Mi történik az utolsó napokban?

Mi történik az opció lejárata előtt?

Az opciós könyvek úgy tanítják a kezdőknek - megjegyzem teljesen jogosan - hogy opciós vételkor az utolsó 30 napban már ne tartsák az opciót, szálljanak ki belőle.

Ennek a legfőbb oka, hogy az utolsó 30 napban értéktelenedik el a leggyorsabban az opció. Lássuk be, a kezdőknél ez tényleg egy hasznos irányelv. Eljött az utolsó 30 nap, szállj ki. Ha meg veszel, min. legyen benne 60-90 nap. Ez az alapelv.

Tegyük fel, már nem vagyunk kezdők és bele merünk vágni lejárat előtti vásárlásokba. Itt ugyebár a kockázat elég extrém is tud lenni, azonban a profit sem gyenge:)
Az alábbi screenshot-okat az októberi lejárat utolsó hetében készítettem. Nézzük meg ezeket, mit tanulhatunk belőlük.

SPY októberi lejárat előtt 2 nappal. Napi SPY emelkedés +1.7%

opciós lejárat előtt

Mit is látunk az ábrán?

Kint vannak az általam használt legfontosabb opciós mezők, aminek a legelején látod a "% Change" mezőt. Ez azt mutatja, hogy az adott opció mennyit változott az adott napon. Mint látjuk a vizsgálat idején a SPY árfolyama 109.31 volt. A 109-es ATM Call értéknövekedése 209% volt aznap. Ahogy megyünk ki egyre OTM-ebb irányba, az emelkedés annál nagyobb. Vagyis pl. egy 113-as Call opció 600%-ot emelkedett egy azaz egy nap alatt!!! Ez a nem semmi. Pedig az alaptermék elmozdulása nem volt nagy, az 1.7% elég átlagosnak számít a SPY esetében. Látszik az októberi lejáratnál, hogy 2 nap volt még hátra. Ahogy megyünk egyre ITM-ebb irányba, egyre csökken a %-os változás. A 106-os már "csak" 84%-ot emelkedett. Természetesen ez sem rossz...
Most nézzük meg a novemberi lejáratot. Hasonlítsd össze, hogy ugyanezek az opciók mennyit változtak. Látszik, hogy a 113-as csak 72%-ot ment, míg a 106-os csak 33%-ot, míg a 109-es 46%-ot.

Miből adódik a különbség? Az időértékből természetesen!Összehasonlítva:

Strike (Call)
Október %
November %
106
84%
33%
109
209%
46%
113
600%
7

Egy másik példa: CNO ami napon belül 30%-ot emelkedett:

opciós lejárat előtt

Ugyanaz az elv megfigyelhető itt is. Az októberi 6-os ATM opció értéknövekedése 1.000% volt napon belül. Wow, 1.000% - nem gyenge:). Ugyanez novemberben "csak" 216%-ot emelkedett. Az ok természetesen itt is az időértékben keresendő.

Ugye azért azt is látni kell, hogyha nem jön be a kívánt elmozdulás, akkor a veszteség mértéke óriási lehet. A következő cikkemben azt mutatom be, hogy mi történik az utolsó napokban az opciókkal, ha NEM történik szignifikáns elmozdulás.

Tanulság:
- Ugyan az utolsó 30 nap kockázatos, de nagyon profitábilis.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-10-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.