember a vélemények olvasásával. Nem mindegy? Az csak egy ebéd vagy vacsora. Ha nem jött be a hely, legközelebb mész máshova. A trading hasonló. Egy pozi fontossága jelentéktelen. Ha mégsem az, akkor valami gond van a pozíció méretezéssel...

Jusson eszedbe a következő trade keresésekor, hogy nem életed párját keresed.

Belépés előtt gondolni a kilépésre

Következő általános hiba a beszálló után gondolkodni csak azon, hogy mi lesz ha ellenem megy a pozi. Ezt a nyitás előtt kell megtenni. Úgy nem szállhatsz be valamibe, hogy nem tudod, hogy fogsz belőle kiszállni.

A következő pozíció nyitása előtt tedd fel magadnak a kérdést: mi az exit stratégiám? Az alábbi kérdésekre érdemes választ adnod:

  • Mit teszek ha nem indul el, oldalazik?
  • Mit teszek ha ellenem megy?
  • Mit teszek ha jó irányba megy és egyre nagyobb a nyerő?

Ha a kereskedők a kilépésre legalább akkora hangsúlyt fektetnének, mint a beszállók keresésére, más lenne az átlag trader eredménye.

Az Opciós Mesterképző Klubban közzétett éles pozícióm segítségével láthatod, hogyan kezelem én a belépést és milyen kiszállási, átalakítási stratégiákat alkalmazok.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.