A jól "belőtt" strike fontossága

jól kiválasztott strike

Az előző néhány cikkben láttuk, hogy mit jelent az utolsó napokban kereskedni, illetve milyen hatást gyakorol az oldalazás a megvett opciókra.

Azon túl, hogy az időérték hatása jelentős, még egy további szempontot is fejben kell tartani és ez a megválasztott strike maga. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen strike-ot kötünk, főleg az utolsó 30 napban. Azt tudjuk, hogy az opciók tőkeáttétele az utolsó 30 napban exponenciálisan nő, ahogy az időérték csökken. Minél közelebb vagyunk a lejárathoz, annál nagyobb lesz a tőkeáttét az esetleges elmozdulás esetén történő profit vagy veszteség.

A "helyes" strike kiválasztásánál figyelembe kell venni a Greeks szempontokat is. Pl. mekkora a Gamma értéke, vagyis milyen gyorsan mozdul az éppen ATM opció ITM vagy OTM irányokba. Azaz más szóval mennyire gyors lesz a Delta változása a magas Gammán keresztül. A magas Gamma ugyebár a Delta instabilitását mutatja. Az utolsó időkben - ha keresni is akarunk - akkor célszerű olyan strike-ot választani, aminek magas a Gammája, hiszen az gyorsan változó lesz. Ez persze kétélű fegyver, de ezt már tárgyaltuk. Álljon itt 1-2 példa a kérdés szemléltetésére. Az alábbi példák 1-2 nappal lejárat előttiek.

BAC -4.64% - Put opciók

put opció lejárat előtt

Érdekes módon az egyik strike (18) felértékelődőtt +91%, míg a 17-es elvesztette az értékének 87.5%-át. Nagyon nem mindegy...

GE -4.23% - Put opciók

put opció lejárat előtt

Hasonlóan érdekes példa mint a fenti, ugyanazt a jelenséget látjuk, csak egy másik papír esetében.

Íme egy extrém példa: ICE, +7.73% - Call

call opció lejárat előtt


Nyitáskor 99 volt még csak az árfolyam, vagyis a 100-as Call még OTM volt. A nagy emelkedés hatására gyorsan ITM lett belőle és ez látszik a %-os eredményen is. +1275% profitot termelt napon belül!!!

Képzeld csak el mi lett volna, ha nagy magabiztosan előző nap naked shortban megjátszod a 100-as Call-t...:)

AMZN +26% - Call

call opció lejárat előtt


Amazon a gyorsjelentést követően a következő havi lejárattal. Itt sem rosszak a %-ok. A 135-os Call +8400%!!!

Tanulság:
- Ha az utolsó napokban vételre szánod a fejed, nagyon járd körül melyik strike-ot veszed meg!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 85%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-11-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.