Feladni Vagy Továbbmenni?

Feladni Vagy Továbbmenni?

Tudtad, hogy nem csak a vesztesek adják fel? Tudtad, hogy a sikeres emberek tudják mikor kell egy adott helyzetből kilépni?

Nézd meg a bal oldali képet (forrás: Seth Godin, The Dip). Zseniálisan kifejezi azt, ahogy fejlődünk egy adott területen, bármi is legyen az.

Gondolj csak vissza azokra az időkre, amikor elkezdtél kereskedni. Eleinte hihetetlen tempóban fejlődtél, hiszen annyi volt az információ, hogy nem volt más választásod, mint megemészteni és feldolgozni. Faltad a könyveket, írásokat, oldalakat és gyakoroltál és néhány hónap alatt megértetted mit és hogyan "kellene" kereskedned...

Majd eljött az a pont, amikor a meglévő tudásod ellenére nem tudtál továbbfejlődni, sőt inkább megindult lefelé a szekér (the dip). Ekkor nyilván nem egyszer gondolkoztál el azon, hogy vajon neked való-e ez az egész. Többnyire nem adtad fel, de voltak elbizonytalanodásaid. Ha kitartó voltál mentél tovább, de még mindig elmaradt a várva várt eredmény... Ez nem a Te hibád! Így működünk. A kezdeti fejlődés egy időre megtorpan és csak azok érik el a kiemelkedő eredményeket, akik ezen átlendülve képesek beleadni apait-anyait és addig menni, míg el nem érik a kitűzött célt - feltéve ha jó úton járnak... ha jó úton járnak... ha jó úton járnak... ha jó úton járnak...

Te felismered, ha egyáltalán nem neked való az az út, amin éppen jársz? 

Sajnos tévesen terjedt el a mondás miszerint a győztesek sosem adják fel és akik feladják sosem győzhetnek. Át kell fogalmazni: a győztesek tudják mikor kell kilépni. Meg tudják ítélni, hogy az adott terület nekik való-e vagy sem, azaz, hogy van-e értelme még több energiát beletolni valamibe ami lehet, hogy egy óriási zsákutca.

Te tudod mikor kell kilépni vagy mikor kell valami mellett a végletekig kitartani?

Sajnos arra nem tanítottak meg az iskolában, hogy felismerjük mikor kell valamiből kilépni. Számos olyan helyzet volt az életemben, amikor sokkal tovább voltam "beragadva" egy helyzetbe, mint kellett volna. Persze erre is csak később jöttem rá, de a felismerés magával ragadó volt. Kialakítottam magamban egy képességet arra, hogy meg tudjam állapítani mi való nekem és mi az ami nem, azaz tudjam, hogy mikor kell egy adott helyzetből kilépni (pl. egy tőzsde stratégia)! Ez nem elmenekülés és nem feladás, egyszerűen csak bölcs döntés. Ahogy Steve Jobs is mondta: azt meghatározni mivel NE foglalkozz legalább annyira fontos, mint azt, hogy mivel foglalkozz!

Tőzsdei hasonlattal élve nem kellene sosem beleszeretned egy adott poziba, amikor egyértelműen látszik, hogy a piac nem az irányodba megy és veszteséget veszteségre halmozol. Tudni kell mikor kell abbahagyni és azt is, hogy mikor érdemes folytatni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 75%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2012-05-07 10:31:31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.