Milyen Számlát Nyissak?

kereskedési számlanyitás

Számtalanszor kapok olyan emailt, amiben a kérdező tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú kereskedési számlát érdemes nyitnia. Nézzük át mik a lehetőségek!

Cég vagy magánszemély

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy a számla magánszemély nevén legyen vagy cégen. Ezt természetesen az adózás miatt érdemes eldönteni. Jelenleg (2014) magánszemélyként 16% adó terheli a tőzsdei jövedelmet. Ha a vállalkozásodon keresztül kereskedsz akkor az adózás nem ennyire kedvező. Ott 10% társasági adó van, majd ha ezt követően ki akarod venni a profitot, akkor osztalékként még 16% SZJA, 14% EHO (max. 450.000 HUF).

Tegyük fel kerestél 10M forintot tőzsdézéssel és azt le akarod adózni. Magánszemélyként nálad marad 8.400.000 HUF. Cégként a következő számításon kell átesned: 10M * 0.1, marad 9M, abból 16% SZJA, marad 7.56M - 450.000 = 7.110.000 HUF. Tehát cégként kevesebb maradt. Persze az egy más kérdés, hogy cégben viszont lehet költségelni, ami által sokkal kedvezőbb is lehet a dolog, de ez erősen személy és vállalkozásfüggő dolog.

Nézzük milyen számlatípusokból tudsz ezek után válogatni.

Számlatípusok

Nézzük a három legelterjedtebb számlatípust, amit szinte kivétel nélkül mindegyik szabályozott és tőzsdei brókercégnél megtalálsz.

Reg T Margin

A legelterjedtebb, alapszintű margin számla. Azaz lehet rajta opciózni, tőkáttéttel kereskedni és a margint egyedileg kalkulálják valósidőben. Ezen a számlatípuson életben van a 25K daytrading szabály. Minden termék elérhető. Azaz lehet rajta részvényezni, kötvényezni, határidőzni, opciózni, forexezni, stb.

Cash

Ezt a számlatípust nem ajánlom senkinek, ugyanis nincs rajta margin. Azaz max. annyival kereskedhetsz, ami a számládon van és ami ennél sokkal komolyabb hátráltató tényező az az, hogy nem lehet shortolni részvényeket, kötvényeket és nem lehet fedezetlenül opciót sem kiírni. Így ez a számla kellően limitált, nem alkalmas intenzív és profi kereskedésre. Egy esetben lehet kedvező, ha mindig annyi pénzért szeretnél részvényt vásárolni, mint amennyi pénz a számládon van.

Portfolio Margin

Ez a legfelső szintje a kereskedési számláknak. IB-nél 110.000 USD a minimum egyenleg egy ilyen számlához.  A nagy előnye a Reg T típushoz képest azt, hogy a margint nem egyedi termékekre kalkulálják, hanem a teljes portfólióra, így akár harmad akkora margin igénnyel is lehet kereskedni, ami azt jelenti, hogy a tőkeáttét magasabb és többet lehet keresni egységnyi tőkére vetítve. Ha a számla beszalad 110.000 USD alá, automatikusan visszaállnak a Reg T margin számlára érvényes kondíciók.

Futures esetén

Futures termékek esetén teljesen mindegy, hogy melyik számlával rendelkezel, ugyanis a futures termékek margin számítási mechanizmusa egyedi. Ehhez a SPAN margin elvet használják. Tehát a margin követelmény nagysága független a számla típusától. Azaz ugyanolyan jól tudsz kereskedni Reg T Margin és Portfolio Margin számla esetén is határidővel.

Offshore?

Még ma is sok kezdőtől kapom meg a kérdést, hogy érdemes-e offshore céggel kereskedni. A válaszom egyértelműen az, hogy NEM. Magánszemélyként a 16% adóteher nem magas. Ennél sokkal több "problémát" okoz az offshore cég maga. Felsorolok néhányat:

  • Olyan helyen kell megalapítani a céget, amit el is fogadnak a szabályozott brókercégek, így nem biztos, hogy olcsó lesz.
  • Elég magas is tud lenni a fenntartási költség évente.
  • Felesleges ezzel bajlódni, főleg egy kezdőnek aki élete első számláját nyitja 10.000 USD-vel. Lehet, hogy soha nem lesz nyereséges, mit akar optimalizálni?:)
  • Adott méret alatt nem is éri meg vele foglalkozni. Csak egy becslés részemről - mert sosem foglalkoztam offshore cégekkel - hogy 100.000 USD alatti számlánál és évi min. 20% profit alatt nem éri meg. A legtöbb kezdő nem itt kezdi...

A legális út a legtisztább és legegyszerűbb út.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.