Rövidtávú gondolkodás

A rövidtávú nyereséggel szemben támasztott irracionális preferencia rányomja a bélyegét a kereskedésre, főleg az opciózásra, ahol az időérték szerepe kiemelkedő. Nézzük meg ezt a torzítást közelebbről.

Teljesen átlagos emberi jellemző, hogy sokkal jobban foglalkoztat az, hogy mi lesz idén, mint az, hogy mi lesz ha majd 65 éves leszek. Ez az attitűd az élet számos területén hasznos, a befektetések és trading világában viszont hátráltató tényező. A rövidtávú profit hajszolás általában a hosszútávú teljesítmény rovására megy.

Rövidtávú gondolkodás az opciózásban

El sem tudom mondani mennyi pénzt veszítettem régen azzal, hogy 30 nap alatti opciókat vásároltam irányra. Volt egy elképzelésem az adott irányról és maximalizálni akartam a nyereséget, így sima opciót vettem spread helyett, ráadásul OTM-et, ami olcsóbb is, nagyobb is benne a tőkeáttét, viszont jóval alacsonyabb a valószínűsége.

Ezeknek a kísérleteknek általában az lett az eredménye, hogy szépen végignéztem, ahogy az opció időértéke napról napra csökken és veszítem el a befektetett tőkém. Hiába mondják opció vételre, hogy korlátozott a kockázat, de ha ész nélkül csinálod akkor ugyan korlátozott kockázat mellett, de korlátlan mennyiségű pénzt el lehet veszíteni rosszul megválasztott opciós vételi beszállókkal.

Ezekben a próbálkozásaimban maximálisan jelen volt a rövidtávú gondolkodás és a profit hajszolása. Ha 60-90 napra vettem volna, ráadásul spread-et, akkor az esetek többsége nem veszteséggel zárult volna. Nyilván ha jó iránytrader vagy és jól is tudsz időzíteni akkor a legtöbb pénzt a single opció vásárlása hozza, főleg ha a lejárathoz közel veszed alacsony összegért óriási tőkeáttét potenciállal. Volt már nekem is hozzá szerencsém, hogy 30x-os profitban zártam adott opciót. De ez tényleg többnyire a szerencsének volt köszönhető.

Tehát az opciózásban is nagyon fontos korlátot szabni a túl rövidtávú gondolkodásnak, főleg akkor ha opciót veszel. Ha kiírsz az egy másik sztori, ott jó ha nincs túl sok idő hátra (pl. több mint 90 nap), mert ott az idő múlása neked kedvez ha a piac is jó irányba halad.

Rövidtáv a befektetésekben

2015 óta foglalkozom aktívabban osztalékportfólió építéssel, amit Sólyomi Dávidnak köszönhetek. Ennél a műfajnál kifejezetten meg kell akadályozni a rövidtávú gondolkodást és a chart nézegetést napi szinten. Alapvető, hogy min. 10+ évben kell gondolkodni és nem foglalkozni azzal, hogy éppen mi hogy áll. Ezt eleinte nagyon nehéz volt megvalósítanom trader fejjel, de az idő és a tapasztalat segített. Volt olyan, hogy annyira nem követtem az osztalékos portfóliómat napi szinten, hogy egyik részvény esetén megdöbbenten láttam, hogy néhány év alatt 100% pluszban volt.

Most is igyekszem csak akkor ránézni ha valamelyik figyelt papír küldött alert-et, azaz olyan szintre került ahol érdemes elkezdeni a vásárlást. Ez meg nem mindennapos, így felhagytam azzal, hogy az osztalékos portfólióm állását vizslassam napi szinten. Ez sokat javított a befektetési döntéseimen és a komfortérzetemen egyaránt.

Ugrálás ide-oda

Nagyon sok átlagos befektető ugrál egyik eszközből a másikba. Olyanról is hallottam, hogy ezt akár befektetési alapokkal is megteszik egy éven belül ahol köztudottan magas a váltási díj, így az év végi eredmény szinte garantálhatóan negatív. Ez mind a rövidtávú gondolkodásnak és türelmetlenségnek köszönhető.

Hétköznapi példa: állsz a dugóban és próbálsz előrejutni. Egyik sávból a másikba cikázol, mert azt hiszed előbb odaérsz, majd a következő piros lámpánál azt veszed észre, hogy aki nemrég mögötted volt, eléd került, pedig nem váltott sávot. Nagyon sokszor ugyanezt figyeltem meg a saját befektetési döntéseimnél. Ha nem csináltam volna semmit, jobban jártam volna.

Nem véletlenül választottam az OpcioGuru főoldal idézeteként sem Jesse Livermore mondását: "A türelem a siker kulcsa, nem a sebesség. Az idő a ravasz spekuláns barátja, ha helyesen használja.".

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 90%

Ne maradj le a folytatásról!

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-02-21 08:23:59Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.