A kereskedők 7 főbűne!

A kereskedők 7 főbűne

Nyaralás alatt ismét volt időm egy hosszabb könyvet a kezembe venni és elolvasni. Természetesen a témája a tőzsde, befektetés, kereskedés - hiába, ha valaki fanatikus...:)

Az író a könyv elején felsorolja a befektetők 7 főbűnét, amiből az ihletet merítettem. Ennek mintájára megalkottam a kereskedők 7 főbűnét. A főbűn egy hiedelem, ami meggátol abban, hogy konzisztensen sikeres lehess. A valóság pedig az, amit vagy nem látunk, vagy nem tudjuk elfogadni. Érdemes ezeken mélyebben is elgondolkodni.

Az első főbűn
Ha azt hisszük, hogy előre tudnunk kell a piac következő rezdülését ahhoz, hogy nagy nyereséget könyveljünk el.
A valóság

A legsikeresebb kereskedők sem jobbak a piaci mozgások megjósolásának tudományában, egyszerűen jobban kezelik a kockázatot és a tőkeallokációt. A jövőt senki sem látja. A profik ezt már belátták, a kezdők ezt még nem fogadják el...

A második főbűn
Rendíthetetlen hit "a mester, az elemző" csalhatatlanságában: ha mi magunk nem látjuk előre a piaci mozgásokat, kell, hogy legyen valaki, aki képes erre és ezt a személyt kell megtalálni.
A valóság
Ha mi lennénk azok, akik előre látnánk a jövőt, vajon megosztanánk a világgal vagy csendben degeszre keresnénk magunkat? Vajon, akinek az a munkája, hogy a piaci mozgásokat lássa előre, az miért dolgozik még mindig?
 
A harmadik főbűn
Azt hinni, hogy nagy pénzeket csak bennfentes információ segítségével lehet keresni.
A valóság
A világ legsikeresebb kereskedői, akik konzisztensen profitot termelnek, nincsenek ennek birtokában. A kulcsszó a konzisztencia. Bennfentes információval ad-hoc lehet pénzt keresni, nem konzisztensen.

A negyedik főbűn
Diverzifikálás nélkül életveszélyes kereskedni.
A valóság
Számos sikeres kereskedő mindössze fél tucatnyi termékkel kereskedik, azokat ismeri, azokat köti. Egyszerre egy terméket köt, és azt menedzseli. A kezdő hajlamos a tőkéjét túlzottan szétforgácsolni. A diverzifikáció szükséges eleme a portfólió építésnek, de nem szabad túlzásba vinni.
 
Az ötödik főbűn
Azt hinni, hogy a nagy profit szükségszerűen magas kockázattal jár.
A valóság

A konzisztenesen profitot termelő kereskedők elsődleges célja a kockázatok kerülése és annak kezelése. A kezdők elsődlegesen a profitra hajtanak és egyáltalán nem kezelik a kockázatokat (ld. stop megbízások).
 
A hatodik főbűn
Létezik egy misztikus rendszer (pl. Gann), amit valaki valahol kifejlesztett és garantált profitot termel. Ezt kell megtalálni a sikerhez.
A valóság

Akik ilyen rendszereket árulnak (ld. forex robotok), azok keresik a sok pénzt, mert mindenki hinni akar benne és megveszi, de maga a rendszer nem működik. Vajon ha rendelkeznél egy ilyen "tuti" rendszerrel, eladnád?
 
A hetedik főbűn
Az idők 90%-ában elemezni, 10%-ában kereskedni.
A valóság

A sikeres kereskedők nem elemzik túl a piacot. Van egy elképzelésük és azt meglépik. A kezdők a "tutit" keresik, így addig rajzolgatják a vonalakat a chart-ra, míg megfelelő önigazolást nyernek az állításuk helyességére és csak ezután lépnek piacra (többnyire már elkésve).
 
Érdemes eltöprengeni a fenti tényeken. Sejtem, hogy pár dologban magadra ismertél. A tőzsdepszichológia lényege, hogy a hibás és rossz szokásokat, helyettesíteni tudjuk jól működő és sikeres mentális szokásokkal. De ahhoz, hogy tudjuk mit kell helyettesítenünk, először fel kell ismernünk, hogy mely területen alakultak ki a tévhitek. Remélem a fentiek segítenek ezen az önvizsgálati úton elindulni.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-09-07 20:10:56



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.