Mi történik az utolsó napokban?

Mi történik az opció lejárata előtt?

Az opciós könyvek úgy tanítják a kezdőknek - megjegyzem teljesen jogosan - hogy opciós vételkor az utolsó 30 napban már ne tartsák az opciót, szálljanak ki belőle.

Ennek a legfőbb oka, hogy az utolsó 30 napban értéktelenedik el a leggyorsabban az opció. Lássuk be, a kezdőknél ez tényleg egy hasznos irányelv. Eljött az utolsó 30 nap, szállj ki. Ha meg veszel, min. legyen benne 60-90 nap. Ez az alapelv.

Tegyük fel, már nem vagyunk kezdők és bele merünk vágni lejárat előtti vásárlásokba. Itt ugyebár a kockázat elég extrém is tud lenni, azonban a profit sem gyenge:)
Az alábbi screenshot-okat az októberi lejárat utolsó hetében készítettem. Nézzük meg ezeket, mit tanulhatunk belőlük.

SPY októberi lejárat előtt 2 nappal. Napi SPY emelkedés +1.7%

opciós lejárat előtt

Mit is látunk az ábrán?

Kint vannak az általam használt legfontosabb opciós mezők, aminek a legelején látod a "% Change" mezőt. Ez azt mutatja, hogy az adott opció mennyit változott az adott napon. Mint látjuk a vizsgálat idején a SPY árfolyama 109.31 volt. A 109-es ATM Call értéknövekedése 209% volt aznap. Ahogy megyünk ki egyre OTM-ebb irányba, az emelkedés annál nagyobb. Vagyis pl. egy 113-as Call opció 600%-ot emelkedett egy azaz egy nap alatt!!! Ez a nem semmi. Pedig az alaptermék elmozdulása nem volt nagy, az 1.7% elég átlagosnak számít a SPY esetében. Látszik az októberi lejáratnál, hogy 2 nap volt még hátra. Ahogy megyünk egyre ITM-ebb irányba, egyre csökken a %-os változás. A 106-os már "csak" 84%-ot emelkedett. Természetesen ez sem rossz...
Most nézzük meg a novemberi lejáratot. Hasonlítsd össze, hogy ugyanezek az opciók mennyit változtak. Látszik, hogy a 113-as csak 72%-ot ment, míg a 106-os csak 33%-ot, míg a 109-es 46%-ot.

Miből adódik a különbség? Az időértékből természetesen!Összehasonlítva:

Strike (Call)
Október %
November %
106
84%
33%
109
209%
46%
113
600%
7

Egy másik példa: CNO ami napon belül 30%-ot emelkedett:

opciós lejárat előtt

Ugyanaz az elv megfigyelhető itt is. Az októberi 6-os ATM opció értéknövekedése 1.000% volt napon belül. Wow, 1.000% - nem gyenge:). Ugyanez novemberben "csak" 216%-ot emelkedett. Az ok természetesen itt is az időértékben keresendő.

Ugye azért azt is látni kell, hogyha nem jön be a kívánt elmozdulás, akkor a veszteség mértéke óriási lehet. A következő cikkemben azt mutatom be, hogy mi történik az utolsó napokban az opciókkal, ha NEM történik szignifikáns elmozdulás.

Tanulság:
- Ugyan az utolsó 30 nap kockázatos, de nagyon profitábilis.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.