Kognitív Disszonancia Redukció

Kognitív Disszonancia Redukció

Sokszor hangzik el, hogy a tőzsdei siker 90% pszichológia. Ez mind szép és jó, de tudsz ezzel bármit is kezdeni? Nézzük meg az egyik legnyomasztóbb jelenséget a kereskedés során.

Ez nem más mint a kognitív disszonancia. Sokat lehet ennek elméletéről olvasni, de ezzel most inkább nem fárasztalak. A lényeg az, hogyha van egy új információ, vagy tapasztalat, ami ellentmond egy korábbinak, akkor belső feszültség keletkezik. De ez nem csak információra vonatkozik, hanem megélésekre is. Jó példa erre az, hogy az ember pl. a saját nyaralásáról vagy a helyről ritkán mond rosszat. Ha rossznak éli meg ott, akkor sem állítja be másoknak rosszként. Észrevetted már, hogy szinte bárkitől hallasz beszámolót nyaralásról az mind maga volt a paradicsom? Mivel már megélted (és a te döntésed volt a helyválasztás), nem fogod rosszként beállítani. Ez ugyanaz mint hogy a szülő soha nem tartja rondának, rossznak és butának a saját gyerekét, hiszen az a sajátja, a saját megélése, nevelése.

Kognitív disszonancia a hétköznapban

Ha pl. nemrég vettél egy autót és kijön róla egy hír, hogy nem is olyan jó mint gondoltad, te akkor is meg fogod ideologizálni, hogy neked miért pont tökéletes az az autó. Ha döntöttél valamiről a múltban és kiderül, hogy nem a legjobb, legtöbbször megideologizálod.

Hány embertől hallottad eddig azt őszintén, hogy ocsmány volt a hely ahol nyaralt, ronda és buta a gyereke, a vállalkozása egy hulladék, rossz döntést hozott párválasztásnál, boldogtalan, kevés a pénze és még az ágyban sem úgy teljesít mint kellene?:). Az emberek nem csak azért nem beszélnek ilyenről mert szégyellik, hanem azért sem, mert kognitívan disszonáns.

Ha elmentél egy tréningre, ami egy rakás pénzbe került, de mégsem adta azt, amit vártál tőle, akkor is úgy fogod elmesélni a barátoknak, hogy mennyire megérte: ez a kognitív disszonancia redukciónak. Azaz a pozitív beszámoló által csökkented a meglévő disszonanciát (redukció). Teljesen normális:D.

Mi köze ennek a tradinghez?

A trading során nap mint nap ugyanezt éled meg. Megnyitod a pozíciót, mert gondoltál valamit, kiderült hogy totálisan fals. Ekkor indul be az ideológizálás folyamata. Azt gondolod, hogy majd fordul, mégsem olyan rossz ez, stb. Ha kijön egy hír ami pont ellene megy annak amit nyitottál, inkább el sem olvasod, hiszen biztosan alaptalan dolgokat írnak benne és az elemzők is tévednek. Ezt hívják klasszikusan a "poziból beszélés" jelenségének. De emögött sokkal mélyebb pszichológiai jelenség húzódik meg. Nehéz beismerni, hogy hibáztál és eltenni a veszteséget (a következmény). Az egod ezt nem viseli el.

De a kérdés az, hogy az egod döntéseid elviseli-e vajon a pénztárcád...

Én is megél(t)em...

Nehogy azt hidd, hogy én már kinőttem ebből. A kognitív disszonanciából való kinevelés egy hosszú folyamat. Még ma is olykor észreveszem magamon, hogy nem vagyok képes objektíven vizsgálni egy adott pozíciót. Amikor azt gondolod, hogy "biztos most fordul", akkor nem történik más mint kognitív disszonancia redukció. Nem akarod látni azt, hogy tévedtél és veszíteni fogsz. Inkább ragaszkodsz a pozícióhoz. Nincs ezzel gond, csak ismerd fel mi zajlik a háttérben...

Én maximálisan tisztában vagyok vele, hogy nálam mikor kapcsol be ez a belső "program" és olyankor igyekszem kezelni azt. Ha tudatos vagy rá, akkor kezelhető. Az a nagyon veszélyes ha fogalmad sincs erről a jelenségről és a "program" futtatja a működésed és nem fordítva.

Felelősségvállalás

Az egésznek a mélyén maga a felelősségvállalás rejlik. Amikor rossz volt a nyaralás, arról nem beszélsz negatívan, mert te döntöttél. Ha viszont belédtolatott egy félkegyelmű, akkor ömlik a negatív vélemény. Azaz amikor más a hibás, akkor az felnagyításra kerül, amikor te vagy a hibás akkor többnyire indul a megideologizálás. Miért? Mert a legtöbb ember nem vállal felelősséget azért amit tesz. Ha más hibázik az 10x akkora mint valójában, amikor ő maga akkor megmagyarázza.

Így végül eljutottunk oda, hogy a trading sikere maga a felelősségvállalás.

MOST

Ne hagyd, hogy fusson a "program". Vedd át az irányítást. Legyél tudatos arra, ami "történik" éppen a mostban. Vedd észre, hogy sok dolog csak "történik" veled, nincs ráhatásod. Sok dologra nincs hatásod.

Azt vedd észre amire van és ott tedd meg azt, amit meg kell tenned. Ehhez viszont komoly tudatosságra lesz szükséged az út során!

Jó utat!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-05-02 09:11:36



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.