Mi az, ami igazán számít?

kereskedés célja

Lassan egy éve indítottam el az oldalt. Azóta nagyon sok hasznos cikk, fórumbejegyzés és hozzászólás született, amit köszönök mindenkinek.

Ugyebár az oldal célja hozzásegíteni titeket a sikeres tőzsdézéshez, ellátni azokkal az információkkal, tanulságokkal, amivel megkímélheted a számlád a szisztematikus ledarálástól.

 

Ez mind szép és jó, de az életed célja nem "csak" a pénz.

Sokat gondolkoztam már ezen és arra jutottam, hogy nem is az számít, hogy mennyid van, vagy hogy hány sikeres tőzsdei ügyleten vagy túl, esetleg mennyire érted az opciókat. Ha egy magasabb szintről tekintesz a saját életedre, mindez teljesen felesleges.
Tudom, hogy ez szokatlanul hangzik tőlem, de ha jobban belegondolsz, egy magasabb dimenzióban, mindez nem számít.

Akkor mégis mi számít?

Az, hogy jól érezd magad, hogy jelen legyél az adott pillanatban, mindegy mit hoz a pillanat maga.

Tegyük fel, átlagosan még 40 éved van hátra. 40 év = 14600 nap!
Csak rajtad múlik, hogyan éled meg ezt a 14600 napot. Görcsösen, stresszesen, kényszerből? Ha jól érzed magad, a tőzsde is másképp fog menni. Ha kényszerből csinálod, azért mert "pénzt kell keresni", vagy "vissza kell szerezni az eddigi bukót", akkor még több bukót fogsz felhalmozni. Ha érzed magadban a feszültséget, egy kicsit el kell engedni a dolgot és más felé kell fordulni átmenetileg. Stresszes, kényszeres helyzetben nem fogsz tudni pénzt csinálni.

Lazának kell lenned és élvezned kell, amit csinálsz

Én nem kényszerből tőzsdézek, hobby, élvezem, jól érzem magam közben. Voltak olyan időszakaim - főleg a legelején - hogy nagyon stresszes voltam, vissza akartam "nyerni" a pénzt, és még többet akartam felhalmozni. Természetesen nem sikerült. Ilyenkor egy kicsit hátrébb léptem és hagytam a dolgot. Soha nincs kihagyott lehetőség, a piac mindig felkínál valamit. Rájöttem, hogy nem maradok le semmiről... - és nem is maradtam le!

Ha nem szenvedélyből csinálod a tőzsdét és nem érzed jól magad közben, inkább hagyd abba. Ilyen állapotban garantált a veszteség. Ha stresszesen hajtod a fejed álomra, folyamatosan aggódsz a pozíciók miatt, akkor valami nincs rendben. Vagy nem neked való a piac, vagy rossz kockázatmenedzsment stratégiákat alkalmazol (pl. nem ismered az opciós lehetőségeket). Azt, hogy neked való-e a piac, hamar el tudod dönteni. Figyeld magad kereskedés előtt, közben és utána. Figyeld közben a tested. A fizikai test nagyon sok jelzést ad. Ha közben görcsben van a gyomrod, gyorsabban ver a szíved, fáj a fejed, szédülsz - nem jó jel! Ilyen helyzetben nem tudsz tiszta fejjel gondolkozni, csak érzelemből dönteni. Érzelmi döntés = 99% esélyes bukó!

Figyeld meg azokat a kereskedőket, akiknek jól megy az üzlet. Ők nem görcsölnek, nem stresszelnek, élvezik, amit csinálnak, ezért lazán és könnyedén veszik ki a pénzt a piacból. És a legfontosabb, szeretik, amit csinálnak, nem kényszer a tőzsde.

Ahhoz, hogy a trading jól menjen, jól kell érezned magad és élvezned kell, azt amit csinálsz. Csak azért ne kereskedj, mert az "asszony követeli a kosztpénzt":)

A tudatos jelenlét az egyik legfontosabb előfeltétele a sikernek.
Javaslom olvasásra Eckhart Tolle két nagyszerű könyvét a témában:
- A MOST hatalma,
- Új Föld.

A következő részben azt fogom taglalni, hogy mitől lehetsz jobban, milyen lelkiállapotban megy a trading.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2009-07-06 20:57:48



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.