Szereted a félelmet?

félelem ereje a tőzsdei kereskedésben

Természetes, hogy a félelem minden olyan esetben megjelenik, amikor új dologba fog az ember, mert kezdetben ismeretlen tájakon jár. Ha kikerülsz a komfort zónádból, elkezdesz félni.

 

 

De mégis mi az a komfort zóna?

Azok a minták, élethelyzetek, amiket már begyakoroltál, megszoktál, élsz. Amolyan beidegződések, amikből - annak ellenére, hogy akár kellemetlenek - nehéz kilépni, mert akkor kívül kerülnél a komfort zónádon. A változás félelmet generál, mert ismeretlen területekre evezel.

Alapvető emberi minta, hogy félsz az ismeretlentől. A félelem azonban lehet ösztönző erejű is. Ki hogy éli meg. Ha változni akarsz, szembe kell nézned a félelmeiddel, fel kell őket ismerned és át kell őket alakítanod, hogy a javadat szolgálják.

Ha képes vagy magadról elhinni, hogy meg tudod csinálni és eléggé motivált is vagy, akkor a félelmet idővel a tapasztalat és a tudás legyőzi.

A félelem mindig abból az alap érzésből táplálkozik, hogy nem érzed magadban a tudást, az erőt és a tapasztalatot, hogy valamit megtegyél. A félelem lehet gátoló erő is, de segíthet is abban, hogy felismerd, hogy mit nem tudsz még. Ha képes vagy felismerni, hogy mit nem tudsz, akkor látni fogod, hogy mit kell tanulnod ahhoz, hogy magabiztossá válj, vagyis, hogy eltűnjön a félelmed.

Négyféle kompetencia szint létezik, melyek mindegyikén másképp jelentkezik a félelem érzése:

  • Tudattalan inkompetencia: még azt sem tudod, hogy nem tudod.
  • Tudatos inkompetencia: tudod, hogy mi az amit nem tudsz
  • Tudatos kompetencia: tudod, hogy mi az amit tudsz.
  • Tudattalan kompetencia: amikor már annyira tudod, hogy nem is kell rá figyelned, a véredben van. Olyan érzés mint a vezetés, eleinte nehéz, koncentrálni kell, de később automatikus, tudattalan cselekedetté válik. Gondolom veled is megtörtént már, hogy fogalmad sem volt, hogyan jutottál haza, mert egész úton teljesen máshol jártál gondolatban. Ez a tudattalan kompetencia. Ha ezt a szintet eléred a tőzsdei tapasztalatodban és tudásodban, már nem lesz többé mitől félned.

Ne feledd, ez nem két nap. Erre a szintre a vezetésben sem két nap alatt jutottál el, kellettek hozzá évek, megfelelő számú gyakorlás, izgalmas helyzetek, sikerek, kudarcok.
Ha az első kudarcos helyzetben feladtad volna, most nem tudnál vezetni.

A félelem arra tanít, hogy tanulj, hogy képezd magad, hogy egyre jobb legyél. A piacon soha nem lehetsz elég jó, folyamatos tapasztalatra, tanulásra és változásra van szükséged.
Tehát a félelmet pozitívan kezeld, fogadd el barátodként, mert ha jól használod, akkor a javadat szolgálhatja és segíteni fog az utadon.

A következő témánk a Változás kérdésköre lesz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 80%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-10-09 22:00:00



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.