Ülj Rá A Kezedre!

ülj rá a kezedre

A kezdők legnagyobb ellensége, hogy mindig "csinálni" akarnak valamit. Azt gondolják, hogy a "hasznosság" a tevékenység intenzitásától függ. Ez az egyik legnagyobb tévedés...

Mivel elég sokan érkeznek hozzám a forex daytrading világból, azt gondolják opcióknál is, hogy a sokszori tevékenység, a "kötögetés" vezet eredményre. Az opciós piac azonban nem daytrading, felesleges nézni az 1 perces grafikont és a számlaegyenleged sem köszöni meg az ugrabugrálást. Akkor hogyan lehet itt pénzt keresni?

A türelem időértéket terem!

Amiben én profivá váltam, az az opciós kiírás és a csatornában való kereskedés. Ez annyit jelent, hogy én vagyok az opció kiírója, én adom el az opciót, amiért prémiumot kapok. A prémium nem más mint az opció időértéke, mivel nagyon OTM (out of the money - távoli) opciókat írok ki. A kedvencem a 90%-os csatorna kiírása.

Nézzünk meg egy példát a múltból. EUR/USD csatorna kereskedés. A két zöld vonal jelöli a felső és alsó szinteket, ahonnan ha kilép az árfolyam lejáratkor, veszteséget szenvedek. Ebben a példában 39 nap volt hátra lejáratig. Azaz ha 39 nap múlva az árfolyam a berajzolt sávban mozog, elteszem a teljes prémiumot. Természetesen sokkal előbb is lehet zárni az ügyletet nyereségben.

EUR/USD csatorna kereskedés

A charton is feltüntettem, hogy az ügylet valószínűsége 90%. Azaz annak az esélye, hogy a két árszint között marad az árfolyam lejáratig, 90%. Természetesen ez a szám csak a kötés pillanatában igaz. Amint piaci elmozdulás történik, a valószínűség is változik. Na ez az, amit időközben menedzselni kell tudni opciós átalakítások segítségével.

Na de miért üljek a kezemre?

Azért mert a legtöbb kezdő ott rontja el az iránymentes kereskedését, hogy túl sokat és túl intenzíven alakítja át a pozíciót. Az opciózásban ugyanis az a nagyon szép, hogy bármikor lehet a pozíciót masszírozni, átalakítani. A lábakat lehet tologatni, szűkíteni, távolítani, mennyiségeket változtatni, valószínűséget alakítani, stb.

Így éppen az átalakításokban rejlő szabadság lehetősége okozza többnyire a problémát. Ha valaki nem bír a kezén ülni, hanem folyamatosan azon pörög, mit és hogyan lehetne átalakítani, akkor szinte garantált a veszteség. Egyrészt minden átalakítás jutalékot emészt fel, másrészt ha rossz az időzítése akkor az időérték is sokat csorbulhat. Ennek is megvan a maga művészete, amit átadok az oktatásokon, de a gyakorlás és a türelem mindenkinek a sajátja kell legyen.

A profit nincs arányban a tevékenység intenzitásával, sőt...

Sokan azt nem hiszik még el, hogy úgy is lehet pénzt keresni a piacon, hogy az ég adta világon nem csinálsz semmit az opció futamideje alatt. Ülsz és nézed, ahogy az árfolyam a csatornában mozog. Tapasztalatom alapján 10 esetből 8x hozzá sem kell nyúlni. Azaz mindössze annyi a dolgom, hogy megálljam, hogy ne nyúljak hozzá, mert azzal ártok.

Kapzsiság vagy türelmetlenség?

Sok esetben mindkettő. A túl sűrű átalakításoknak az egyik gyökere a türelmetlenség a másik a kapzsiság. Amikor az ember azt hiszi, hogy csak akkor kereshet pénzt ha "csinál" valamit, akkor átalakít. Vagy akkor ha már el akarja tenni a lebegő profit egy részét és úgy alakítja a sávot, hogy később túl szűk lesz és kilép belőle, emiatt szenved veszteséget. Egyik sem célravezető. Meg kell tanulni a kézen ülni és csak előre definiált árszinteknél beavatkozni.

Hogy lehet ezt megtanulni?

Opciós oktatás, majd sok gyakorlás. A stratégia maga nagyon könnyen elsajátítható. A nehezebb része az önmenedzsment. Meg kell tanulnod a kezeden ülni és elfogadni végre, hogy úgy is lehet pénzt keresni, hogy nem csinálsz semmit! Azt is tudnod kell, hogy mikor ne ülj a kezedre, mikor alakíts át és hogyan. De ezek tanulható dolgok, csak kell hozzá türelem, szorgalom és kitartás.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-09-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.