USA adóegyezmény: végre egy jó hír!

BRÉKING: Tegnap jelent meg a hír, hogy elfogadták az őszi adócsomagot, ami tartalmazott számunkra fontos és előnyös változtatásokat.

2023.11.22-én a 24.hu írta meg, hogy milyen változtatásokat tartalmazott az adócsomag, amelyet a parlament elfogadott. Kiemelem a számunkra releváns részt.

"A jogszabályban kezelték az USA-magyar egyezmény megszűnése kapcsán keletkező kedvezőtlen jogkövetkezményt, így az értékpapírból és kamatból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó előírásokat, ha a jövedelem juttatója OECD-tagállamban (így pl. az USA-ban) székhellyel rendelkező személy. Egyúttal ellenőrzött tőkepiaci ügylet marad a tranzakció akkor is, ha OECD országban (így pl. USA-ban) tevékenységet folytató befektetési szolgáltató közreműködésével történik."

Mi ennek a hatása ránk nézve?

Ismét jelzem, hogy nem vagyok adószakértő, de a fentiek alapján azt gondolom, hogy továbbra is kereskedhetünk amerikai brókercégeknél (pl. Tastytrade, Tradier, stb) és mivel Amerika OECD tagország, így az ott végzett tevékenységünk ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek (ETÜ) fog minősülni, így az adózása nem fog változni itthon.

Az már egy másik kérdés, hogy az amerikai brókercégek hogyan tekintenek majd ránk, de eddig azt a választ kaptam tőlük, hogy az árfolyamnyereség (capital gains tax) ott fizetendő, ahol az ember él, így itthon. Tehát várhatóan az amerikai brókercég nem von majd nyereségadót, hanem azt itthon fogjuk megfizetni ugyanúgy ahogy eddig.

A fenti hírtől függetlenül természetesen a kettős adóztatást elkerülő egyezmény megszűnik az USA és Magyarország között, így az osztalék forrásadója kint 30% lesz és itthon még +5% fizetendő, azaz az osztalékadó összesen 35% lesz 2024.01.01-től.

Tehát ez a hír az osztalékokra kivetett magas adót nem befolyásolja pozitív írányba, kizárólag az ETÜ kérdéskörét kezelte, de én pont erre vártam.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-11-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.