Piaci indikátorok - IV. rész

Piaci indikátorok

Folytatom az előzőekben megkezdett piaci indikátorok sorozatomat. Jelen cikkemben a TIKI, TICK, TRIN piaci indikátorokkal ismerkedhetsz meg.

A Bullish Percent Index-et (BPI) mégsem részletezem, mert az nem szervesen kapcsolódik ehhez a témához és másfajta charting megoldás az alapja. Későbbiekben esetleg még szóba kerülhet. Még mielőtt nagyon belemennénk a témába, el kell meséljem a tőzsdézésem ezen szakaszát. Ekkor már túl voltam a technikai elemzések megtanulásán és a figyelmem a piaci indikátorok felé fordult.

Elsősorban azért tettem ezt, mert próbáltam valami jelet találni arra, hogy merre fog menni a piac. Arra már rájöttem, hogy a hírek sok esetben manipuláltak, és semmi közük az árak valós mozgásához. Eddig a pontig nagyon sok időmet töltöttem hírek olvasásával, de semmivel sem voltam sikeresebb, mint hírek nélkül, sőt. Szóval kerestem a jeleket, megismerkedtem az összes fontosabb piaci indikátorral. Egy dolog viszont nagyon jól jött volna abban az időben, ha segített volna valaki. Nem tudtam senkire sem támaszkodni. Sok-sok netes portálon megtaláltam az indikátorok leírását, de senki sem volt, aki segített volna adott szituációban azokat megfelelően alkalmazni. Az az egy tőzsdei tanfolyam ahol életemben voltam, elég felületesen mesélte el ezeket. Sosem szégyen segítséget kérni, főleg nem a kezdetekben. Remélem, hogy az oldalam létrehozásával és a segítségem felajánlásával neked már könnyebb lesz... 


Vissza a témához. Vegyük szépen sorba a fenti négy indikátort. Valójában a TIKI, TICK, TRIN nem hagyományos indikátor, de hamarosan tiszta lesz, hogy miért.

TIKI

Folyamatosan frissített adat napközbeni kereskedéshez. Azt mutatja meg, hogy a Dow Jones index 30 részvényéből adott időpillanatban mennyi tartózkodik negatív, illetve pozitív tartományban. Daytrading során tökéletesen követhető a Dow indexben szereplő részvények kereskedési szentimentje.
+/- 30-as értékek között mozoghat, hiszen ennyi részvény van az indexben. +25 fölött óriási az optimizmus, korrekció következhet akár napon belül is, -25-nél ugyanennek a fordítottja.

TICK

Ugyanaz mint a TIKI, csak az NYSE tőzsdén forgó részvényekre végzi el a számítást. Általában +/- 600 között mozog. Ha eléri a +/- 1000-et akkor érdemes elkezdeni gyanakodni, fordulhat a piac, vagy csak bekapcsolták a program trading rendszereket... NYSE-hez tartozó TICK chartja:
TICK chart

TRIN (Arm's index)


TRIN= (A/D) / (emelkedő volumen / csökkenő volumen)
Vagyis az értékét úgy számítják, hogy az A/D értékét elosztják az emelkedő és csökkenő volumen hányadosával. Nagyon hasznos indikátor, mert figyelembe veszi a volument is. Inverz kapcsolata van a piaccal. Ha nagyon magas az értéke, akkor mindent adnak, ha nagyon alacsony, akkor mindent megvesznek. Általában 0,9-1 között szokott tartózkodni. 0,5 alatt bármit, bármilyen áron megvesznek, túlzott optimizmus uralkodik a piacon. 3 fölött vérengzés van, mindenki ad el. Ezen extrém értékeknél érdemes a korrekciót figyelni és azt megjátszani. NYSE-hez tartozó TRIN chartja:
TRIN chart

Jelen cikkemmel egyelőre zárom a piaci indikátorok sorozatomat. Az elmúlt négy fejezetben megismerkedhettél a legalapvetőbb piaci indikátorokkal, amelyek segítségével egy áttekintő képet kaphatsz a piacon zajló eseményekről és a mögöttes szentimentről. Érdemes ezekkel az indikátorokkal kísérletezni, mert nagyon sokat segíthetnek a trend és a fordulópontok meghatározásában. 

Tanulság:
- TIKI, TICK, TRIN nem klasszikus piaci indikátorok, hanem ún. market internals-ok és kiválóan használhatók túladott és túlvett állapotok beazonosítására.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 85%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-01-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.