Miért imádom ennyire az opciós kereskedést?

opciós tőzsdei kereskedés előnyei

Az előző cikkben elkezdtelek bevezetni az opciók világába. Most elmesélem, hogy én miért imádom ennyire, mik az előnyei és természetesen a hátrányokról is beszélnünk kell.

A szimpla részvénykereskedéssel fogom összehasonlítani az opciók használatát, mert a részvények kereskedésében alapszinten többen járatosak.

Az opciós kereskedés legnagyobb előnyei


1. kevesebb alaptőkét igényel

Általában a részvényopciók a valódi részvénypapírok árainak töredékét teszik ki. Ha arra spekulálsz, hogy az árfolyam felfelé fog menni, akkor megveszed a megfelelő (erről majd még később) vételi opciót és ha tényleg megtörtént az elmozdulás, akkor kisebb beruházással részt tudtál venni a mozgásban. Vagyis sokkal alacsonyabb pénzzel, arányosan magasabb hozamot tudsz elérni.

2. biztosíték (protection)
Ha mégiscsak úgy döntesz, hogy szükséged van részvényre, vagy éppen már rendelkezel vele, akkor Put, azaz eladási opció vételével egyfajta biztosítást tudsz venni a részvényednek. Ha a papír esik, a Put opció felértékelődik és ezáltal a papíron elszenvedett veszteséget ellensúlyozza, valamint adott céláron biztosan eladhatod a papírod, mindegy mi az aktuális piaci ár, vagyis alulról be tudod magad biztosítani. Ennek a működéséről későbbi cikkekben bőven fogok mesélni. Az opció alapvetően alacsonyabb kockázatot hordoz, mint a részvény, mert alacsonyabb bekerülési értéke mellett maximum annyit veszíthetsz, amennyiért megvetted.

3. tőkeáttétel (leverage)
Potenciálisan magasabb %-os nyereség érhető el egy opciós ügyleten, mint egy részvényvásárlás esetében. Vegyünk egy példát:
XYZ cég részvénye jelenleg 50-en forog. A vételi opció (Call) aminek a célára 55 és a lejárati ideje 45 nap, 2-be kerül. Tegyük fel, hogy az opciós trader 20%-os elmozdulásra számít. Ahhoz, hogy továbbmenjünk, tudnunk kell, hogy egy opció 100 részvény eladására vagy megvásárlására biztosít jogot. Vagyis ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani az opció és részvény vásárlást, 1db opciót 100db részvény megvásárlásával kell összehasonlítanunk.
Tehát 100x50=5000, ennyit kell befektetnie a részvényvásárlónak. Ha tényleg sikerült 45 napon belül elérni az elmozdulást, akkor 6000-ért el tudja adni, vagyis keresett rajta 1000-et, az eredeti összeg 20%-át.

Ha ugyanezt megteszi a 2-es opcióval és valóban 45 napon belül megtörténik a várt elmozdulás (nem veszti érvényét az opció), akkor a 2-es opció lejáratkor 5-öt fog érni (mivel a papír 60 és az opció célára 55 volt és már nincs benne időérték, volatilitás, stb - ezekről majd később). Vagyis ez esetben az opció tulajdonosa eladhatja az opciót 5-ért,  tehát  150% hasznot realizált az üzleten, amellett, hogy csak 2-t kockáztatott. Az egyik esetben a haszon 20% volt a másik esetben 150% és a kockázat mértéke is alacsonyabb volt az opció esetében, hiszen a befektetett összeg jóval alacsonyabb.
A tőkeáttétel mértéke attól függ, hogy mennyire távoli opciót kötsz és milyen céláron, de ezt is később el fogom mesélni.

4. széleskörű stratégiák alkalmazása
Opciók segítségével számtalan kereskedési stratégia kialakítható. Léteznek a jól definiált standard stratégiák, de saját magadnak is kitalálhatsz egyedien működő megoldásokat. Az alap stratégiák segítségével bármilyen piaci mozgást le tudsz követni. Játszhatsz emelkedésre, esésre, oldalazásra, volatilitás csökkenésre, emelkedésre, stb. A részvénypiacon például lehetetlen arra játszani, hogy egy adott papír a lejáratig mondjuk 40 és 50 között lesz, ha igen, akkor profitálsz. De ez csak egy a több tíz különböző esetből, amiket opciók segítségével megjátszhatsz.

Na de mik a hátrányai?

Az opciós kereskedés sokkal bonyolultabb és összetettebb mint a részvény. A részvény esetében egy dolgot kell csak figyelni, hogy az elmozdulás a kívánt irányba történjen meg. Az opció árát számos egyéb tényező is befolyásolja, mint például a hátralévő idő, a volatilitás, az elmozdulás mértéke és iránya, stb. Mivel az opciók alapból tartalmaznak tőkeáttételt, ezért jóval nagyobb %-os veszteséget lehet elkönyvelni egy ellenirányú elmozdulás esetén mint azt a részvény esetében lehetne. Emellett az opciónál még az az eset is fennállhat, hogy amennyiben rosszul lett megválasztva a célár és lejárat akkor annak ellenére, hogy a részvény a megfelelő irányba mozdul, az opció mégis veszít az értékéből.

Az opciós kereskedés nem való mindenkinek, mert komplex és átfogó. Sokkal intenzívebb monitorozást igényel, azonban jóval magasabb hozammal kecsegtet, alacsonyabb és könnyebben kezelhető kockázati szint mellett.

Sokan mesélték, hogy különféle tőzsdeiskolákban elrettentették őket az opciózástól. Jómagam is ezt hallottam még régen. Nem akartam elhinni, ezért utánajártam a dolognak. Az opciók megtanulása nem könnyű, ezt előre vetítem, de nem is kell hozzá Nobel díjas tudósnak lenned. Nekem ZÉRÓ pénzügyi és gazdasági végzettségem volt, mikor elkezdtem. Józan ésszel, sok tanulással és gyakorlással sikerült ezt a területet sikeresen elsajátítanom. Ha megvan benned az elszántság és a kitartás, sikerülni fog. Miért ne sikerülhetne?

Azt mindenképp látnod kell, hogy az opciók használata olyan ütőképes eszköz a kezedben, amivel könnyedén tudod a különböző piaci helyzeteket lekezelni, a kockázatokat menedzselni. Ezekről fogok bővebben mesélni az elkövetkezendő jónéhány blogbejegyzésben.

Tanulság:
- Az opcióktól nem kell félni, nagyon ütőképes eszközök a piaci mozgások követésére.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-02-03Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.