Momentum és a technikai alakzatok

momentum alakzatok

Az előzőekben láttuk, hogy a momentumnak nagyon komoly szerepe van a kitörésekben. Most azt fogom megmutatni, hogyan lehet technikai alakzattal és a momentummal együtt tradelni.

A kedvenc párosításaim a DT, DB (Double Top, Double Bottom) momentum divergenciával.


Példák momentum divergenciára:

dupla tető momentum divergenciával
Minden együtt állt az eséshez. DT, csökkenő momentum. A belépési szint meghatározása az alábbi módszerrel történik. Az emelkedés kezdetétől a DT alsó pontjára helyezem a trendvonalat. Ha ezt áttöri az ár - mint a példában is - és még a momentum is negatív, akkor short az irány. A pozíciót akkor zárom, amikor a lefelé ívelő momentum vonal kitör a lefelé tartó csatornából.
dupla fenék momentum divergenciával
Hasonló példa, de DB és nem momentum indikátor, hanem RSI, 20-as beállítással. Az eredmény majdnem ugyanaz. DB kialakul, momentum emelkedik. Amikor áttöri a csökkenő trendvonalat az ár, long pozíciót nyitok.
Akkor lépek ki a pozícióból, ha a momentum kiesik a belőle, ami láthatóan május elején következett be.

momentum példa

Itt egy kicsit összetettebb a kép. Most CCI-t használok momentum indikátorként. Látszik, hogy az emelkedő trend közben csökkent a momentum. Amikor a momentum és a trend vonal is letört, short megyek. Majd létrehozok egy csökkenő momentum trendvonalat és amíg ki nem tör pozitív irányba, addig benne vagyok a shortban. Ez a csökkenő trend töretlen volt három hónapig. Amikor áttörte, kiszállok.
A CCI-n lévő zöld és piros nyilakkal nem kell törődni. Azokat a szoftver automatikusan teszi rá, jelezvén, hogy szerinte hol kell short és long menni. Látszik, hogy mennyi "megbízható" jelet adott. A CCI-t sem úgy kell használni, hogy túlvett és túladott szinteknél belépni, az nem működik. Mint látható, ebben a példában nem volt semmilyen konkrét technikai alakzat, csak egy szimpla trendvonal letörés. Ezeket is érdemes figyelni.

momentum kitörés példa

A trend tetején egy konszolidáció kezd kialakulni, közben a momentum esik. Ahol áttöri a horizontális támaszt, ott short megyek. Amint a momentum trendvonal kitör, kiszállok a poziból. Ez július elején történt meg.


Azt hiszem, hogy fenti példákból sikerült röviden érzékeltetni a momentum és az ár kapcsolatát a trading során. Fontos a momentum, fontos annak iránya és a divergencia. Kombinálható technikai alakzatokkal, támasz és ellenállás szintekkel, trendvonalakkal, stb. Az alkalmazás változatossága kizárólag a tradertől függ, vagyis tőled. Rajtad múlik, hogy mennyire kreatívan tudod a fenti elemeket kombinálni.

Tanulság:
- A momentum indikátor technikai alakzatokkal kombinálva nyerő páros tud lenni.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.