Ülj Rá A Kezedre!

ülj rá a kezedre

A kezdők legnagyobb ellensége, hogy mindig "csinálni" akarnak valamit. Azt gondolják, hogy a "hasznosság" a tevékenység intenzitásától függ. Ez az egyik legnagyobb tévedés...

Mivel elég sokan érkeznek hozzám a forex daytrading világból, azt gondolják opcióknál is, hogy a sokszori tevékenység, a "kötögetés" vezet eredményre. Az opciós piac azonban nem daytrading, felesleges nézni az 1 perces grafikont és a számlaegyenleged sem köszöni meg az ugrabugrálást. Akkor hogyan lehet itt pénzt keresni?

A türelem időértéket terem!

Amiben én profivá váltam, az az opciós kiírás és a csatornában való kereskedés. Ez annyit jelent, hogy én vagyok az opció kiírója, én adom el az opciót, amiért prémiumot kapok. A prémium nem más mint az opció időértéke, mivel nagyon OTM (out of the money - távoli) opciókat írok ki. A kedvencem a 90%-os csatorna kiírása.

Nézzünk meg egy példát a múltból. EUR/USD csatorna kereskedés. A két zöld vonal jelöli a felső és alsó szinteket, ahonnan ha kilép az árfolyam lejáratkor, veszteséget szenvedek. Ebben a példában 39 nap volt hátra lejáratig. Azaz ha 39 nap múlva az árfolyam a berajzolt sávban mozog, elteszem a teljes prémiumot. Természetesen sokkal előbb is lehet zárni az ügyletet nyereségben.

EUR/USD csatorna kereskedés

A charton is feltüntettem, hogy az ügylet valószínűsége 90%. Azaz annak az esélye, hogy a két árszint között marad az árfolyam lejáratig, 90%. Természetesen ez a szám csak a kötés pillanatában igaz. Amint piaci elmozdulás történik, a valószínűség is változik. Na ez az, amit időközben menedzselni kell tudni opciós átalakítások segítségével.

Na de miért üljek a kezemre?

Azért mert a legtöbb kezdő ott rontja el az iránymentes kereskedését, hogy túl sokat és túl intenzíven alakítja át a pozíciót. Az opciózásban ugyanis az a nagyon szép, hogy bármikor lehet a pozíciót masszírozni, átalakítani. A lábakat lehet tologatni, szűkíteni, távolítani, mennyiségeket változtatni, valószínűséget alakítani, stb.

Így éppen az átalakításokban rejlő szabadság lehetősége okozza többnyire a problémát. Ha valaki nem bír a kezén ülni, hanem folyamatosan azon pörög, mit és hogyan lehetne átalakítani, akkor szinte garantált a veszteség. Egyrészt minden átalakítás jutalékot emészt fel, másrészt ha rossz az időzítése akkor az időérték is sokat csorbulhat. Ennek is megvan a maga művészete, amit átadok az oktatásokon, de a gyakorlás és a türelem mindenkinek a sajátja kell legyen.

A profit nincs arányban a tevékenység intenzitásával, sőt...

Sokan azt nem hiszik még el, hogy úgy is lehet pénzt keresni a piacon, hogy az ég adta világon nem csinálsz semmit az opció futamideje alatt. Ülsz és nézed, ahogy az árfolyam a csatornában mozog. Tapasztalatom alapján 10 esetből 8x hozzá sem kell nyúlni. Azaz mindössze annyi a dolgom, hogy megálljam, hogy ne nyúljak hozzá, mert azzal ártok.

Kapzsiság vagy türelmetlenség?

Sok esetben mindkettő. A túl sűrű átalakításoknak az egyik gyökere a türelmetlenség a másik a kapzsiság. Amikor az ember azt hiszi, hogy csak akkor kereshet pénzt ha "csinál" valamit, akkor átalakít. Vagy akkor ha már el akarja tenni a lebegő profit egy részét és úgy alakítja a sávot, hogy később túl szűk lesz és kilép belőle, emiatt szenved veszteséget. Egyik sem célravezető. Meg kell tanulni a kézen ülni és csak előre definiált árszinteknél beavatkozni.

Hogy lehet ezt megtanulni?

Opciós oktatás, majd sok gyakorlás. A stratégia maga nagyon könnyen elsajátítható. A nehezebb része az önmenedzsment. Meg kell tanulnod a kezeden ülni és elfogadni végre, hogy úgy is lehet pénzt keresni, hogy nem csinálsz semmit! Azt is tudnod kell, hogy mikor ne ülj a kezedre, mikor alakíts át és hogyan. De ezek tanulható dolgok, csak kell hozzá türelem, szorgalom és kitartás.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.