Futures vs. ETF - Te Érted?

futures vagy ETF

Az opciós piac egyik nagy erőssége a fedezeti ügyletek kezelése. Ahhoz, viszont hogy tudd mivel kell fedezned, tisztában kell lenned az alaptermék összefüggésekkel.

Jelen cikkemben bemutatom a két legaktívabb futures és ETF termék közti összefüggést. Ennek megértése nem csak akkor feltétlen szükséges, ha opciókkal kereskedsz, hanem akkor is ha határidőzöl. Az a gyanúm, hogy sok kezdő úgy kereskedi a határidőt, hogy azzal nincs tisztában, hogy ténylegesen mekkora dollár érték van kockáztatva, azaz angolul mi a notional value-ja az adott termékben. Ezekhez meg kell érteni a tick size és multiplier fogalmát is. Az alábbi táblázatban bemutatom az S&P és Nasdaq futures és azok ETF-jei közti összefüggést.

Futures vagy ETF?

futures vagy ETF

 

Egy kis magyarázat a táblázathoz: /NQ = Nasdaq futures, /ES = S&P500 futures, QQQ = Nasdaq ETF, SPY = S&P500 ETF. Tick size azt határozza meg, hogy mekkora a legkisebb elmozdulás dollár értéke. A multiplier pedig az 1 kontraktus értékét dollárban. Azaz 1db /NQ értéke 3720*20 = 74.400. Tehát az aktuális piaci árat megszoroztam a multiplier-rel, ami megadta a kontraktus valós dollár értékét.

Ebből elég egyértelműen kiderül az, hogyha valaki beköt 1db /NQ short futures pozíciót, az olyan, mintha 800db QQQ ETF-et shortolna. Vagy ha valaki /ES futures-t vett, az olyan mintha vett volna 500db SPY ETF-et. Természetesen egészen más a két termék közti margin követelmény, de célszerű tisztában lenni a köztük lévő összefüggésekkel.

Melyikkel vagy komfortos?

Ha pl. nyugodtan beshortolsz 1db /NQ futures-t de nem vagy komfortos azzal az érzéssel, hogy 800db QQQ-t shortolj, akkor gondold át ismét a pozíciót, ugyanis a két érték egy és ugyanaz. Persze a /NQ short margin követelménye jóval alacsonyabb, így sokkal többen merik bevállalni, de sajnos tisztában kell lenned a kontrollált dollárt értékkel is ahhoz, hogy értelmes döntést tudj hozni kockázati oldalról.

Ennek megértése akkor is nagyon fontos, ha opciózol, hiszen nagyon nem mindegy, hogy /NQ-ra veszed az opciót vagy QQQ-ra és abból mekkora mennyiségre. Itt jön képbe a delta hedge fedezeti metódus, de ez már egy másik témakör.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 84%

Tags: ETF,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-03-06



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.