Futures vs. ETF - Te Érted?

futures vagy ETF

Az opciós piac egyik nagy erőssége a fedezeti ügyletek kezelése. Ahhoz, viszont hogy tudd mivel kell fedezned, tisztában kell lenned az alaptermék összefüggésekkel.

Jelen cikkemben bemutatom a két legaktívabb futures és ETF termék közti összefüggést. Ennek megértése nem csak akkor feltétlen szükséges, ha opciókkal kereskedsz, hanem akkor is ha határidőzöl. Az a gyanúm, hogy sok kezdő úgy kereskedi a határidőt, hogy azzal nincs tisztában, hogy ténylegesen mekkora dollár érték van kockáztatva, azaz angolul mi a notional value-ja az adott termékben. Ezekhez meg kell érteni a tick size és multiplier fogalmát is. Az alábbi táblázatban bemutatom az S&P és Nasdaq futures és azok ETF-jei közti összefüggést.

Futures vagy ETF?

futures vagy ETF

 

Egy kis magyarázat a táblázathoz: /NQ = Nasdaq futures, /ES = S&P500 futures, QQQ = Nasdaq ETF, SPY = S&P500 ETF. Tick size azt határozza meg, hogy mekkora a legkisebb elmozdulás dollár értéke. A multiplier pedig az 1 kontraktus értékét dollárban. Azaz 1db /NQ értéke 3720*20 = 74.400. Tehát az aktuális piaci árat megszoroztam a multiplier-rel, ami megadta a kontraktus valós dollár értékét.

Ebből elég egyértelműen kiderül az, hogyha valaki beköt 1db /NQ short futures pozíciót, az olyan, mintha 800db QQQ ETF-et shortolna. Vagy ha valaki /ES futures-t vett, az olyan mintha vett volna 500db SPY ETF-et. Természetesen egészen más a két termék közti margin követelmény, de célszerű tisztában lenni a köztük lévő összefüggésekkel.

Melyikkel vagy komfortos?

Ha pl. nyugodtan beshortolsz 1db /NQ futures-t de nem vagy komfortos azzal az érzéssel, hogy 800db QQQ-t shortolj, akkor gondold át ismét a pozíciót, ugyanis a két érték egy és ugyanaz. Persze a /NQ short margin követelménye jóval alacsonyabb, így sokkal többen merik bevállalni, de sajnos tisztában kell lenned a kontrollált dollárt értékkel is ahhoz, hogy értelmes döntést tudj hozni kockázati oldalról.

Ennek megértése akkor is nagyon fontos, ha opciózol, hiszen nagyon nem mindegy, hogy /NQ-ra veszed az opciót vagy QQQ-ra és abból mekkora mennyiségre. Itt jön képbe a delta hedge fedezeti metódus, de ez már egy másik témakör.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 84%

Tags: ETF,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.