A jól "belőtt" strike fontossága

jól kiválasztott strike

Az előző néhány cikkben láttuk, hogy mit jelent az utolsó napokban kereskedni, illetve milyen hatást gyakorol az oldalazás a megvett opciókra.

Azon túl, hogy az időérték hatása jelentős, még egy további szempontot is fejben kell tartani és ez a megválasztott strike maga. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen strike-ot kötünk, főleg az utolsó 30 napban. Azt tudjuk, hogy az opciók tőkeáttétele az utolsó 30 napban exponenciálisan nő, ahogy az időérték csökken. Minél közelebb vagyunk a lejárathoz, annál nagyobb lesz a tőkeáttét az esetleges elmozdulás esetén történő profit vagy veszteség.

A "helyes" strike kiválasztásánál figyelembe kell venni a Greeks szempontokat is. Pl. mekkora a Gamma értéke, vagyis milyen gyorsan mozdul az éppen ATM opció ITM vagy OTM irányokba. Azaz más szóval mennyire gyors lesz a Delta változása a magas Gammán keresztül. A magas Gamma ugyebár a Delta instabilitását mutatja. Az utolsó időkben - ha keresni is akarunk - akkor célszerű olyan strike-ot választani, aminek magas a Gammája, hiszen az gyorsan változó lesz. Ez persze kétélű fegyver, de ezt már tárgyaltuk. Álljon itt 1-2 példa a kérdés szemléltetésére. Az alábbi példák 1-2 nappal lejárat előttiek.

BAC -4.64% - Put opciók

put opció lejárat előtt

Érdekes módon az egyik strike (18) felértékelődőtt +91%, míg a 17-es elvesztette az értékének 87.5%-át. Nagyon nem mindegy...

GE -4.23% - Put opciók

put opció lejárat előtt

Hasonlóan érdekes példa mint a fenti, ugyanazt a jelenséget látjuk, csak egy másik papír esetében.

Íme egy extrém példa: ICE, +7.73% - Call

call opció lejárat előtt


Nyitáskor 99 volt még csak az árfolyam, vagyis a 100-as Call még OTM volt. A nagy emelkedés hatására gyorsan ITM lett belőle és ez látszik a %-os eredményen is. +1275% profitot termelt napon belül!!!

Képzeld csak el mi lett volna, ha nagy magabiztosan előző nap naked shortban megjátszod a 100-as Call-t...:)

AMZN +26% - Call

call opció lejárat előtt


Amazon a gyorsjelentést követően a következő havi lejárattal. Itt sem rosszak a %-ok. A 135-os Call +8400%!!!

Tanulság:
- Ha az utolsó napokban vételre szánod a fejed, nagyon járd körül melyik strike-ot veszed meg!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 85%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.