Hogyan Javítsd A Profitabilitásod?

hogyan javítsd a profitabilitásod

A kereskedés olyan mint egy vállalkozás. Ezért nem árt ha tisztában vagy a két legfontosabb fogalommal: payoff ratio és találati arány. Ezek adják a stratégiád elvárt értékét.

Azért kell ezzel tisztában lenned, mert ha nem ismered a stratégiád elvárt értékét, akkor csak reménykedhetsz abban, hogy a sok idő és energia profitot fog végül termelni. A tőzsdén a reménykedés nem túl kifizetődő.

Alapfogalmak

Ahhoz, hogy a fejtegetésben tovább tudjunk menni, nézzük az eredményességhez szükséges alapfogalmakat:

  • Payoff ratio: a nyereséges ügyletek átlagos nyeresége elosztva a veszteséges ügyletek átlagos veszteségével. Pl. ha 300 dollár az átlagos nyereséged és 150 dollár az átlagos veszteséged, akkor a payoff ratio ebben az esetben 2. Ezt hívhatjuk átlagos hozam / kockázat vagy risk / reward aránynak is.
  • Találati arány: az esetek hány százalékában profitálsz és mennyiben veszítesz. Pl. a pénzfeldobás találati aránya 50%. Ha minden második pozíciód profitos, akkor nálad is 50%-os a találati arány. Na de nagyon nem mindegy az, hogy mennyit keresel, amikor nyersz és mennyit veszítesz amikor buksz. Ezt a payoff ratio határozza meg.
  • Elvárt érték: a fenti két érték eredménye. Ha az elvárt érték pozitív, akkor a trading stratégia sikeres, ha negatív, akkor a csőd elkerülhetetlen egy idő után. Egyszerű képlet a kiszámításhoz: (profit arány * átlagos nyereség) - (veszteség arány * átlagos veszteség).

Nézzünk néhány példát

Tegyük fel irányt kereskedsz és az esetek 60%-ban profitos a kereskedésed. Így könnyen kiszámítható, hogy hol van az a payoff ratio, ahol breakeven (nullszaldó) helyzet áll elő. Ezt úgy számolhatod ki, hogy az átlagos veszteséges kötéseket elosztod az átlagos nyereséges kötésekkel. Tehát ebben az esetben: 40/60 = ~0.67. Tehát minimálisan 40 dollárt kell profitálnod amikor nyersz és max 60 dollárt veszíthetsz amikor nem jönnek össze a dolgok. Ha tartod a 60%-os találati arányod és ezt a 0.67-es payoff ratiot akkor a brókeren kívül senki sem fog jól járni, mert 0 lesz a végeredményed.

Ebben a példában az elvárt érték alakulása: (0.6*40) - (0.4*60) = 0, ezért írtam azt, hogy a brókeren kívül senki sem jár jól...

Hogyan javíthatsz a teljesítményen?

Két eset lehetséges: vagy a payoff ratio-t növeled, vagy a találati arányt. Tehát vagy megtanulsz jobban iránykereskedni, vagy jobban menedzseled a kockázatot. Más út nincs a pozitív várható értékhez.

De lássuk be, mind a találati arány, mind a payoff ratio bizonytalan. Csak egy dologra van hatásod: mennyit veszítesz, a többire nincs. Hiába mondja valaki azt, hogy csak 1:2 risk/reward stratégiát köt, az 1-ben biztos lehet (opcióval), de a 2 nyereségben soha. Így ez csak egy feltételezés mindig. Persze mindent lehet backtest-elni, de a jövőt senki sem látja... A tényleges múltbéli teljesítményed viszont segíthet a magabiztosságot megalapozni. Ezért fontos az idő faktor a sikeres kereskedéshez. Mert tapasztalnod kell...

Két út létezik csak...

Vagy a payoff ratio magas és a találati arány alacsony, vagy a payoff alacsony, de a találati arány magas. Azonban egy biztos, ha az elvárt érték kisebb mint 0 akkor a trading karrier halálra van ítélve.

Az iránykereskedés során a találati arány tipikusan alacsony, de a payoff ratio magas. Az iránymentes kereskedés során a találati arány nagyon magas, de a payoff ratio alacsony. Ez érthető, hiszen ha a piacon valaminek magas a valószínűsége, az nem fizet jól és ennek az ellentéte is igaz.

Nézzünk néhány példát a kétféle útra, többféle változóval:

payoff ratio, találati arány, elvárt érték

Minél magasabb az elvárt érték annál "jobb" a stratégia. A Payoff BE oszlop azt jelenti, hogy adott találati arány mellett mekkora minimális payoff arány kell ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen a stratégia.

Látszik, hogy iránykereskedés során többnyire alacsony a találati arány és magasabb a payoff. A #3 példában látjuk azt is, hogy nem volt elég a payoff adott találati arány mellett, az elvárt eredmény negatív lett. Ebben az esetben nem is szabad tovább próbálkozni a stratégiával.

Iránymentes kereskedés esetén az #1 példában azt látjuk, hogy 80% találati arány mellett megengedhető, hogy az átlagos veszteség háromszorosa legyen az átlagos nyereségnek, a stratégia akkor is nyereséges. Viszont a #3 példában hiába 90%-os a találati arány, ha az átlagos veszteség tízszerese a nyereségnek, akkor a rendszer szintén a csőd felé vezet.

Kinek a pap, kinek a papné

Innentől már csak stílus, habitus és egyéb kérdése, hogy az ember melyik irányba megy. Az opciós kereskedésben az a szép, hogy a fentiek közül bármelyik irányba el lehet menni. Az én rendszerem az iránymentes #1-hez közelít. Azaz általában 80%-os a találati arány és nem engedem, hogy a veszteség 3x akkora legyen mint az átlagos nyereség, így a rendszerem elvárt értéke masszívan pozitív. Az opciók segítségével ugyebár nincs stop, hihetetlen sok átalakítási lehetőség van, így legtöbb esetben el sem kell engedni a vesztőt 3x akkorára mint a nyerőt.

Tehát összefoglalva, vagy azzal éred el, hogy a stratégiád elvárt értéke 0 felett legyen, hogy növeled a találati arányt (ld. iránymentes kereskedés), vagy növeled a payoff ratiot (ld. iránykereskedés). Én sokáig próbálkoztam az utóbbival, de nem éreztem, hogy nekem való. Jobban érzem magam, magas találati arányú alacsony payoff-os rendszerben, mint fordítva. De ez már tényleg szubjektív...

Azt gondolom, hogy nem létezik "optimális" megoldás, a lényeg, hogy az elvárt értéked hosszútávon 0 felett legyen.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-06-18



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.