Hogyan Javítsd A Profitabilitásod?

hogyan javítsd a profitabilitásod

A kereskedés olyan mint egy vállalkozás. Ezért nem árt ha tisztában vagy a két legfontosabb fogalommal: payoff ratio és találati arány. Ezek adják a stratégiád elvárt értékét.

Azért kell ezzel tisztában lenned, mert ha nem ismered a stratégiád elvárt értékét, akkor csak reménykedhetsz abban, hogy a sok idő és energia profitot fog végül termelni. A tőzsdén a reménykedés nem túl kifizetődő.

Alapfogalmak

Ahhoz, hogy a fejtegetésben tovább tudjunk menni, nézzük az eredményességhez szükséges alapfogalmakat:

  • Payoff ratio: a nyereséges ügyletek átlagos nyeresége elosztva a veszteséges ügyletek átlagos veszteségével. Pl. ha 300 dollár az átlagos nyereséged és 150 dollár az átlagos veszteséged, akkor a payoff ratio ebben az esetben 2. Ezt hívhatjuk átlagos hozam / kockázat vagy risk / reward aránynak is.
  • Találati arány: az esetek hány százalékában profitálsz és mennyiben veszítesz. Pl. a pénzfeldobás találati aránya 50%. Ha minden második pozíciód profitos, akkor nálad is 50%-os a találati arány. Na de nagyon nem mindegy az, hogy mennyit keresel, amikor nyersz és mennyit veszítesz amikor buksz. Ezt a payoff ratio határozza meg.
  • Elvárt érték: a fenti két érték eredménye. Ha az elvárt érték pozitív, akkor a trading stratégia sikeres, ha negatív, akkor a csőd elkerülhetetlen egy idő után. Egyszerű képlet a kiszámításhoz: (profit arány * átlagos nyereség) - (veszteség arány * átlagos veszteség).

Nézzünk néhány példát

Tegyük fel irányt kereskedsz és az esetek 60%-ban profitos a kereskedésed. Így könnyen kiszámítható, hogy hol van az a payoff ratio, ahol breakeven (nullszaldó) helyzet áll elő. Ezt úgy számolhatod ki, hogy az átlagos veszteséges kötéseket elosztod az átlagos nyereséges kötésekkel. Tehát ebben az esetben: 40/60 = ~0.67. Tehát minimálisan 40 dollárt kell profitálnod amikor nyersz és max 60 dollárt veszíthetsz amikor nem jönnek össze a dolgok. Ha tartod a 60%-os találati arányod és ezt a 0.67-es payoff ratiot akkor a brókeren kívül senki sem fog jól járni, mert 0 lesz a végeredményed.

Ebben a példában az elvárt érték alakulása: (0.6*40) - (0.4*60) = 0, ezért írtam azt, hogy a brókeren kívül senki sem jár jól...

Hogyan javíthatsz a teljesítményen?

Két eset lehetséges: vagy a payoff ratio-t növeled, vagy a találati arányt. Tehát vagy megtanulsz jobban iránykereskedni, vagy jobban menedzseled a kockázatot. Más út nincs a pozitív várható értékhez.

De lássuk be, mind a találati arány, mind a payoff ratio bizonytalan. Csak egy dologra van hatásod: mennyit veszítesz, a többire nincs. Hiába mondja valaki azt, hogy csak 1:2 risk/reward stratégiát köt, az 1-ben biztos lehet (opcióval), de a 2 nyereségben soha. Így ez csak egy feltételezés mindig. Persze mindent lehet backtest-elni, de a jövőt senki sem látja... A tényleges múltbéli teljesítményed viszont segíthet a magabiztosságot megalapozni. Ezért fontos az idő faktor a sikeres kereskedéshez. Mert tapasztalnod kell...

Két út létezik csak...

Vagy a payoff ratio magas és a találati arány alacsony, vagy a payoff alacsony, de a találati arány magas. Azonban egy biztos, ha az elvárt érték kisebb mint 0 akkor a trading karrier halálra van ítélve.

Az iránykereskedés során a találati arány tipikusan alacsony, de a payoff ratio magas. Az iránymentes kereskedés során a találati arány nagyon magas, de a payoff ratio alacsony. Ez érthető, hiszen ha a piacon valaminek magas a valószínűsége, az nem fizet jól és ennek az ellentéte is igaz.

Nézzünk néhány példát a kétféle útra, többféle változóval:

payoff ratio, találati arány, elvárt érték

Minél magasabb az elvárt érték annál "jobb" a stratégia. A Payoff BE oszlop azt jelenti, hogy adott találati arány mellett mekkora minimális payoff arány kell ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen a stratégia.

Látszik, hogy iránykereskedés során többnyire alacsony a találati arány és magasabb a payoff. A #3 példában látjuk azt is, hogy nem volt elég a payoff adott találati arány mellett, az elvárt eredmény negatív lett. Ebben az esetben nem is szabad tovább próbálkozni a stratégiával.

Iránymentes kereskedés esetén az #1 példában azt látjuk, hogy 80% találati arány mellett megengedhető, hogy az átlagos veszteség háromszorosa legyen az átlagos nyereségnek, a stratégia akkor is nyereséges. Viszont a #3 példában hiába 90%-os a találati arány, ha az átlagos veszteség tízszerese a nyereségnek, akkor a rendszer szintén a csőd felé vezet.

Kinek a pap, kinek a papné

Innentől már csak stílus, habitus és egyéb kérdése, hogy az ember melyik irányba megy. Az opciós kereskedésben az a szép, hogy a fentiek közül bármelyik irányba el lehet menni. Az én rendszerem az iránymentes #1-hez közelít. Azaz általában 80%-os a találati arány és nem engedem, hogy a veszteség 3x akkora legyen mint az átlagos nyereség, így a rendszerem elvárt értéke masszívan pozitív. Az opciók segítségével ugyebár nincs stop, hihetetlen sok átalakítási lehetőség van, így legtöbb esetben el sem kell engedni a vesztőt 3x akkorára mint a nyerőt.

Tehát összefoglalva, vagy azzal éred el, hogy a stratégiád elvárt értéke 0 felett legyen, hogy növeled a találati arányt (ld. iránymentes kereskedés), vagy növeled a payoff ratiot (ld. iránykereskedés). Én sokáig próbálkoztam az utóbbival, de nem éreztem, hogy nekem való. Jobban érzem magam, magas találati arányú alacsony payoff-os rendszerben, mint fordítva. De ez már tényleg szubjektív...

Azt gondolom, hogy nem létezik "optimális" megoldás, a lényeg, hogy az elvárt értéked hosszútávon 0 felett legyen.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.