Opciós Kereskedés = Sakkjátszma

opciós kereskedés és sakk

Pár éve az egyik oktatásomon odajött hozzám egy diák a szünetben és közölte: "Gery, ez az opciózás totálisan olyan, mint a sakkjátszma." Mennyire igaza volt. Nézzük miért.

Mielőtt megnéznénk, gondolj bele a hagyományos kereskedésben rejlő kereskedési "rugalmasságra". Veszel valamit, beteszed a stop megbízást és a take profitot. És itt meg is állt a rugalmasság. Megy a piac ellened és várod, hogy a stop mikor teljesül vagy kezdőként reménykedve picit lejjebb húzod a stopot. Tehetsz mást? Ja igen, még zárhatod is. Ennyi. Ezt nem mondanám sakkjátszmának, inkább sakk matt-nak. Ezzel szemben az opciós piacon...

Ami rugalmas az nem törik el...

Azaz nem törik le a kedvem, ha a piac ellenem megy. Számos dolgot tehetek. Az opciós piacon 4 alapművelet létezik, és ezek kombinációja adja a lehetőséget szinte kimeríthetetlen tárházát. Nézzünk néhányat ezek közül.

#1 Vettem opciót (Call) és emelkedésre játszom (ugyanez igaz Put esetén is fordítva):

  • piac oldalazik: megy ellenem az idő, így átalakítom lassabb emelkedésre készülve
  • piac ellenem megy: átalakíthatom egy másik Call segítségével lefelé játszásra, de ezzel növelem a kockázatot
  • piac irányomba ment: átalakítom kockázatmentessé és még ráépítve további teret adhatok az emelkedésnek

#2 Iránymentesen csatornát kereskedek:

  • piac oldalazik: elégedett vagyok, semmi dolgom, számolom az időértékből befolyó prémiumot:)
  • piac picit mozog fel/le: alapvetően semmi dolgom, de nézegetem az átalakítási lehetőségeket
  • piac ellenem megy valamelyik irányba: felkészülök az átalakításra akár egy kisebb veszteséget is realizálva (profitot csökkentve), de közben igyekszem a sávot mozgatni / tágítani

#3 Makró hír előtt két irányban kereskedek:

  • piac egyik irányba elmozdul: másik opció zárás, adott irány átalakítása, vagy ráépítés
  • piac nem mozdul semerre: veszteség, nincs mit tenni
  • hatalmas elmozdulás egyik irányba: kasza:)

És még sorolhatnám...

Az átalakítások kombinációja szinte végtelen. Lehet az opciókat adni, venni, lehet egyik oldalon több short mint long vagy éppen fordítva, szóval a tárház elég széles. Éppen ezért nagyon jó hasonlat a sakkjátszma. A piac lép valamit és én mindig tudok rá reagálni nem csak a szokásos stop és lezárás módszerekkel.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a piac a legprofibb sakkmester. Sosem tudhatod előre mit fog lépni, éppen ezért kell neked felkészülnöd arra, hogyan reagálsz adott lépésére. Az opción kívül semmi mással nem tudsz erre ilyen hatékonyan felkészülni.

Viszont a sakk sem való mindenkinek. Van aki megrémül az összetettségétől, van aki imádja a benne rejlő kontroll lehetőségeket. A választás a tiéd.

Millásreggeli

Néhány hete elindítottunk egy opciós rovatot a Millásreggeliben a Jazzy Rádión és az eheti adásban éppen ezt a témát fejtegettük. Itt tudod meghallgatni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.