Iránymentes kereskedés másképp...

Évekkel ezelőtt a kedvenc opciós stratégiám a fedezetlen határidős iránymentes stratégia volt. Aztán változott a piac és nekem is alkalmazkodnom kellett hozzá.

Még a Covid előtti időkben előszeretettel alkalmaztam a Short Strangle összetett opciós stratégiát határidős alaptermékekre, mint pl. /CL, /NG, stb. Ez egy nagyon egyszerű stratégia volt: adott valószínűségi szintek mellett kiírtam a Call és Put opciót fedezetlenül. Ha oldalazott a termék, szépen termelte a prémiumot, ha ellenem ment akkor pedig különféle fedezési módszerekkel át kellett alakítanom a stratégiát.

Voltak nyugodt időszakok és voltak nagyon stresszesek is. A Covid beköszönte utáni őrült volatilitás számomra túl kockázatossá tette ennek a stratégiának a használatát és a piac inkább trendelt, mint oldalazott, azaz jobban jártam trendkövető opciós stratégiákkal.

SPX - 2022

A 2022-es év ismét hozott változásokat, mert a makrogazdasági kilátások miatt a piac esni kezdett. Nem olyan gyors esés volt, mint anno a Covid, sokkal lassabb, csapkodóbb és elnyújtottabb folyamatot láthattunk eddig idén. Éppen ezért az idei évben több iránymentes jellegű megközelítést alkalmazok, mint a korábbi években. Viszont ezt már nem fedezetlen Short Strangle használatával teszem, hanem a megnövekedett kockázatokat figyelembe véve korlátozott kockázatú stratégiák kombinálásával.

Íme az SPX napos chart-ja, amin jelöltem, hogy az elmúlt 2 hónapban egy elég szűk sávban mozogtunk, folytatódott a volatilis csapkodás.

Calendar & Butterfly

Alábbiakban egy kockázati grafikon példa, ami egy aktuális pozíciómat mutatja. Ebben több Calendar és Butterfly stratégia lett kombinálva SPY-ra. A görbéből látszik, hogyha a SPY 370 és 410 között van lejárat előtt, akkor ez a pozíció többnyire profitot termel. A cikk írásakor éppen középen tartózkodik.

Iránymentes másképp...

Az opciós kereskedés hatalmas előnye, hogy elképesztően rugalmas és csak rajtad múlik, hogyan kombinálod a stratégiákat. A korábbi fedezetlen Short Strangle előnye az egyszerűsége volt, hátránya viszont a korlátlan kockázata. A fenti kockázati grafikonon látható korlátozott kockázatú stratégia nyilván bonyolultabb, de biztonságosabb.

Iránymentes kereskedés során fontos, hogy olyan alapterméket válassz, ami opciós szempontból likvid és rendelkezésre állnak a weekly lejáratok. Nekem ilyen szempontból a kedvenc alaptermékem a fenti stratégiákhoz a SPY és az SPX.

Iránymentes elképzelés kialakítására szépen lehet kombinálni a Calendar, Diagonal és Butterfly opciós stratégiákat. Ilyen jellegű éles pozícióból is elég sokat videóra rögzítek, így az Opciós Mesterképző Klub tagjai tanulhatnak belőle.

A fenti stratégiák kialakításában a GuruScan mindennapos segítség, mert pillanatok alatt megmutatja nekem azokat a spread-eket, amiket adott piaci helyzetben köthetőnek tartok és nem manuálisan kell összebogarásznom a TOS segítségével.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-07-27



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.