Tőkeáttételes ETF - óvatosan!

tőkeáttételes ETF

Egy korábbi cikkemben már írtam részletesen az ETF-ekről. Akkor nem fejtettem ki részletesen a tőkeáttételes verziókban rejlő veszélyeket és lehetőségeket.

 

 

Tőkeáttétel szempontjából jelenleg háromféle ETF létezik

  • szimpla: adott szektor, index papírjainak mozgását követi le "egy az egyben",
  • dupla (ultra): 2x-es elmozdulást produkál a hozzá kötött alaptermék 1x-es mozgása esetén,
  • tripla: 3x-os mozgást produkál a hozzá kötött alaptermék 1x-es elmozdulása esetén.


A tőkeáttételes jelenségben rejlő veszélyek bemutatására az XLF financial sector szimpla ETF-et választottam. Ez az ETF a pénzügyi szektor teljesítményét követi egy termékként. Nézzük milyen ultra és tripla ETF-ek követik ennek a mozgását:
- Ultrashort: SKF - alaptermék(XLF) 1%-os esése SKF 2%-os emelkedését eredményezi,
- Ultralong: UYG - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése UYG 2%-os emelkedését eredményezi,
- Bear 3x: FAZ - alaptermék(XLF) 1%-os esése FAZ 3%-os emelkedését eredményezi,
- Bull3x: FAS - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése FAS 3%-os emelkedését eredményezi,

Az alábbi táblázatban három féle piaci környezetet szimulálok:
- alacsony volatilitás,
- közepes volatilitás,
- magas volatilitás.

A szimuláció 10 egymást követő nap kereskedését mutatja be és a 10. nap végén elért %-os változást a különböző tőkeáttételes verziók esetében.

Elöljáróban csak annyit, hogy feltételeznéd, hogy egy nagyon volatilis 10 nap esetén az XLF 10%-os esése esetén a Bear3x-es FAZ is esett és nem emelkedett? Figyelem: esett és nem emelkedett, pedig 30%-ot kellett volna emelkednie a "szabály" szerint. Döbbenet! Sok emberrel beszéltem, aki nem értette miért bukott a tőkeáttételes ETF-en, amikor profitálnia kellett volna. A táblázatból most megtudhatod!

Íme a táblázat:

tőkeáttételes ETF

(A táblázat Excel verzióban innen tölthető)

Értelmezzük egy kicsit a táblázatot:
- Alacsony volatilitás: az XLF 5%-ot emelkedett alacsony volatilitás mellett és ennek megfelelően a tőkeáttételes ETF-ek is közel 10% és 15%-ot változtak annak megfelelően, hogy 2x-es vagy 3x-os volt az áttét.
- Közepes volatilitás: enyhén volatilisebb 10 napos kereskedést követően az XLF 2,75%-ot emelkedett. A tőkeáttétes ETF-ek esetében viszont már látszik eltérés. Elvileg 5,5% és 8,25% kellene legyen a 2x-es és 3x-os tőkeáttétetes ETF változása. Itt már látszik, hogy vannak eltérések. Míg az UYG alatta maradt a 2x-es szintnek, addig az SKF felette teljesített. Ugyanez a helyzet a FAS és FAZ esetében. FAZ jóval a 8,25% felett teljesített.

Nézzük a legmegdöbbentőbb esetet:
- Magas volatilitás: őrült volatilitás mellett (ami manapság nem ritka) 10 nap alatt XLF -10,99%-ot esett. Ugyebár ennek megfelelően a 2x-es 21,98%-ot a 3x-os 32,97%-ot kellene változzon. Sajnos a valóság nem ennyire egyszerű. UYG közel van az elvárt szinthez a maga -26,9%-os csökkenésével, de az SKF esetén elég érdekes szám látszik. XLF esett, közben a short ETF 2,6%-ot emelkedett. Hogy is van ez? Elvileg a szabály szerint az SKF-nek 21,98%-ot kellett volna emelkednie, hiszen XLF 1%-os esése esetén 2%-ot emelkedik. Ezzel szemben csak 2,6%-ot emelkedett.
Ennél még extrémebb a helyzet a 3x-os áttét esetén. FAS -45,64%-ot esett, pedig "csak" 32,97%-ot kellett volna. Ezzel szemben a short verzió, FAZ -5,81%-ot esett, annak ellenére, hogy 32,97%-ot kellett volna emelkednie!!!
Figyelem: a FAZ ami az XLF short ETF-je nem emelkedett, hanem esett XLF esése esetén egy magas volatilitású piacon.
Matematikailag nagyon egyszerűen alátámasztható pszichésen azonban nehéz ezt feldolgozni:)

Érdemes a fenti táblázaton egy kicsit töprengeni, mielőtt az ember beleugrik egy tőkeáttételes ETF vásárlásba. 

Tanulság:
- A tőkeáttételes ETF %-os változása más-más volatilitású környezetben jelentősen eltérő lehet. Óvatosan!


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.