A Lineáris Gondolkodás Korlátai

lineáris gondolkodás

Ebben a cikkemben egy nagyon érdekes gondolatkísérletre szeretnélek meginvitálni, ami feltárja a hétköznapi lineáris gondolkodásban rejlő korlátokat.

A cikk alapötletét András nevű hallgatómtól kaptam, és annyira megtetszett, hogy közzéteszem (az ő engedélyével). Ha szeretnéd feltérképezni a saját gondolkodásod korlátait, kérlek az alábbi feladatokat a megadott sorrendben hajtsd végig. Ne aggódj, pár perc az egész, de az eredmény megdöbbentő. Amíg az egyik pontot nem végezted el, ne haladj tovább és ne nézd meg az eredményt. Ha az aláhúzott szövegek fölé húzod az egeret, kiírja a megoldást.

A kísérlet

  1. Vegyél egy A4-es nyomtatólapot és hajtsd félbe, majd megint és megint. Addig hajtogasd, amíg bírod. Hányszor sikerült? Az emberek nagy részének ennyiszer sikerült.

  2. Nézd meg ezt a videót: a Mythbusters csapat nagyban játszott és egy hatalmas papírlapot 11x is össze tudtak hajtani targoncával és úthengerrel.

  3. Az előzőekből kiindulva a józan eszedre hallgatva mi gondolsz, milyen vastag lenne egy végtelenül széles és hosszú papír, ha összehajtanád 42x? A válasz megdöbbentő. Gondoltad volna?

  4. Ezek után milyen vastag lenne ugyanez a papír, ha 100x tudnád összehajtani? Ismét megdöbbentő a válasz.

  5. Ezek után képzeld el, hogy mi történne akkor, ha a pénzed évente tudnád duplázni... csak képzeld el...

  6. Mekkora hozamot kellene havonta generálnod az éves duplázáshoz? Természetesen nem 100/12=8.33%, hanem a kamatos kamat elve miatt elég havi 6% hozam az éves 100%-hoz...

Ebben a kísérletben az a szép, hogy az emberi elme nagyon nehezen tud exponenciálisan és hatványokban gondolkodni. Lineárisan éljük az életünket. Pedig a fentiekből látszik, hogy léteznek más dimenziók is.

Ha már az univerzumról beszéltünk, íme egy elképesztő videó a méretekről:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 85%

Tags: lineáris, exponenciális, gondolkodás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-03-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.