Fibonacci, Gann, Elliott

Indikátorok a charton

Sokan hisznek a fenti módszerekben, indikátorokban. Én kétkedve fogadom ezek működőképességét. Elmondom miért...

Fibonacci, Gann, Elliott, mindegyik a természet törvényeit hozza be a kereskedésbe. Olyan formulák és törvényszerűségek ezek, amelyek a természetben megtalálhatóak és bizonyos mintázatokat formálnak.Ezer meg ezer oldal

A fenti módszerek mindegyikének elképesztően széleskörű irodalma található a weben. Jómagam a Gann koncepciót igyekeztem megérteni a pályafutásom elején, amire kb 1.5 évem ment el. Elolvastam kb. 5000 oldalnyi angol Gann írást és hát őszintén szólva nem sokra jutottam vele a kereskedésemben. Viszont sok érdekességet megtudtam a világ működéséről és az egyiptomi piramisokban megbújó számmisztikai összefüggésekről:).

Zsákutca volt

Íme egy igazán "beteg" példa, amit Gann elvek alapján rajzolgattam a chartokból kiindulva.

Gann elvei 

 

Ahelyett, hogy a piacot kereskedtem volna, a tuti kerestem és mind hiába. Nincs tuti, de kezdetben sokat kerestem:(

Gann-nak van egy könyve, aminek a címe: Tunnel through the air. Alapvetően egy romantikus regénybe ágyazott trading mű, de már az elején kiköti, hogy elsőre semmit nem fogsz érteni belőle, legalább 3x kell elolvasnod. Hát szerintem azután is nagyon homály, hogy mit is akart átadni az írásban. Gann sokak szerint egy hatalmas zseni volt és ő maga is azt állította, hogy tudja a tutit, de csak az fogja megérteni a műveit, aki a megfelelő "tudatossági szinten van". Ezek szerint én nem voltam ott:D.

Az ember és a természet

Azt aláírom, hogy a természetnek jól definiált törvényei és szabályai vannak. De hogy ezt egy az egyben nem lehet átültetni a piacra, abban szinte biztos vagyok. Sokan írják, hogy a tömegpszichó és annak "hullámzása" a természeti törvényeket követi, de szerintem ez nem igaz. Lehet, hogy 1900 elején (amikor Gann élt) a piacok még valamilyen törvényszerűséget követtek, de hogy ma nem, az tuti.

Ma többnyire az ember manipulálja a piacot. Internet által minden hír jelen van a világ bármely pontján másodperceken belül. Egy bejelentés, hír, adat totál el tudja rántani az árfolyamokat. Régen ezek terjedéséhez napok kellettek. Ma HFT és hírek között próbálják a természeti törvény hívei megkeresni a tutit. Én szkeptikus vagyok.

Van jó pár példa a múltban arra, hogy mi lett belőle amikor az ember beleszólt a természet törvényeibe. A piac ugyanez. Nem magától működik, sosem ment magától.

Jó példákat szolgáltattak erre az olyan brazil szappanoperák, mint az amerikai adósságplafon krízis, QE1, QE2, QE3, kamatemelés vagy mégsem, olaj kitermelés visszafogása vagy mégsem és még sorolhatnám. Nagy piaci szereplők döntései alapján mozdulnak az árak és nő a volatilitás. Ez nem a természetes hullámzás...

Utólag...

Persze utólag bármire rá lehet húzni az éppen passzoló Fibonaccit, szögeket vagy hullámokat. De olyan módszerrel én még nem találkoztam, ami szimplán chartista alapon megjövendölte volna az árfolyamok mozgását. Főleg azért nem, mert nagyon sok olyan háttérfolyamat zajlik, ami nem látszik a charton sem egyik alakzaton sem.

Ha pl. sokkal hidegebb van Amerikában mint hitték, mert ismét jön a polar vortex Kanadából, akkor a földgáz ára el fog szállni, mert többet kell fűteni. Ez nem Fibonacci, Elliott és nem is Gann. Egyszerűen fázunk:)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 92%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-12-11Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.